Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ευρω-διχοτόμηση

Οσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να «περάσει» στην κοινή γνώμη. Είναι το δοκιμασμένο αξίωμα της προπαγάνδας, το οποίο ακολουθεί επακριβώς η ελληνική κυβέρνηση και όσοι μαζί της θέλησαν να απαλλαγούν ανέξοδα από το βάρος του κυπριακού προβλήματος.

Δεν έχει περάσει και τόσος καιρός, πάντως, ώστε να έχουν ξεχαστεί οι κατηγορηματικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα σήμαινε και τη λύση του προβλήματος της διχοτόμησης.

Αυτό που ίσως έχει ξεχαστεί είναι η δήλωση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ: «Ας βάλουμε τη Νότια Κύπρο στην ΕΕ να τελειώνουμε»! Αυτή η δήλωση, η οποία συνόδεψε τη «μεγάλη επιτυχία» της κυβέρνησης Παπανδρέου να συνδεθεί η επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ουδέποτε κατέλαβε το χώρο που της αναλογούσε, ούτε στις τηλεοράσεις ούτε στις εφημερίδες.

***

Η πορεία της Κύπρου στην ΕΕ ολοκληρώθηκε χτες με παράτες, εθνικά υπερήφανα χαμόγελα και θόρυβο. Πολύ θόρυβο, προκειμένου να μην ακουστεί η προ οκταετίας «παρότρυνση» του Ντελόρ, αλλά και κάθε άλλη φωνή σήμερα, που επιμένει και επισημαίνει ότι η πράξη προσχώρησης δε σημαίνει τίποτε περισσότερο από την ένταξη της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ. Δε σημαίνει τίποτε λιγότερο από την παγίωση της διχοτόμησης στο νησί με «ευρω-σφραγίδα».

Οσο για την άρνηση της Τουρκίας να παραβρεθεί στην τελετή των υπογραφών της πράξης προσχώρησης της Κύπρου (της Τουρκίας που ο Μπλερ χτες θύμισε ότι η ΕΕ τής έχει ανοίξει την πόρτα) απλώς έρχεται να υπενθυμίσει το τουρκικό δόγμα πως «το Κυπριακό έχει επιλυθεί το 1974» και το μόνο που μένει είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους...

Ασφαλώς, η ομολογία της ευρω-διχοτόμησης δε θα γίνει τώρα, δε θα ομολογηθεί σε «στιγμές γιορτινές». Οι αλήθειες έρχονται αργότερα. Χρόνος άλλωστε υπάρχει μέχρι το επόμενο «σχέδιο Ανάν» ή κάποιου Ανάν...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ