Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ G7
«Μηχανισμός» για την επισκευή των υποδομών της Ουκρανίας

Δρομολογείται η προσπάθεια επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε έναν «μηχανισμό συντονισμού», ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να επισκευάσει και να προασπίσει απαραίτητες υποδομές Ενέργειας και υδροδότησης, προχωρά το G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία), ενώ με το κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ που συνεδρίασαν την περασμένη βδομάδα στη Γερμανία, δηλώνουν διαρκή οικονομική, ανθρωπιστική, τεχνική και αμυντική υποστήριξη στο Κίεβο.

Ο «μηχανισμός συντονισμού» θα συντονίσει συγκεκριμένη βοήθεια για την επισκευή των εγκαταστάσεων και την παράδοση «αντλιών νερού, θερμαστρών, μονάδων διαμονής και υγιεινής, κλινών, κουβερτών, σκηνών», όπως ανέφερε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ.

Παράλληλα, οι 7 ΥΠΕΞ ενέκριναν περαιτέρω κυρώσεις προς τη Ρωσία, δρομολογώντας την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής (πλαφόν) για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου τις επόμενες βδομάδες. Το G7 σκοπεύει να οριστικοποιήσει την εφαρμογή του σχετικού μηχανισμού που θα καθορίζει το πλαφόν. Ο στόχος του νέου αυτού μηχανισμού, που δρομολογήθηκε φέτος το καλοκαίρι με παρότρυνση της Ουάσιγκτον, είναι να περιορίσει τα έσοδα που συνδέονται με την πώληση υδρογονανθράκων, τα οποία χρηματοδοτούν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το G7 θα συνεχίσει να επιβάλλει «οικονομικά κόστη στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, σε ιδιώτες ή ιδρύματα που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Μόσχας», όπως ορισμένα «δυτικά» κράτη έχουν κάνει απέναντι στο Ιράν για την παράδοση drones στη Ρωσία.

Kάλεσαν την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, που δηλώνει ότι δεν θέλει να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, να «σταματήσει να επιτρέπει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Για την Κίνα οι ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι επιδιώκουν «εποικοδομητική συνεργασία, όπου είναι δυνατόν και προς το συμφέρον μας» σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η καθαρή Ενέργεια και η Υγεία, αλλά προειδοποίησαν ότι το Πεκίνο θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες, ειδικά όσον αφορά την Ταϊβάν.

«Υπενθυμίζουμε στην Κίνα την ανάγκη να τηρεί τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση διαφορών και να απέχει από απειλές, εξαναγκασμό, εκφοβισμό ή χρήση βίας. Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με βία ή εξαναγκασμό», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Τέλος, το G7 «καταδίκασε εντόνως» τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και κατήγγειλε μια «ωμή» καταστολή στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ