Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σχέδια - σενάρια για τη διαδοχή του καθεστώτος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΙΔΝΕΪ.--

Τα σχέδια για τη μελλοντική διάδοχη μετα-Σαντάμ εποχή ήδη εκπονούνται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί ήδη έχουν βρει το διάδοχο του Σαντάμ, που δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλαμπί, ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι του βρετανικού στρατού έχουν ήδη λάβει εντολή, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα, για να είναι έτοιμοι για κατοχή του Ιράκ που ενδεχομένως διαρκέσει τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, πηγές από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας αναφέρουν ότι στην πλειονότητά τους τα στρατεύματα που βρίσκονται στο Κουβέιτ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε ρόλο ειρηνευτικής δύναμης και οπισθοφυλακής, παρά στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης εναντίον του Ιράκ.

Οι Βρετανοί θεωρούν ότι η μεταπολεμική εποχή στο Ιράκ θα είναι δυσκολότερη από την επιχείρηση καθεαυτή, και εκτιμούν ότι όπως συνέβη στη Βοσνία, το Δεκέμβρη του 1995 και στο Κόσσοβο τον Ιούνη του 1999, η χώρα θα διαιρεθεί σε τομείς, ενός εκ των οποίων την ευθύνη θα αναλάβουν τα βρετανικά στρατεύματα και των υπολοίπων άλλες χώρες που θα λάβουν μέρος στον πόλεμο.

Οπως αναφέρεται, ήδη υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας στρατιωτικών για το ενδεχόμενο να διεξάγουν τις επιχειρήσεις στο Ιράκ τα αμερικανικά στρατεύματα και μετά να αποσυρθούν, αφήνοντας τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τη μεταπολεμική κατάσταση.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η επιχείρηση στο Ιράκ θα είναι σύντομη, ωστόσο το επόμενο στάδιο θα είναι δύσκολο, καθώς αναμένεται να σχηματιστούν αντιμαχόμενες εθνικιστικές και θρησκευτικές ομάδες.

Το ακανθώδες ζήτημα, λοιπόν, της ενότητας του Ιράκ, ώστε να αποφευχθούν «παράπλευρες» ολέθριες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και φυσικά η νομή του τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου που κρύβει στα σπλάχνα της η γη του Ιράκ.

Με αυτό το αντικείμενο, δηλαδή την ενότητα, χαράσσουν και οι Αμερικανοί τα μελλοντικά σχέδιά τους, αναφορικά με τη διάδοχη κατάσταση. Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald, που μεταφέρει δηλώσεις του Μοχάμεντ Αλ Τζαμπίρι, μετά την επιστροφή στο Σίδνεϊ από την Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος έδωσε ήδη την «ευχή» του στον Αχμέντ Τσαλαμπί -απόγονος οικονομικής δυναστείας και επικεφαλής της υποκινούμενης εκ των ΗΠΑ ανεπιτυχούς εξέγερσης κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης το 1996- να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης συνασπισμού από τη στιγμή που ο Σαντάμ Χουσεΐν θα απομακρυνθεί από την εξουσία, μια απομάκρυνση, που θα έρθει εντός τριμήνου από την έναρξη του πολέμου.

Επίσης, ο Αλ Τζαμπίρι, δήλωσε ότι οι συνομιλίες του Τσαλαμπί με άλλα τμήματα της αντιπολίτευσης καθώς και με το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράκ, όπως και με την ιρανική κυβέρνηση στην Τεχεράνη είναι συνεχείς, γεγονός που ενδεχομένως δύναται να εξασφαλίσει την ενότητα αντιπολίτευσης και διαφόρων εθνοτήτων, και τέλος ότι ο Τσαλαμπί έχει ήδη εγκατασταθεί στο Σαλαχουντίν, στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ, όπου στις 15 του Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος όλων των μελλοντικά εμπλεκόμενων μερών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ