Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευρωατλαντικά... «συνεπής η Ελλάς»

Φτάνει η «ώρα της αλήθειας» και για τον πόλεμο που αποφάσισαν οι Αμερικανοί εναντίον του Ιράκ. Και στον πόλεμο αυτό, όπως και στον προηγούμενο εναντίον του Αφγανιστάν, το δίλημμα των ΗΠΑ προς εχθρούς και φίλους είναι: «΄Η μαζί μας, ή εναντίον μας». Οπως και τότε, έτσι και τώρα, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να απαντήσει από τους πρώτους: «Μαζί σας».

Και η απάντηση δεν είναι μόνο στα λόγια. Οπως δήλωσε πριν τρεις μέρες ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, η συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές προετοιμασίες είναι άμεση και πολύμορφη. Εκφράζεται με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο και την Ανατολική Μεσόγειο, που διεξάγονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιδρομής εναντίον του Ιράκ. Εκφράζεται ακόμη με τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης της Σούδας. Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε, μάλιστα, ότι αυτή η εμπλοκή της χώρας στη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση απορρέει από τις υποχρεώσεις στους διεθνείς οργανισμούς και, κατά συνέπεια, δε χρειάζεται ούτε καν η τυπική έγκριση της Βουλής. Ετσι, «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»...

Ομως, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, ανέλαβε να δώσει πρόσθετες διευκρινίσεις ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος παρουσία του Τόμας Μίλερ δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια χώρα επιτηδείως ουδέτερη, υπήρξε πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας»! Η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης, λοιπόν, είναι άμεση και η ίδια δηλώνει έτοιμη να ικανοποιήσει οποιαδήποτε άλλη απαίτηση των Αμερικανών ενόψει της επίθεσης ή και κατά τη διάρκειά της.

Απ' την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση δοκιμάζεται και ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και από αυτή την άποψη σπεύδει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την ευόδωση των «ευρωατλαντικών» σχεδίων. Λίγο μετά την παρουσίαση των «αδιάσειστων» στοιχείων του Κόλιν Πάουελ για το ιρακινό οπλοστάσιο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ Γ. Παπανδρέου δήλωσε από τη Νέα Υόρκη: «Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που πρέπει να δώσουμε προς το Ιράκ, πως ο καιρός περνά, ο χρόνος λιγοστεύει...».

Η δήλωση του κ. Παπανδρέου θεωρήθηκε ακόμα και από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ως στοίχιση της Ελληνικής Προεδρίας «στη γραμμή Μπους». Για να δώσει, μάλιστα, τα πλήρη διαπιστευτήριά της στα αφεντικά του «ευρωατλαντισμού», η Ελληνική Προεδρία με διάβημά της στις διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ιράκ στην Ευρώπη ζητάει από τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του ΟΗΕ, γιατί διαφορετικά «θα φέρει την ευθύνη για όλες τις συνέπειες». Ετσι, για να ξεκαθαρίζει και η εικόνα που θέλησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση περί της Προεδρίας και τις «φιλειρηνικές» της πρωτοβουλίες...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ