Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΟΝ
Συγκλονιστικές εμπειρίες και δράση που διδάσκουν

Παρουσιάστηκε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ

Γεγονότα μεγάλα και συγκλονιστικά. Ηρωισμοί και ήρωες, εκατόμβες. Η ΟΚΝΕ και τα εκατοντάδες χιλιάδες περήφανα νιάτα της κατοχής που συσπειρώθηκαν και αγωνίστηκαν με τις σημαίες της θρυλικής ΕΠΟΝ - που συσπείρωσε πάνω από 600 χιλιάδες νεολαία, ενώ έδωσε 32.000 αντάρτες μαχητές από τους οποίους 1.300 έπεσαν στα πεδία των μαχών - παρουσιάστηκαν χτες, ζωντανή πραγματικότητα, στη συνέντευξη για τα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ (23 Φλεβάρη 1943-23 Φλεβάρη 2003).

Τη συνέντευξη, που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ, συνδιοργάνωσαν: Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδα (ΚΝΕ) και ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (ΠΠΣΑΦΕΑ-ΔΣΕ), ανοίγοντας τις ποικίλες εκδηλώσεις που θα οργανώσουν για την επέτειο σε συνεργασία και με την αμέριστη βοήθεια της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων(ΠΟΑΟ).

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται σειρά κεντρικών εκδηλώσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Ανάμεσα σ' αυτές, ανακοίνωσε ο Χρ. Τσιντζιλώνης, πρόεδρος του ΚΜΙΕΑ: Στις 23 Φλεβάρη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» γίνεται ο επίσημος εορτασμός των 60 χρόνων της ΕΠΟΝ. Προγραμματίζονται, επίσης, εκδήλωση της ΚΝΕ με θέμα «η ΕΠΟΝ για τη μαθητική νεολαία», Εκθεση εντύπων, φωτογραφιών, αφισών και άλλων υλικών από τη ζωή και τη δράση της ΕΠΟΝ, ημερίδα για την ανεκτίμητη προσφορά της ΕΠΟΝ, συμμετοχή με ξεχωριστό περίπτερο στο φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» κλπ.

Το μεγαλείο και τη διαχρονική αξία της ηρωικής δράσης της θρυλικής ΕΠΟΝ έδωσε πολύ παραστατικά και με έντονη τη συναισθηματική φόρτιση, ο «ακούραστος και πάντα φλογερός Επονίτης», Νίκος Καραντηνός, σήμερα πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ και του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, και διευθυντής του περιοδικού «Νέα Γενιά».

«60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ, σήμερα είναι επίκαιρα, παρά ποτέ, τα αθάνατα ιδανικά της. Σημαδεύουν τον παλμό, την κρισιμότητα της εποχής μας...», θα πει ο ομιλητής για να προσθέσει υπογραμμίζοντας πως: «Η ΕΠΟΝ ήταν γέννημα και θρέμμα της Εθνικής Αντίστασης, ήταν παιδί του ΕΑΜ, ένας από τους βασικούς κορμούς του και δραστήριος και αποφασιστικός μέτοχος και τροφοδότης του ΕΛΑΣ. Ενώ, για την ίδρυση της ΕΠΟΝ πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές...».

Στην παρέμβασή του, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Αλέκος Χαλβατζής υπογράμμισε την περηφάνια της ΚΝΕ που είναι ο συνεχιστής των αγώνων της ΕΠΟΝ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο καταστατικό της Οργάνωσης: «... Η ΚΝΕ είναι συνεχιστής της ηρωικής ΟΚΝΕ. Είναι κληρονόμος των πλούσιων αγωνιστικών και πατριωτικών παραδόσεων της ΕΠΟΝ...».

«Την ΕΠΟΝ εμείς, τόνισε σε άλλο σημείο, δεν τη βλέπουμε ως κάτι μουσειακό αλλά ως αστείρευτη πηγή διδαγμάτων... Και τους τότε ΕΠΟΝίτες που συνεχίζουν και σήμερα, "ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες", μπροστάρηδες στους καθημερινούς αγώνες, τους βλέπουμε ως επιβεβαίωση ότι είναι στο χέρι το δικό μας να μπορέσουμε να ζήσουμε και μεις "ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες"»...

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Γιάννης Ζαγγανάς, εκτός των άλλων, ανέφερε πως η ιστορία της ΕΠΟΝ «θα διαπαιδαγωγεί και θα διδάσκει παντοτινά πως η αγωνιστική συσπείρωση και ενότητα σε πατριωτικούς, αντιιμπεριαλιστικούς και δημοκρατικούς στόχους για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, όπως ήταν οι στόχοι του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, μπορεί να συνεγείρει το λαό και τη νεολαία. Να συνεγείρει ενάντια στη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την ηττοπάθεια...».

Στη συνέντευξη παραβρίσκονταν ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πολλοί αντιστασιακοί αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης, αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων, κι ανάμεσά τους: Ο πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου και Φοίβος Τσέκερης, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργος Μωραΐτης. Επίσης, ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Παναγιώτης Μακρής κ.ά. Παρών ήταν και ο καλλιτέχνης της ΕΠΟΝ Γιάννης Στεφανίδης που φιλοτέχνησε και πρόσφερε την αφίσα για τα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή η εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ στο Λαύριο(2017-03-10 00:00:00.0)
Η ΕΑΜική Αντίσταση στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ(2012-09-12 00:00:00.0)
Για την Ειρήνη(2006-05-19 00:00:00.0)
Ευχαριστίες για τη δωρεά της βιβλιοθήκης του Πολυχρόνη Βάη(2003-02-26 00:00:00.0)
Οδηγός η ΕΠΟΝ για τη νεολαία(2001-02-24 00:00:00.0)
Οι μνήμες του αγώνα πάντα ζωντανές(1995-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ