Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Στο πλευρό της Συρίας αραβικές χώρες και Ιράν

Associated Press

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε τη συνεργασία μας και η Συρία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με γνώμονα τα συμφέροντα του ιρακινού λαού». Αυτό δήλωσε, χτες, η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ, Μπουτέινα Σάναα, η οποία παραχώρησε μακροσκελή συνέντευξη Τύπου, αντιπαρερχόμενη τη σωρεία κατηγοριών και απειλών που έχουν εκτοξεύσει εναντίον της Δαμασκού, τις τελευταίες ημέρες και ώρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Σάναα διέψευσε κατηγορηματικά τους νέους αμερικανικούς ισχυρισμούς, που διέρρευσαν, χτες, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σύμφωνα με τους οποίους στη Συρία έχει βρει καταφύγιο ο πρώην αρχηγός της ιρακινής υπηρεσίας κατασκοπίας, της Μουχαμπαράτ, Φαρούκ Χιτζάζι, ο οποίος κατείχε τη συγκεκριμένη θέση, στις αρχές του 1993, οπότε φέρεται να υπήρξε ιρακινή συνωμοσία για πραγματοποίηση απόπειρας δολοφονίας κατά του πατέρα Μπους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κουβέιτ. Ο Χιτζάζι, στη συνέχεια, διατέλεσε πρέσβης στην Τουρκία, και τέλος στην Υεμένη, από όπου οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι μετέβη στη Δαμασκό.

Η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ αποπειράθηκε, επίσης, να χαμηλώσει τους τόνους υποστηρίζοντας ότι «τα διπλωματικά κανάλια ανάμεσα στη Συρία και στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο ήρεμα και πολύ πιο εποικοδομητικά από ό,τι παρουσιάζεται στα ΜΜΕ». Συμπλήρωσε ότι η Δαμασκός θα χαιρέτιζε μια επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, στη Συρία, καθώς «στόχος είναι να συνδιαλεγόμαστε και όχι να ανταλλάσσουμε απειλές».


Associated Press

Εντούτοις, η Σάναα κατέστησε σαφές ότι η συριακή ηγεσία δεν προτίθεται να κλείσει τα γραφεία των παλαιστινιακών οργανώσεων που λειτουργούν στη Δαμασκό και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στη συριακή ηγεσία και στο απερχόμενο ιρακινό καθεστώς, υπενθυμίζοντας ότι η ηγεσία του Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε διστάσει, στις αρχές του '80, να προχωρήσει ακόμη και σε δολοφονίες Σύρων πολιτών, στη Δαμασκό. Απαντώντας, επίσης, στο αμερικανικό αίτημα περί ανάγκης «εσωτερικών μεταρρυθμίσεων», η Σύρια αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το συριακό λαό και θα το πράξει όποτε και όπως κρίνει απαραίτητο».

Αραβική υποστήριξη και με προτάσεις

Μετά από πολύωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, οι διπλωμάτες των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ αποδέχτηκαν, ομοφώνως, την πρόταση της Συρίας να καταθέσουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο θα ζητούν να κηρυχτεί «το σύνολο της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από τα όπλα μαζικής καταστροφής». Στην ανακοίνωσή τους, μετά το τέλος της συνεδρίασης, οι αραβικές χώρες υποστηρίζουν ότι «η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει τέτοια όπλα είναι το Ισραήλ και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι έχουν, πλήρως, συμπαραταχτεί με την ισραηλινή θέση, ενώ εκτοξεύουν άδικες κατηγορίες κατά της Συρίας, οι οποίες αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την ταλανισμένη περιοχή».

Την υιοθέτηση της πρότασης για το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης είχε προαναγγείλει τόσο η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ, Μπουτέινα Σάναα, όσο και ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, σε συνέντευξή του στο αυστραλέζικο δίκτυο SBS, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα του «σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα» και είναι «έτοιμη να υπογράψει μια τέτοια απόφαση». Ο Φαρούκ αλ Σάραα, που σήμερα μεταβαίνει στο Κάιρο, είχε, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ως προεδρεύοντα της ΕΕ, ο οποίος φέρεται να συμφώνησε ότι «οι αμερικανικές απειλές αυξάνουν την ένταση και υποσκάπτουν την προσπάθεια ειρήνης». Την υποστήριξή του στην πρόταση εξέφρασε και ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ, Γιαχία Μαχμασάνι, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και αβάσιμες» τις αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος της Συρίας «που δεν έχει κάνει τίποτε επιλήψιμο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι, τελικά, «θα επικρατήσει σύνεση και φρόνηση».

Στο πλευρό της Συρίας τάχθηκαν και οι 6 χώρες - μέλη του Συμβουλίου του Κόλπου, που συνεδρίασαν, χτες, στο Ριάντ της Σ. Αραβίας. Στην τελική ανακοίνωση, η Σ. Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Ομάν απορρίπτουν κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος της Συρίας, τόσο όσον αφορά στον ισχυρισμό ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής όσο και στον ισχυρισμό ότι δίνει καταφύγιο σε Ιρακινούς αξιωματούχους. Οι 6 χώρες - μέλη τονίζουν ότι η Συρία «δεν επιθυμεί τον πόλεμο ούτε την κλιμάκωση».

Και η Τεχεράνη υπέρ της Συρίας

«Η συμβουλή μας προς τις ΗΠΑ είναι να αφήσουν τις απειλές προς τη Συρία» τόνισε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μοχάμαντ Χαταμί απέρριψε κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες τόσο κατά της Συρίας όσο και κατά του Ιράν και συμπλήρωσε ότι το Ιράν «είχε πάντα φιλικές σχέσεις με τη Συρία, τις οποίες θα διατηρήσει, και οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ