Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Μέτρα «οικοδόμησης» προτεκτοράτου!

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Αμερικανικά δολάρια αντί του ιρακινού δηναρίου, απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη βραδινή προσευχή, είναι μερικά από τα πρώτα μέτρα του κατοχικού στρατού για την «ανασυγκρότηση του Ιράκ», που ίσως απαντούν από μόνα τους σε όσους δεν πιστεύουν ακόμη ότι το Ιράκ θα μεταβληθεί σε «προτεκτοράτο»...

Η ανακοίνωση της δημιουργίας ενός κέντρου πολιτικοστρατιωτικών επιχειρήσεων και η κατάρτιση «σχεδίου δράσης που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ομαλής ζωής στο Ιράκ» έγινε από το Σώμα Πεζοναυτών, όπου διευκρινίζεται ότι οι δραστηριότητες του κέντρου αυτού θα καλύψουν τέσσερις τομείς: ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αποκατάσταση της τάξης και ιατρικές υπηρεσίες.

Ομως το κείμενο, που είναι γραμμένο στ' αγγλικά και συνοδεύεται από μετάφραση στα αραβικά, επιβάλλει μια ντε φάκτο απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς συνιστάται στους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στο διάστημα μεταξύ της βραδινής τελευταίας μουσουλμανικής προσευχής και της πρώτης πρωινής προσευχής. «Για να μπορέσει ο συνασπισμός να διακρίνει εσάς από τα τρομοκρατικά ή εγκληματικά στοιχεία στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου κατά την οποία η ορατότητα είναι περιορισμένη, παρακαλείστε να μην απομακρύνεστε από τα σπίτια σας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, προωθείται η δολαριοποίηση της οικονομίας, όπως αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το αρνούνται, τονίζοντας ότι οι Ιρακινοί θα χρησιμοποιούν αμερικανικά δολάρια και άλλα νομίσματα, περιλαμβανομένου του δηναρίου που είχε εκδώσει το προηγούμενο καθεστώς, ώσπου η ιρακινή αρχή να εκδώσει νέα νομισματική μονάδα...

Στο μεταξύ, η αμερικανική πολιτική αρχή που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ως τη μεταβίβασή της στους Ιρακινούς, θα αρχίσει σε λίγες μέρες να δίνει στους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας έκτακτο βοήθημα 20 δολαρίων, αντλώντας κεφάλαια από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία, ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του Ιράκ, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται για δολαριοποίηση της οικονομίας, αλλά για να φτάσουν κάποια λεφτά στα χέρια απελπισμένων ανθρώπων. Οποια ιρακινή αρχή και να αναλάβει την εξουσία, θα χρειαστεί 3-6 μήνες για να σχεδιάσει το νέο νόμισμα, το οποίο όμως για να μπει στην κυκλοφορία θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο διάστημα», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ