Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Πυροβολισμοί στα σύνορα εν μέσω διαπραγματεύσεων

Νέο ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μόλις μια βδομάδα μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών και του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, στο Σότσι, όπου στη συνέχεια δήλωσαν τη «δέσμευσή τους» να απέχουν από στρατιωτικές ενέργειες και να λύσουν τις εδαφικές και άλλες διαφορές μέσω της διπλωματίας.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας και τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να ανταγωνίζονται με τη Ρωσία για το «πάνω χέρι» στους όρους «διευθέτησης» της σύγκρουσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ τοποθέτησε στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν «εμπειρογνώμονες» που θα συμβάλουν στην οριοθέτηση, ενώ οι ΥΠΕΞ των δύο κρατών αναμένονταν χτες στις ΗΠΑ για συνομιλίες με διαμεσολάβηση του Αμερικανού ομολόγου τους, Αντ. Μπλίνκεν.

Μετά το προχτεσινό περιστατικό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να απέχουν από κινήσεις που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση στη γραμμή επαφής, υπενθυμίζοντας την κοινή δήλωση που εγκρίθηκε στην τριμερή σύνοδο κορυφής στο Σότσι για επίλυση των ζητημάτων αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την πρόκληση της ανταλλαγής πυρών. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα «μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων της Αρμενίας στον ανατολικό τομέα των συνόρων», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε κατά διαστήματα πυροβολισμούς προς την κατεύθυνση των κατοικημένων τοποθεσιών Mollabayramli και Bezirkhan στην περιοχή Kalbajar.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ