Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εμμεση αποδοχή του «σχεδίου Ανάν»

Με έμμεσο τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου φάνηκε στην ομιλία του να κλίνει υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν», ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί όλες τις μέχρι τώρα ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης για το θέμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, αφού συνέστησε και αυτός με τη σειρά του νηφαλιότητα και ρεαλισμό, είπε ότι στο «σχέδιο Ανάν» «πρέπει να αξιολογήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, να δούμε πώς θα ενισχύσουμε τα θετικά και πώς θα αμβλύνουμε τα αρνητικά μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι δυνατότητες της επανενωμένης Κύπρου θα είναι τελείως διαφορετικές από ό,τι είναι σήμερα».

Ο Γ. Παπανδρέου, μάλιστα, ήταν σαφέστερος στη συνέχεια, αφού είπε ότι η τοποθέτηση στο «σχέδιο Ανάν» δεν μπορεί να γίνει στατικά και αριθμητικά, αλλά «με όρους του κοινού μέλλοντος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και με γνώμονα τις αρνητικές συνέπειες, που θα έχει και μία αποτυχία της διεθνούς προσπάθειας για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Σ' αυτήν τη βάση, θα εκφράζουμε με ευθύνη, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα την άποψή μας, χωρίς τακτικισμούς, χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος, βεβαίως μετά από την ενδελεχή μελέτη όλης αυτής της προσπάθειας από τον ΟΗΕ».

Είπε ότι η ενημέρωση που είχε από την κυβέρνηση αφορούσε μόνο στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και τόνισε ότι για τις διαδικασίες της Νέας Υόρκης ήταν ενήμερη και η ΝΔ και μάλιστα είχε συμφωνήσει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τις ενέργειες των κυβερνήσεών του, λέγοντας ότι με αυτές «διεθνοποιήθηκε το πρόβλημα μέσα από την αναγνώριση του νομιμοποιητικού ρόλου του ΟΗΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας». Δήλωσε δε περήφανος και για τη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999 και την Κοπεγχάγη του 2002 και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Μάλιστα, είπε ότι με τη Συμφωνία της Νέας Υόρκης εξαναγκάστηκε ο Ντενκτάς και η Τουρκία να διαπραγματευτούν στο πλαίσιο ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος, ενώ προσπαθούσαν πάντα να ματαιώσουν την προοπτική της λύσης.

Αναφερόμενος στην άποψη ότι η Ελλάδα «απλώς συμπαρίσταται» στην Κύπρο, είπε ότι είναι «μια βολική πολιτική μη κόστους» και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πρέπει να έχει άποψη για το θέμα. Τέλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι από το ΠΑΣΟΚ δε θα ακουστούν «μηδενιστικές και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις για το σχέδιο Ανάν» και «ανέξοδες πατριωτικές κορόνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ