Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Διακηρύξεις σε διαζύγιο με την πραγματικότητα

Δεν έλειψαν ούτε απ' αυτή τη Σύνοδο τα μεγάλα λόγια και οι φιλόδοξες διακηρύξεις για τη «διεύρυνση», για την Ευρωπαϊκή Ενωση των «είκοσι πέντε», για την «Ευρώπη της ειρήνης, της ελευθερίας, της ευημερίας». Αυτά που ακούσαμε και είδαμε χτες ήταν μια «φιέστα», με σκοπό να συγκαλύψει, παρά να παρουσιάσει την πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα, που ζήσαμε πριν τέσσερις μήνες, το Δεκέμβρη του 2002, στην Κοπεγχάγη όταν πέντε λεπτά πριν από την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, ο εκπρόσωπος της Δανικής Προεδρίας διαμήνυσε προς τους εκπροσώπους των υποψηφίων κρατών - μελών: «Οι συνομιλίες τερματίζονται. Οσοι δε συμφωνούν μ' αυτά που δίνουμε μπορούν να μείνουν έξω...»!

Στην Κοπεγχάγη όπου ο πρωθυπουργός της Δανίας και προεδρεύων της Συνόδου απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της «διεύρυνσης»: «Μα φυσικά,... τα χρήματα».

Χτες, οι «είκοσι πέντε» υιοθέτησαν και έδωσαν στη δημοσιότητα τη «Διακήρυξη των Αθηνών», όπου σημειώνουν: «Το επίτευγμά μας αυτό είναι μοναδικό. Η Ενωση εκφράζει την κοινή μας εδραιωμένη πρόθεση να θέσουμε τέρμα σε αιώνες συγκρούσεων και να ξεπεράσουμε τις παλαιότερες διαιρέσεις της ηπείρου μας. Η Ενωση εκφράζει τη βούλησή μας να ξεκινήσουμε για ένα μέλλον βασισμένο στη συνεργασία, το σεβασμό των διαφορετικών απόψεων και την αλληλοκατανόηση».

Την ώρα, μάλιστα, που το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένο στο Ιράκ, όπου η αμερικανοβρετανική επιδρομή εξελίσσεται σε κατοχή της χώρας, την ώρα που οι λαοί ξεσηκώνονται κατά του εγκλήματος και των εγκληματιών (μερικοί απ' αυτούς υπογράφουν και τη «Διακήρυξη») οι «είκοσι πέντε» δε βρήκαν να πουν ούτε μια κουβέντα. Αντίθετα, έσπευσαν να υιοθετήσουν πλήρως την πολιτική Μπους δηλώνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής».

Κατά τα άλλα, στην απογευματινή συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρ. Πρόντι, και οι ηγέτες των δέκα νέων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν στη Στοά Αττάλου, ένα διαγωνισμό αντικομμουνισμού και «ευρωατλαντικής» πίστης.

Τυπικά, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, τα δέκα νέα κράτη - μέλη θα αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματα του μέλους την 1η Μάη του 2004, ώστε να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές του Ιούνη 2004.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org