Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Τα προβλήματα «έπνιξαν» το Λασίθι

Από τη σύσκεψη με τους φορείς στο Λασίθι
Από τη σύσκεψη με τους φορείς στο Λασίθι
Προβλήματα, ασφυκτικά αδιέξοδα, έκκληση για βοήθεια αλλά και διάθεση για αγώνα. Είναι οι λέξεις που αποτυπώνουν κάπως την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι του Λασιθίου, εργάτες και αγρότες, όπως οι ίδιοι τη μετέφεραν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που βρέθηκε χτες στην Ιεράπετρα, στα πλαίσια της περιοδείας της στην Κρήτη.

Η Αλ. Παπαρήγα είχε μια εγκάρδια συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Ν. Χριστοφακάκη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και συνολικά το νομό. Ο δήμαρχος ζήτησε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, για να κατοχυρωθεί η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας το μείζον πρόβλημα της ανεπάρκειας πόρων και καταγγέλλοντας τη μη απόδοση στην ΤΑ όσων της οφείλονται από το κράτος. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την αύξηση της φορολογίας των δημοτών, πολλώ μάλλον που, όπως τόνισε, η οικονομική τους κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη, καθώς και την οργή του για τη μετακύληση ευθυνών της κυβέρνησης στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης που δε συνοδεύονται από αντίστοιχη οικονομική στήριξή της. Ευθύνες που πολλαπλασιάστηκαν μετά την αναγκαστική συνένωση δήμων και κοινοτήτων. Ακολούθως, ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για τα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων του νομού, των παραγωγών λαδιού, όσων ασχολούνται με τα θερμοκήπια, αλλά και των εργαζομένων με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Ο δήμαρχος έθεσε εκ νέου στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το μείζον πρόβλημα της εκποίησης της Μεγάλης Παραλίας, ενός από τα ωραιότερα κομμάτια του Δήμου, της οποίας το ξεπούλημα έχουν αποτρέψει δύο φορές έως τώρα οι κάτοικοι με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις. Την ευχαρίστησε για την έως τώρα συμπαράσταση του ΚΚΕ και ζήτησε τη βοήθειά του για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.

Φυσικά, θίχτηκε και ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ, για τον οποίο ο δήμαρχος εξέφρασε την ομόθυμη αντίδραση των Λασιθιωτών.

Η Αλ. Παπαρήγα, από την πλευρά της, αφού εξέθεσε στον Ν. Χριστοφακάκη τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτησή τους και δεσμεύτηκε πως το Κόμμα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του και θα εξακολουθήσει να συμπαρίσταται στους αγώνες του δήμου και των κατοίκων.

Αμέσως μετά, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε και είχε πολύωρο διάλογο με τους εργαζόμενους του δήμου και εκπροσώπους φορέων του νομού.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Εργατών Μετάλλου, του Σωματείου Οικοδόμων Νεάπολης, του Συλλόγου Ανθοπαραγωγών Ιεράπετρας, του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιεράπετρας, των Σωματείων Συνταξιούχων Ιεράπετρας και Αγ. Νικολάου, του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, του Σωματείου Επαγγελματοβιοτεχνών, του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Χωριού, της ΕΛΜΕ, Συλλόγων Γονέων, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Η Αλ. Παπαρήγα ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και τις εκτιμήσεις του, για το πού οδεύει η κατάσταση γενικά, αλλά και ειδικά, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό κ.α. Με έμφαση τόνισε πως ελάχιστα είναι πια τα αμιγώς τοπικά προβλήματα, μιας και τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πορεία των πραγμάτων στη χώρα. Στάθηκε ακόμα στα προβλήματα της ΤΑ και στην ώθησή της από την κεντρική διοίκηση στο να μετατραπεί σε επιχειρηματίας και μάλιστα και σε τομείς όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία κ.ά. Αναφέρθηκε, επίσης, στον πόλεμο, σημειώνοντας πως η βάση της Σούδας αποτελεί ένα πολύπλευρο πλήγμα για την Κρήτη, θα αποτελέσει ορμητήριο ενός βρώμικου πολέμου και ως εκ τούτου απαιτείται πάνδημη κινητοποίηση.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη κάθε περιοχής να γίνει χώρος συσπείρωσης και κοινής δράσης, χωρίς αυταπάτες και με απόφαση χειραφέτησης των λαϊκών στρωμάτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Τόνισε πως είναι απαίτηση των καιρών, ο αγώνας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για γενικότερες ριζικές αλλαγές στον τόπο. Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του ΚΚΕ για το ότι οι λαοί δείχνουν να ξεμουδιάζουν, χρειάζεται ωστόσο, όπως ανέφερε, επιτάχυνση στην οργανωμένη αντίσταση και πάλη και με πολιτικούς στόχους.

Ευρεία συζήτηση

Η Αλ. Παπαρήγα δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων. Μεταξύ άλλων, κλήθηκε να σχολιάσει την εμφάνιση στη Βουλή από τον πρωθυπουργό του εγκόλπιου του Παπαδόπουλου, την οποία και κατήγγειλε τονίζοντας ότι τη ΝΔ μπορεί κανείς να την ταυτίσει με την ταξική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική όχι όμως με τα τανκς. Συμπλήρωσε ότι τέτοιες ενέργειες στόχο έχουν τον εκφοβισμό του λαού, τη συντήρηση τεχνητών διλημμάτων για την απόσπαση ψήφων.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και σχολιάστηκαν τόσα πολλά θέματα που μπορούν μόνο να απαριθμηθούν, μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με τον πόλεμο και πώς μπορεί η λαϊκή πάλη να τον αποτρέψει, την αγροτική παραγωγή και τους εργάτες γης, τις ρυθμίσεις που πλήττουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενισχύοντας τα μεγάλα πανελλαδικής εμβέλειας, την ετεροδικία κ.ά.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων, ένας καταιγισμός καταγγελιών για προβλήματα που απασχολούν τους Λασιθιώτες, αλλά και ειλικρινούς αγωνίας για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ