Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση για τη διαδικασία σε προτάσεις άρσης ασυλίας

Την πρότασή του για τη διενέργεια φανερής ψηφοφορίας, προκειμένου να αποφασίζεται η άρση της ασυλίας των βουλευτών, επανέφερε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του Σώματος Απόστολος Κακλαμάνης, με αφορμή τη συζήτηση για άρσεις ασυλιών βουλευτών. Προηγουμένως - πρότεινε - πρέπει να υπάρχει η θέση μιας διακομματικής επιτροπής για την πολιτική ή όχι διάσταση της κάθε δίωξης.

Αντίθετος στην πρόταση ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι ψηφοφορίες που αφορούν πρόσωπα είναι πάντα μυστικές», προκαλώντας την αντίδραση του Απόστολου Κακλαμάνη. Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «πριν καταθέσω το θέμα στο Σώμα είδα απάντησή σας σε άρθρο εφημερίδας. Ηδη έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, λόγω της σπουδής της δικής σας και του κ. Βενιζέλου»! Η πρόταση του Απόστολου Κακλαμάνη, πάντως, πρόκειται να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Απορρίφθηκε αίτηση για άρση
της ασυλίας του Π. Κοσιώνη

Με το σύνολο των ομιλητών βουλευτών να επισημαίνουν την «εμπάθεια του μηνυτή» απορρίφθηκε χτες στη Βουλή η αίτηση άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη. Η αίτηση έγινε, προκειμένου να δικαστεί για τροχαίο ατύχημα τον Ιούνη του 2000, αλλά και για μήνυση για ψευδορκία που έγινε από τον παθόντα. Στη σχετική ψηφοφορία κατά της άρσης ψήφισαν 164 βουλευτές, υπέρ 22 βουλευτές και υπήρξαν 4 λευκά.

Αναφερόμενος στο θέμα της αίτησης άρσης ασυλίας του Παναγιώτη Κοσιώνη ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως «σύμφωνα με τις μαρτυρίες αστυνομικών ο κ. Κοσιώνης κάθισε πάνω από μιάμιση ώρα στον τόπο του ατυχήματος, περιμένοντας την τροχαία». Πρόσθεσε, όμως, ότι η υπόθεση «βγήκε στα κανάλια» μέσω μιας συγκεκριμένης εκπομπής και «έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση στο κανάλι δεν αφορούσε τον εξευτελισμό μόνο ενός βουλευτή ή αντιπροέδρου, αλλά αφορούσε προσβολή ολόκληρης της Βουλής». Στη συνέχεια, επισήμανε ο Αντώνης Σκυλλάκος «πέρασαν δυο χρόνια για να ξανακάνει κατάθεση ο παθών, για να προσθέσει και άλλα αδικήματα για ψευδορκία του βουλευτή» για να καταλήξει στο ότι «καμιά φορά η πολιτική δίωξη δεν έχει σχέση με το ένα κόμμα που διώκει τον πολιτικό αντίπαλο αλλά αφορά πολιτική εκμετάλλευση». Εκφράζοντας τη θέση του ΚΚΕ τόνισε πως «εμείς κατά συνείδηση θα ψηφίσουμε ότι είμαστε υπέρ της άρσης ασυλίας όσον αφορά τον τραυματισμό, αλλά όσον αφορά το ζήτημα της ψευδορκίας δε θα δεχτούμε την άρση».

Μιλώντας στη Βουλή, ο Παναγιώτης Κοσιώνης δήλωσε αναφορικά με το θέμα του τροχαίου ότι «υπήρξε μια πρωτοφανής προσπάθεια σπίλωσής μου, που κράτησε μήνες και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν δεν έχει συμβεί σε άλλο συνάδελφό μου μέχρι τώρα σε αυτή την έκταση και με αυτά τα μέσα. Γι' αυτό το λόγο θα ήθελα την άρση της ασυλίας μου για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την αλήθεια». Για την κατηγορία της ψευδορκίας ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε πως «νομίζω ότι στη δεύτερη περίπτωση οι συνάδελφοι πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση κρίνοντας από τις δυο δικογραφίες που έχουν εμφανιστεί».

Παρεμβαίνοντας επ' αυτού ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης σημείωσε ότι «θέλω προσωπικά να συγχαρώ τον κ. Κοσιώνη», σημείωσε, λέγοντας αναφορικά με την τηλεοπτική εκπομπή που προέβαλε την υπόθεση πως «έτυχε να έχω άμεση γνώση του περιστατικού από την τηλεόραση. Προσπάθησα ο ίδιος να τηλεφωνήσω, διότι ελέγετο για έναν αντιπρόεδρο της Βουλής που "εγκατέλειψε". Το να λέει κανείς για τον Κοσιώνη, τον γιατρό, ότι εγκατέλειψε είναι βαρύ πράγμα. Δεν υπάρχει βαρύτερο πράγμα να λέγεται ότι αντιπρόεδρος της Βουλής και όλοι τους εκεί σκοτώνουν και δε δίνουν λογαριασμό!»

Συνολικά οι εισηγητές των κομμάτων τάχθηκαν κατά της άρσης της ασυλίας του Παναγιώτη Κοσιώνη. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε για το θέμα ότι «από τη δικογραφία φαίνεται ότι όχι μόνο έμεινε εκεί αλλά βοήθησε και τον τραυματία, υπάρχει κατά την άποψή μου μια εμμονή του αντιδίκου. Το μόνο που θέλει είναι να απαξιώσει τον βουλευτή». Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Τσίπρας τόνισε ότι «η έγκληση για ψευδορκία φαίνεται καθαρά ότι δεν είναι έγκληση επιβαλλόμενη για την προστασία των δικαιωμάτων του εγκαλούντος αλλά έγκληση που έχει ένα πολιτικό πάθος». «Είναι πρόδηλο ότι αποτελεί μεθόδευση», σχολίασε, τέλος, για την κατηγορία της ψευδορκίας ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης. Τέλος, χτες, απορρίφτηκαν οι αιτήσεις άρσης ασυλίας των βουλευτών Ευάγγελου Γιαννόπουλου, Γιάννη Καψή και Θεοδώρου Πάγκαλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ