Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Η ενταξιακή διαδικασία οδηγούσε στην ευρωδιχοτόμηση

Απάντηση στα επιχειρήματα περί επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας έδωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «εδώ και χρόνια μας καθησυχάζετε με το εξής, ότι εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν έχει τρωτά αυτό το σχέδιο, θα αντιμετωπιστούν αυτά μέσα από την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, όπως είπατε. Αποδείχτηκε ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν το κατοχύρωσε. Ηταν μια εκβιαστική ενταξιακή διαδικασία που οδηγούσε, παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς την ευρωδιχοτόμηση.

Τώρα εφευρέθηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στη συνέχεια εφευρέθηκαν οι παρεκκλίσεις κάποιων χρόνων. Μάλιστα φθάσαμε στο σημείο ο κ. Πρόντι - για να δει κανείς με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα - να πει ότι βεβαίως μπορεί να λειτουργήσουν κάποιες παρεκκλίσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπάρχει προηγούμενο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έφερε σαν παράδειγμα τις παρεκκλίσεις για το αν τα αποδημητικά πουλιά θα πετάνε πάνω από τη Μάλτα. Δηλαδή, το Κυπριακό έχει σχέση με το πού θα πετάνε τα αποδημητικά πουλιά και με το από πού θα κολυμπάνε τα ψάρια! Είναι το ίδιο πράγμα; Πώς, λοιπόν, εμείς ως κόμμα να συναινέσουμε έστω σε μία αρνητική πορεία και να ψάξουμε να βρούμε ασφαλιστικές δικλίδες - σε μία περίοδο που το Μεσανατολικό οξύνεται - για να υπάρχει μία ομαλότερη εξέλιξη; Μας ενδιαφέρει κι εμάς όχι μόνο για τον κυπριακό λαό, αλλά και για τον ελληνικό λαό και για τον τουρκικό. Δεν είμαστε υπέρ του να δημιουργηθούν πολλαπλές εστίες ανάφλεξης, δεν πρόκειται να χαρούμε γι' αυτό. Οι λαοί θα πληρώσουν.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι βάση για λύση. Βεβαίως θα ήταν προϊόν συμβιβασμού. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, μιλάμε για μία "ζούγκλα" των διεθνών σχέσεων. Πείτε μου ποιον να εμπιστευτούμε; Το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που αυτό που άφησε ελεύθερο είναι να κινούνται τα κεφάλαια στην Κύπρο; Εκεί, βλέπετε, δεν υπάρχει πρόβλημα, τα κεφάλαια θα κινούνται ελεύθερα. Οι άνθρωποι δε θα μπορούν να κινούνται. Εδώ ολόκληρος Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει γίνει "δεύτερο χέρι" των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει παρακαμφθεί και μπορεί ο κ. Πρόντι και ο κάθε κ. Πρόντι να μας καθησυχάσει με το "βρε παιδιά, μην κάνετε έτσι, κάτι μπορεί να γίνει";».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ