Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Ενταφιασμός του Κυπριακού

Οι καθοριστικές αποφάσεις των «8» και της Συνόδου του Ελσίνκι

Τις καθοριστικές, για την εξέλιξη του Κυπριακού, αποφάσεις των «8» και της Συνόδου του Ελσίνκι υπενθύμισε η Αλέκα Παπαρήγα. Οπως ανέφερε, «εμείς σήμερα (σ.σ. χτες) έχουμε δημοσιοποιήσει τοποθέτησή μας, ως Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής και αναφέρουμε για λόγους συντομίας, δυο χαρακτηριστικές διαδικασίες, γεγονότα τα οποία αποδιεθνοποίησαν το Κυπριακό στην ουσία του και το έβγαλαν από το πνεύμα και την ουσία των αποφάσεων του ΟΗΕ. Τότε στην Ελλάδα, από τα κόμματα που είναι σήμερα στο Κοινοβούλιο, δεν ακούστηκε καμιά επικριτική φωνή με τους τόνους που χρειάζονταν και όταν κανείς μπορούσε εκείνη τη στιγμή να μιλάει πάρα πολύ ηχηρά και να μη σκέπτεται ότι μπορεί να δημιουργήσει κάποια πλέγματα, ή ενδεχομένως παρεμβάσεις στον κυπριακό λαό.

Αναφερόμαστε στην περίοδο του 1999 όπου προηγήθηκε η σύνοδος των οκτώ ισχυρότερων - όπως λέγεται - αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης - για μας είναι ένα ιμπεριαλιστικό κλαμπ - όπου εκεί, ενώ ασχολούνταν με μια σειρά παγκόσμιων θεμάτων και κυρίως για οικονομικά ζητήματα, πήραν την απόφαση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα δυο μερών, εξήραν το ρόλο της Τουρκίας γενικότερα στις εξελίξεις και διαμόρφωσαν το πλαίσιο για το "σχέδιο Ανάν" το οποίο, στην ουσία, δεν κατοχυρώνει ένα ενιαίο κυρίαρχο κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα.

Τέλος, το αποκορύφωμα - γιατί θα μου πείτε ότι αυτό είναι μια άτυπη σύνοδος, δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο - έρχεται η σύνοδος του Ελσίνκι τον Δεκέμβρη του 1999, όπου δρομολογεί αυτές τις εξελίξεις, το πλαίσιο, τις κατευθύνσεις. Εμείς τότε μάλιστα - αν θυμάμαι καλά - είχαμε υιοθετήσει και έναν όρο ότι το Ελσίνκι ενταφιάζει το Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ