Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Συντεταγμένη «στροφή» του Τύπου...

Υπέρ του «ναι» στα δημοψηφίσματα τάσσεται μεγάλη μερίδα του ελληνικού Τύπου, αφήνοντας να διαφανεί η βούληση της εγχώριας άρχουσας τάξης

Ολοφάνερη γίνεται πλέον η μεταστροφή μεγάλης μερίδας του ελληνικού Τύπου υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» και του «ναι» στα επικείμενα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Εκφράζοντας την κυρίαρχη άποψη της άρχουσας τάξης, που εδώ και χρόνια βλέπει το Κυπριακό ως ένα «βαρίδι» από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί στο πλαίσιο και με τους όρους των ηγεμόνων της «νέας τάξης», ορισμένες εφημερίδες αφήνουν σιγά σιγά την επιτήδεια ουδετερότητα και προπαγανδίζουν ανοιχτά την ανάγκη να υπερψηφιστεί το «ναι» στα δημοψηφίσματα.

Στο πλαίσιο αυτό αναπαράγουν, σχεδόν μονομερώς, την επιχειρηματολογία υπέρ του «ναι», φιλοξενούν και προβάλλουν μονοδιάστατα στις σελίδες τους παρόμοιες απόψεις, ενώ αναπτύσσουν τη σχετική αρθρογραφία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των «Νέων», τα οποία στις αρχές της εβδομάδας είχαν κυκλοφορήσει με τίτλους «αντίστασης» στο «σχέδιο Ανάν» και τις πιέσεις, για να «διολισθήσουν» σταδιακά υπέρ της υπερψήφισης, με αποκορύφωμα το χτεσινό κύριο άρθρο τους.

«Σχέδιο με φέσι έβαλαν στο τραπέζι Μπους - Ανάν», ήταν ο εύγλωττος τίτλος της εφημερίδας της περασμένης Τρίτης για το «σχέδιο Ανάν - 4», διαπιστώνοντας ότι «9 στις 10 αλλαγές ευνοούν την Τουρκία». Στην πρώτη σελίδα της Πέμπτης μπαίνουν «και φόβοι για παγίωση της διχοτόμησης», ενώ στο χτεσινό πρωτοσέλιδο φιγουράρουν σε περίοπτη θέση 8 απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί ναι». Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής επιχειρήματα: «Το όχι οριστικοποιεί τη διχοτόμηση και δικαιώνει τον Αττίλα», «η διαιώνιση του προβλήματος στην Κύπρο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», «αν πούμε όχι θα υπάρξουν κράτη που θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και μάλιστα τα δυτικά κράτη», «το όχι δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδος με όλους τους ισχυρούς: Τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η θέση που διατυπώνεται στο κύριο άρθρο, που καταλήγει ως εξής: «Κάτω από άλλες συνθήκες η απόρριψη του σχεδίου θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Στις σημερινές συνθήκες όμως όλοι κατανοούν ότι αυτό θα έχει σημαντικό κόστος. Πρώτον, επειδή θα κάνει στο εξής εξαιρετικά δύσκολη την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα - είτε του ΟΗΕ είτε της Ευρώπης είτε των ΗΠΑ για μια νέα προσπάθεια λύσης, πόσο μάλλον για τη στήριξη των ελληνοκυπριακών θέσεων. Δεύτερον, επειδή κινδυνεύει να οδηγήσει σε νέα ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εκτός και αν η Ελλάδα αναγκαστεί να αποσυνδέσει το Κυπριακό από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. Τρίτον επειδή όσο αργεί η λύση τόσο παγιώνεται η διχοτόμηση».

Υπέρμαχος του «ναι» η «Απογευματινή», στοιχίζεται είτε πίσω από τον Κ. Μητσοτάκη με τον εύληπτο τίτλο «Το επώδυνο ναι είναι υπεύθυνη εθνική στάση», είτε πίσω από τον Ανάν «΄Η αυτό ή τίποτα». Χαρακτηριστικό το χτεσινό βασικό θέμα: «Η "μαύρη εικόνα" που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν για το σχέδιο Ανάν απέχει μακράν της πραγματικότητας. Το σχέδιο Ανάν εμπεριέχει θετικά και αρνητικά. Τα θετικά είναι περισσότερα, λέει ο σώφρων πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Η εθνικά υπεύθυνη στάση είναι να πούμε "ναι" στο σχέδιο Ανάν».

Στο πλευρό του επίτιμου προέδρου της ΝΔ τάσσεται η «οικονομική» εφημερίδα του συγκροτήματος Μπόμπολα, η «Ημερησία», η οποία δε διστάζει να χαρακτηρίσει τις θέσεις που εξέφρασε «Τολμηρό μήνυμα ευθύνης».

Καμπάνια υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες ο Γ. Κουρής από την πρώτη σελίδα της «Αυριανής». «Βάλτε την υπογραφή σας στο σχέδιο Ανάν - Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες» είναι το συνηθισμένο σλόγκαν. Για λόγους μάλλον προφανείς, δε δίστασε να εγκωμιάσει τη στάση... του Κ. Καραμανλή στη Λουκέρνη - «μας βγήκε μάγκας ο Καραμανλής - δε μάσησε στις πιέσεις» σύμφωνα με τη γνωστή φρασεολογία του Ταύρου - προχωρώντας όμως σε κινδυνολογία, καθώς τώρα πρέπει να «αναμένονται προβοκάτσιες από Τουρκία, ΗΠΑ». «Σε κίνδυνο τα εθνικά μας θέματα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η οικονομία», αποφαίνεται.

Τη «γραμμή» είχε δώσει ο εκδότης του «Βήματος» Στ. Ψυχάρης στο άρθρο της περασμένης Κυριακής, πριν δηλαδή γίνει γνωστό το «σχέδιο Ανάν - 4»: «Ολα δείχνουν ότι το Κυπριακό κλείνει. Ενα πρόβλημα που ταλαιπώρησε, και διήρκεσε και ζημίωσε οικονομικά και μάτωσε κυριολεκτικά τον Ελληνισμό, το πρόβλημα αυτό παύει να υπάρχει με έναν συμβιβασμό που επιβάλλουν οι ισχυροί της Γης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία», εκτιμούσε. Προέβλεπε μάλιστα ότι «το Κυπριακό θα τελειώσει, είτε με τη λύση Ανάν είτε την επιβεβαίωση της θεωρίας εκείνων που υποστηρίζουν πως ό,τι έγινε έγινε και λύση δεν υπάρχει...». Προσδιορίζοντας μάλιστα τη στάση της εγχώριας άρχουσας τάξης αποφαινόταν ότι «πρόκειται για ένα διεθνές παιχνίδι το οποίο ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει η Ελλάδα»...

Η «Ελευθεροτυπία» και το «Εθνος» κινούνται στη γραμμή της δήθεν «ουδετερότητας», προβάλλοντας τις άγριες πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ, χωρίς όμως και να μπαίνουν στον κόπο να απαντήσουν ή να επιχειρηματολογήσουν κατά του «σχεδίου Ανάν». Σε φιλοκυβερνητική γραμμή ο «Ελεύθερος Τύπος» ζητά «αντοχή σε πιέσεις και ενότητα», ενώ η «Καθημερινή» περιορίζεται να διαπιστώσει το «κλίμα απόρριψης του σχεδίου Ανάν στη Λευκωσία» και να υπογραμμίσει τη «σταθερή γραμμή από Καραμανλή στην Αθήνα».


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ