Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοιχισμένη πίσω από τις ΗΠΑ

Στοιχισμένη πίσω από το άρμα της Ουάσιγκτον η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ εμφανίζεται να ανησυχεί για το οπλοστάσιο του Ιράκ και εκ μέρους των εταίρων προχώρησε σε διάβημα προς τις διπλωματικές αποστολές που διατηρεί το Ιράκ στην Αθήνα, ζητώντας του να αφοπλιστεί.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ανησυχεί βαθιά για την ιρακινή κρίση. Το χρονικό περιθώριο εξαντλείται. Η απόφαση 1441 του ΣΑ ΟΗΕ προσέφερε στο Ιράκ μια τελευταία ευκαιρία ειρηνικού αφοπλισμού. Εάν δεν επωφεληθεί της ευκαιρίας αυτής, θα φέρει την ευθύνη για όλες τις συνέπειες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, «το Ιράκ πρέπει να προβεί στον πλήρη αφοπλισμό του όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής. Επιθυμούμε να το πράξει ειρηνικά. Αυτό είναι δυνατόν μόνον εάν το Ιράκ συμμορφωθεί πλήρως, άνευ όρων και αμέσως προς όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδίως προς την απόφαση 1441 του ΣΑ της 8ης Νοεμβρίου 2002. Το Ιράκ πρέπει, επομένως, να συμμορφωθεί πλήρως και αμέσως προς τις υποχρεώσεις του στον τομέα του αφοπλισμού».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας καταλήγει σημειώνοντας την πλήρη υποστήριξη των εταίρων «στον δρα Blix (Μπλιξ) και τον δρα El Baradei (Ελ Μπαραντέι) στην αποστολή τους σύμφωνα με την απόφαση 1441 του ΣΑ. Είναι απόλυτη ανάγκη να παράσχουν πάραυτα οι ιρακινές αρχές στους επιθεωρητές όλες τις πρόσθετες και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα που έθεσε η διεθνής κοινότητα, καθώς και σχετικά με τα ζητήματα που θέτουν οι ίδιοι οι επιθεωρητές στην έκθεσή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 27 Ιανουαρίου, και να συνεργαστούν πρωτόβουλα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ανακοίνωση αυτή προσυπέγραψαν και οι προσχωρούσες χώρες Κύπρος, Τσέχικη Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Δημοκρατία της Σλοβακίας και Σλοβενία, οι συνδεδεμένες χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία προσυπογράφουν το διάβημα που πραγματοποίησε η Προεδρία της ΕΕ στις 4 Φλεβάρη.

Ο Γ. Παπανδρέου

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, αν και οικειοθελώς δεμένος πισθάγκωνα στο αμερικανικό άρμα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώνει ότι εργάζεται για την ειρήνη. Ετσι λοιπόν σε συνέντευξή του στο CNN δήλωσε ότι ελπίζει σε «νίκη της διπλωματίας»... Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η κατάθεση στοιχείων που διαθέτουν οι ΗΠΑ, από μέρους του κ. Πάουελ, αποτελεί μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε όμως ότι «το Ιράκ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές, διευκολύνοντας το έργο τους. Το μήνυμα της ΕΕ είναι σαφές. Επιθυμούμε μια διπλωματική λύση, αλλά δε θα μπορέσουμε να την έχουμε παρά μόνον εφόσον υπάρξει πλήρης συμμόρφωση του Ιράκ. Διαφορετικά, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις άμεσες συνέπειες της στάσης του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ