Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Συνελήφθη ο Αμπού Αμπάς

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Συνελήφθη από άνδρες των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια ελέγχων από σπίτι σε σπίτι στη νότια Βαγδάτη, ο ηγέτης της οργάνωσης «Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», Αμπού Αμπάς. Ο Αμπάς θεωρείται ο εγκέφαλος της πειρατείας του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου «Ακίλε Λάουρο», το 1985 στην ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας ηλικιωμένος Αμερικανός τουρίστας.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο στρατηγείο της Ντόχα, στο Κατάρ, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, επιβεβαίωσε την είδηση της σύλληψης του Αμπάς, που είχε προαναγγελθεί από το αμερικανικό δίκτυο CNN, δίνοντας ιδιαίτερα πανηγυρικό τόνο. Ο Μπρουκς, με θριαμβευτικό ύφος, υποστήριζε ότι η σύλληψη του Αμπάς «αποδεικνύει την αμερικανική πεποίθηση ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε διασυνδέσεις με την τρομοκρατία», καθώς, όπως είπε, ο Αμπάς «ήταν και είναι τρομοκράτης».

Ο Αμερικανός ταξίαρχος συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «στοχεύουν να καθαρίσουν το Ιράκ εντελώς από κάθε τρομοκρατικό δίκτυο». Την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Αμπάς εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα κυνηγήσουν, θα συλλάβουν και θα προσάγουν στη Δικαιοσύνη όλους τους τρομοκράτες, όπου και αν βρίσκονται».

Την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να ζητήσει την έκδοση του Αμπάς στην Ιταλία, έσπευσε να εκφράσει ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρομπέρτο Καστέλι. Ο Αμπάς είχε καταδικαστεί ερήμην από δικαστήριο της Γένοβας, το 1987, σε ισόβια κάθειρξη για την πειρατεία στο «Ακίλε Λάουρο».

Αντίθετα, την άμεση απελευθέρωση του Αμπού Αμπάς ζήτησε η Παλαιστινιακή Αρχή, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να τον συλλάβουν ούτε να τον κρατούν με βάση την ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία της 28ης Σεπτέμβρη 1995, που προβλέπει ότι τα μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν μπορούν να κρατούνται ή να δικάζονται για πράξεις που διέπραξαν πριν από την ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία της 13ης Σεπτέμβρη 1993. Η Π. Αρχή συμπλήρωσε, επίσης, ότι τη συμφωνία της 28ης Σεπτέμβρη, είχαν συνυπογράψει ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, όσο και ο τότε ΥΠΕΞ, Ουόρεν Κρίστοφερ. Με ανακοίνωσή του, το «Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» τονίζει ότι θεωρεί, πλέον, «υπεύθυνες τις ΗΠΑ για την ασφάλεια του ΓΓ, Αμπού Αμπάς», ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Στο παλαιστινιακό αίτημα έσπευσε να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λέλαν, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν αφορά τις ΗΠΑ, αλλά μόνον τους Παλαιστινίους και το Ισραήλ. Γεγονός, πάντως, είναι ότι το Ισραήλ είχε επιτρέψει στον Αμπάς να επισκεφθεί αρκετές φορές τη Λωρίδα της Γάζας, τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ουάσιγκτον είχε, ουσιαστικά, αποσύρει το ένταλμα σε βάρος του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ