Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων

Το Σαββατοκύριακο 12-13 Απρίλη έγινε το 16ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ). Το συνέδριο αυτό σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα, την αποχή της παράταξης της ΠΑΜΚΕ απ' αυτό και την ανησυχία των Ελλήνων της Σουηδίας από την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ.

Η ΠΑΜΚΕ αποφάσισε να απόσχει από το συνέδριο πριν περίπου 2 μήνες. Ενώ συμμετείχε στην αρχή στις εκλογές στους συλλόγους, οι αντιπρόσωποι της συγκεκριμένης παράταξης δεν ήταν τόσοι, ώστε να τους εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο συνέδριο. Η ΠΑΜΚΕ τότε αποφάσισε να κάνει κατά μέτωπον επίθεση στην ΟΕΣΚΣ, να κατηγορεί το ΔΣ για αντιδημοκρατικές μεθόδους, οικονομικά σκάνδαλα κλπ., χωρίς να παρουσιάζει ούτε ένα στοιχείο. Η παράταξη της ΑΣΕΜ, όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις και ανεξάρτητοι σύνεδροι, καταδίκασαν την τακτική αυτή και στις προσυνεδριακές συζητήσεις στους συλλόγους, αλλά και στο ίδιο το συνέδριο.

Η ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ αναφέρθηκε από πολλούς συνέδρους, καθώς και οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και στη Σουηδία. Το συνέδριο ψήφισε ομόφωνα ψήφισμα, που απαιτεί να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από το Ιράκ, ΟΧΙ στη συμμετοχή της Ελλάδας και της Σουηδίας στον πόλεμο και το κλείσιμο των βάσεων στην Ελλάδα.

Το συνέδριο χαιρέτισαν αντιπροσωπείες της ΝΔ και του ΣΥΝ. Από το ΚΚΕ χαιρέτισε ο βουλευτής του Κόμματος σ. Τζέκης, που ανέλυσε την κατάσταση στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ο πόλεμος και η κατοχή στο Ιράκ, καθώς και η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη στην Ελλάδα, στην ΕΕ και συνολικά στον κόσμο, ήταν τα κύρια σημεία όπου επικεντρώθηκε η ομιλία του. Η αντίσταση στα σχέδια του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών από το λαϊκό κίνημα είναι η μόνη εναλλακτική λύση.

Το συνέδριο τελείωσε την Κυριακή με την υπερψήφιση της πολιτικής απόφασης και τις εκλογές για το νέο ΔΣ. Στην πολιτική απόφαση επισημαίνεται, εκτός των άλλων, η θέληση των Ελλήνων μεταναστών να συνεχίσουν την πάλη για τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού, καθώς και η διεκδίκηση λύσεων σε χρόνια προβλήματα, όπως συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, επαναπατρισμού, το δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές στο χώρο διαμονής κ.ά.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν τα εξής:

ΑΣΕΜ 26 ψήφοι, 6 έδρες, ΔΑΚΕΣ (ΝΔ) 19 ψήφοι, 3 έδρες, ΕΑΣ (ΣΥΝ) 13 ψήφοι, 2 έδρες, Αγωνιστική Κίνηση 6 ψήφοι, 1 έδρα, ΑΕΨΟ 6 ψήφοι 1 έδρα, ΕΕΜ 6 ψήφοι 1 έδρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ