Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αγκόρ Βατ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι επίλυσης «πολιτιστικών» διαφορών. Ο πλέον γνωστός σε μας είναι η καμπάνια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι για να «λύνονται» ζητήματα όπως αυτό της διανομής των οπτικοακουστικών μέσων. Ενας από αυτούς είναι η γνωστή, άγρια οικονομική «κόντρα» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ. Και οι δύο τρόποι εντάσσονται στο πλαίσιο της δυτικής... «αβρότητας».

Πολύ πρόσφατα, στους παραπάνω τρόπους προστέθηκε και ακόμη ένας, περισσότερο... «προωθημένος» απ' αυτούς, που περιλαμβάνει τα εξής: 1. Μια δήλωση - «μαϊμού» δημοφιλούς καλλιτέχνη για μνημείο που βρίσκεται σε άλλη χώρα. 2. Πυρκαγιά στην πρεσβεία της χώρας του καλλιτέχνη που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας που βρίσκεται το μνημείο, λόγω «προσβολής». 3. Απόσυρση των τηλεοπτικών παραγωγών της χώρας του καλλιτέχνη από τη διανομή στη χώρα που «προσβλήθηκε», λόγω της πυρκαγιάς στην πρεσβεία. 4. Τελεσίγραφο της ίδιας χώρας για αποστολή στρατευμάτων!

Υπερβολικό; Κι όμως: αυτόν τον τρόπο επέλεξαν η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη για να «λύσουν» τις διαφορές τους. Ετσι, διαδηλωτές πυρπόλησαν την πρεσβεία της Ταϊλάνδης στην πρωτεύουσα της Καμπότζης «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις που αποδόθηκαν μάλλον κατά λάθος σε Ταϊλάνδη ηθοποιό για το ναό Αγκόρ Βατ, το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο της Καμπότζης», όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία. Πριν, οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία της Ταϊλάνδης φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της.

Η δημοφιλής ηθοποιός, Σουάνα Κόνινγκ, αρνήθηκε ότι δήλωσε αυτά που της αποδόθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της Καμπότζης, δηλαδή, ότι δε θα μεταβεί στην Καμπότζη παρά μόνον εάν επιστραφεί στην Ταϊλάνδη ο ηλικίας 800 ετών ναός Αγκόρ Βατ. «Δεν έδωσα ποτέ συνέντευξη για την Καμπότζη. Δεν έχω προκατάληψη κατά της Καμπότζης ή του λαού της» προσπάθησε να ψελλίσει διά του Τύπου η καημένη ηθοποιός, αλλά ποιος την ακούει! Η υπόθεση μετατράπηκε... σε «εθνική»(!) και οι ταϊλανδικές παραγωγές αποσύρθηκαν από τα τηλεοπτικά προγράμματα της Καμπότζης. Τα πράγματα όμως δε σταμάτησαν εκεί. Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης απείλησε να στείλει στρατεύματα στην Πνομ Πενχ «σε μία ώρα από τώρα», εάν οι αρχές της Καμπότζης δεν μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στην πρεσβεία της Ταϊλάνδης!

Φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν για τις δηλώσεις της Κόνινγκ, όπως και η εκστρατεία στην Τροία δεν έγινε για τα μάτια της ωραίας Ελένης. Τα γεγονότα αυτά όμως δείχνουν την ασύλληπτη δύναμη που έχει η δομή αυτού που στη μαρξιστική φιλοσοφία ονομάζεται εποικοδόμημα, με κύρια συστατικά αυτής της δομής την πολιτιστική δημιουργία, την παράδοση, τη θρησκεία, την αντίληψη της κοινωνίας για την ιστορία της. Δύναμη που έχει χρησιμοποιηθεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν ως προπαγανδιστική αφορμή για την «επίλυση» ουσιαστικότερων διαφορών, οι οποίες είχαν ελάχιστη έως καθόλου σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Αυτή η δύναμη χρησιμοποιείται και τώρα, ακόμη και για την αποκομιδή τεράστιων κερδών. Δεν πρέπει να υποτιμάται.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ