Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οξεία αντίδραση της Τουρκίας

«H ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μονόπλευρα αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου και να δημιουργεί διεθνείς υποχρεώσεις, παραβιάζοντας τις Διεθνείς Συμφωνίες». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε χτες το βράδυ.

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται από νομικής και πολιτικής πλευράς τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νοτίου Κύπρου σχετικά με την πλήρη ένταξή της και το σχετικό πρωτόκολλο», αναφέρουν, στην ανακοίνωσή τους, οι αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ παράλληλα κατηγορούν την ΕΕ ότι «δε συμβιβάζεται με την υπεροχή του νόμου και τις αρχές της δημοκρατικής νομιμότητας», γιατί, όπως υποστηρίζουν, «δέχτηκε στους κόλπους της μία διεθνή διαφωνία που βρίσκεται ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρά την αντίρρηση της τουρκικής πλευράς. Με την ισχύουσα κατάσταση στο νησί, πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΕ μόνο η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου, διότι στο βόρειο τμήμα του νησιού κυρίαρχη είναι η Διοίκηση της ΤΔΒΚ».

Συγχρόνως, στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί υπό ίσο καθεστώς, καθώς επίσης δύο δημοκρατικές δομές, νομικές τάξεις και δύο ξεχωριστά κράτη, που αποτελούν οι λαοί αυτοί». Η άποψή μας αυτή και οι επιφυλάξεις μας, επισημαίνεται στο κείμενο, «διατυπώθηκαν από τον υπουργό μας στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 15 Απριλίου».

«Ως γνωστόν», καταλήγει η ανακοίνωση, «η Τουρκία επιθυμεί την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας, που θα βασίζεται στη συνεννόηση και η οποία θα εξασφαλίζει τη συνέχιση των ισχυόντων εγγυήσεων στο νησί, θα προστατεύει την ελληνοτουρκική ισορροπία, θα αποδέχεται το ίσο καθεστώς των δύο πλευρών στο νησί και θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία μίας νέας εταιρικής σχέσης. Επίσης, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org