Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΝΤΑΓΙΑ
Απίθανο ήθος, απίστευτο ύφος!

Η απομάκρυνση του επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά από τη θέση του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Κ. Σημίτη, ο τρόπος με τον οποίο έγινε, οι διαρροές που τη συνοδεύουν και τα ερωτηματικά που γεννιούνται από την επιστολή παραίτησης του πολυπράγμονος συμβούλου, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»...

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πανταγιάς με επιστολή που διανεμήθηκε χτες το μεσημέρι γνωστοποίησε την παραίτησή του. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο ο Πανταγιάς είχε επιχειρήσει να παρέμβει στο ΣΔΟΕ υπέρ της λήξης με θετικό τρόπο μιας φορολογικής υπόθεσης που αφορά τον τραγουδιστή Γ. Νταλάρα.

Προχτές, δε, στενοί συνεργάτες του Κ. Λαλιώτη τον κατηγορούσαν ότι παραποίησε, ουσιαστικά, δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργήσει τριγμούς στις σχέσεις Σημίτη - Λαλιώτη (σημειωτέον ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την παραίτηση Πανταγιά μόνο που δεν πανηγύριζε. «Ο καθένας κρίνεται από αυτά που κάνει και λέει», αναφέρει χαρακτηριστικά)...

Οσο για τη συζήτηση στη Βουλή, περί της διαφθοράς, ο πρωθυπουργός ένιωσε έκθετος από αναφορές που έγιναν από την αντιπολίτευση για δραστηριότητες του συμβούλου του.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το κλίμα αντιδικίας μεταξύ Πανταγιά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιώς (όπου επιθυμεί να πολιτευτεί), αλλά και η σύγκρουσή του κατά καιρούς με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θ. Πάγκαλος, που τον είχε αποκαλέσει δημόσια «χαλκείο»...

Τον... «παραίτησε»

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ μέχρι το απόγευμα η εικόνα που επιχειρείτο να βγει προς τα έξω ήταν ότι ο Γ. Πανταγιάς παραιτήθηκε «οικειοθελώς» λόγω «ευθιξίας» και παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού «να τον μεταπείσει», μετά την ανακοίνωση της επιστολής του, κείμενο το οποίο ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτήριζαν «επιεικώς απαράδεκτο», οι διακινητές πληροφοριών από το Μαξίμου... «τον έστησαν στα τρία μέτρα»!

Οπως λοιπόν έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κ. Σημίτης ήταν αυτός που «απαίτησε» την παραίτηση Πανταγιά, λόγω του γεγονότος ότι «η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το πρόσωπό του είχε επιβαρυνθεί υπέρμετρα» και ότι η υπόθεση με το ΣΔΟΕ «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»... Οι ίδιοι παράγοντες δε δίσταζαν, και παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Φωτιάδης δήλωσε ότι δεν υπήρξε «καμία παρέμβαση» προς τον ΣΔΟΕ από τον Πανταγιά, στην ερώτηση τι πραγματικά συνέβη, να απαντούν: «Ο ΣΔΟΕ πάντως διαδίδει ότι ο κ. Πανταγιάς παρενέβη»! Αλλες πληροφορίες, δε, κάνουν λόγο για υπόθεση που είχε γνωστοποιηθεί στον πρωθυπουργό και στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου «εδώ και ημέρες»...

Πάντως με δηλώσεις που έκανε χτες ο τραγουδιστής Γ. Νταλάρας σημείωσε ότι η σύνδεση του ονόματος του Γ. Πανταγιά με την εκκρεμότητα που έχει με το ΣΔΟΕ είναι «εκ του πονηρού», ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια παρέμβαση, απέδωσε την εμπλοκή του ονόματος του Γ. Πανταγιά σε προσπάθεια να πληγεί πολιτικά και κατέληξε ότι ήταν και παραμένει φίλος με τον τέως σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Κείμενο - «μνημείο»!

Σε ό,τι αφορά τώρα στο κείμενο της παραίτησης, πραγματικά προκαλεί εντύπωση το ύφος της, πολύ περισσότερο που απευθύνεται στον πρωθυπουργό.

Ενώ αρχικά ο Πανταγιάς καθιστά γνωστό ότι «έχω αποφασίσει να είμαι υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» (λες και είναι θέμα για το οποίο δεν αποφασίζει ο Κ. Σημίτης...), περνά στην περιαυτολογία, λέγοντας ότι ο ίδιος δε διάλεξε την πολιτική «ως μέσο πλουτισμού και κοινωνικής αναρρίχησης», χαρακτηριστικά που αποδίδει σε «όλους εκείνους που συγκροτούν μια πολιτική τάξη παραγόντων και αξιωματούχων» (υπάρχουν τέτοιοι στο ΠΑΣΟΚ, άραγε, και ποιους εννοεί;...). Συνεχίζοντας με ένα απίθανο, δε, ύφος και απευθυνόμενος - πάντα - στον πρωθυπουργό τον... ενημερώνει ότι τέτοια χαρακτηριστικά «διακρίνουν όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν την πολιτική εξουσία ως κοκότα, η οποία έλκει επιβήτορες»!

Κατόπιν ο Γ. Πανταγιάς, μιλώντας προφανώς για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «κομματικά κατεστημένα», «πολιτικά απολιθώματα», «πολιτική και κομματική νομενκλατούρα» και «ρετάλια της πολιτικής», που θα τον βρουν αντιμέτωπο στη Β΄ Πειραιά!

Τέλος, χαρακτηρίζοντας «αθλιότητα» τις εις βάρος του αναφορές, δηλώνει ότι παραιτείται για να διευκολύνει, όπως αφήνει να εννοηθεί, τον Κ. Σημίτη, τον οποίο χαρακτηρίζει σαν «μια νέα ήπειρος στην πολιτική ζωή του τόπου».

ΝΔ: Τελειώνει η κυβέρνηση

Δικαίωση των καταγγελιών της για τη διαφθορά, αλλά και εξέλιξη που υποδηλώνει την «αποσύνθεση» της κυβέρνησης Σημίτη, θεωρεί η ηγεσία της ΝΔ την παραίτηση του πρωθυπουργικού συμβούλου Γ. Πανταγιά. Γενικότερα, η Ρηγίλλης εκτιμά ότι η χτεσινή εξέλιξη αποτελεί «ούριο άνεμο» στα πανιά της όσον αφορά τη δικομματική διαμάχη για την εξουσία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος: «Η διαφθορά, που συνοδεύει την κυβέρνηση Σημίτη, οδηγεί τον τόπο σε αδιέξοδα, προβάλλει λάθος πρότυπα και προσβάλλει τους Ελληνες πολίτες», αναφέρει ο Θ. Ρουσόπουλος και προσθέτει: «Τα φαινόμενα που καταγράφονται αυτές τις ημέρες επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη εκπνέει».

Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή έλεγαν ότι η «καρατόμηση» του Γ. Πανταγιά είναι έργο εσωκομματικών του αντιπάλων και επισήμαιναν ότι ο Κ. Σημίτης δεν μπορούσε να τον κρατήσει δύο μέρες από τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, όπου είχε διαβεβαιώσει ότι ο ΣΔΟΕ θα κάνει τη δουλιά του προς κάθε κατεύθυνση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε τρίτο πρόσωπο... (2003-04-15 00:00:00.0)
Το «στεγνό καθάρισμα» του Πανταγιά (2003-02-08 00:00:00.0)
Κατάσταση γενικής σύγχυσης (2001-06-27 00:00:00.0)
Υποδεέστερο... το Κυπριακό (2000-10-11 00:00:00.0)
Πνεύμα... ενότητας (1999-03-24 00:00:00.0)
Στον απόηχο της παραίτησης Καστανίδη (1997-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org