Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Αλλο ένα πανηγυρικό «άδειασμα» της ευρωατλαντικής προπαγάνδας

«Η πρωτεύουσα αρχή (σ.σ. για τις ΗΠΑ) είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ». Με αυτά τα λόγια, στη γνωστή λογική του «Πόντιου Πιλάτου», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, μιλώντας στον ΑΝΤ1 προχώρησε σε ένα ακόμα πανηγυρικό άδειασμα στα ευρωατλαντικής κοπής παραμύθια, αναδεικνύοντας ότι η βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι η διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στη ΝΑ Μεσόγειο, στο βωμό της οποίας πάνε για ...διευθέτηση τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην ερώτηση δε για το αν η Ελλάδα βρεθεί μόνη της απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση, ο Τσούνις επί της ουσίας απάντησε καταφατικά λέγοντας πως «ο ελληνικός Στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Ομως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη. Θα εξακολουθήσουμε να παροτρύνουμε και τους δύο ΝΑΤΟικούς μας συμμάχους να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους»...

«Καταλαβαίνω τη ρητορική (σ.σ. από πλευράς Αγκυρας). Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε, βαφτίζοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας που αναβαθμίζονται σταδιακά... ρητορική έξαρση και καταλήγοντας ότι «εδώ στην Αθήνα μέλημά μου είναι να διασφαλίσω τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και παραγωγική».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της διαφύλαξης της ΝΑΤΟικής συνοχής, ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση του «real.gr» για τις απειλές της Αγκυρας αναφορικά με την εμβέλεια νέων πυραύλων τουρκικής κατασκευής. Ο εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον έσπευσε για μια ακόμα φορά να πει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία», καλώντας «όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Στο μεταξύ, χτες, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έγινε στην Αγκυρα συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - ΗΠΑ για την Αμυνα, με θέμα και το τουρκικό αίτημα για αγορές νέων αμερικανικών F-16, όπως και άλλα διμερή ζητήματα. Ακόμα, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία στη στρατιωτική βιομηχανία συνολικά αλλά και το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφάλειας.

Η αμερικανική πλευρά είχε ανακοινώσει άλλωστε ότι επρόκειτο να μεταβεί στην Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ. Η αξιωματούχος αναχώρησε το Σάββατο για επαφές σε Τουρκία και Πολωνία «προκειμένου να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου αμυντικές διαβουλεύσεις με αυτούς τους βασικούς ΝΑΤΟικούς συμμάχους».

ΚΚΕ: Στάση «Πόντιου Πιλάτου» και τακτική που σπρώχνει σε επικίνδυνες διευθετήσεις

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Οι γενικές αναφορές του - ελληνικής καταγωγής - πρέσβη των ΗΠΑ σε "διαφορές που πρέπει να επιλυθούν" και κυρίως η επισήμανση ότι "Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν σεβαστούς συμμάχους των ΗΠΑ και σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ", παραπέμπουν στη γνωστή στάση "Πόντιου Πιλάτου" και στην πάγια τακτική των ΗΠΑ που σπρώχνει σε επικίνδυνες διευθετήσεις χάριν της ΝΑΤΟικής συνοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ