Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΕΕ
Εντείνονται οι κόντρες για τη στήριξη των μονοπωλίων τους

Παράλληλα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την όξυνση του ανταγωνισμού με Κίνα και Ρωσία, εντείνονται και οι κόντρες στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα για τους όρους στήριξης των μονοπωλίων τους.

Χτες ανακοινώθηκε ότι η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση Μπάιντεν απαιτώντας αλλαγές στον πρόσφατο νόμο «μείωσης του πληθωρισμού», ο οποίος - όπως επισημαίνει - παραβιάζει βασικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στο επίκεντρο τίθεται το σχέδιο των ΗΠΑ για επιχορηγήσεις ύψους 369 δισ. δολαρίων και φοροαπαλλαγές σε αμερικανικές εταιρείες βιομηχανικής παραγωγής και στην κατανάλωση (π.χ. στον τομέα της ηλεκτροκίνησης).

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χτες και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. «Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η δυνατότητα της Ευρώπης να παραμείνει στην τεχνολογική και βιομηχανική κούρσα για τον 21ο αιώνα, μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», δήλωσε, για να συμπληρώσει: «Η πίεση που μας ασκείται είναι διπλή. Από τη μία πλευρά, οι επιδοτήσεις που μπορεί να παρέχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ιδιωτικές εταιρείες σε αμερικανικό έδαφος. Και από την άλλη, το γεγονός ότι οι τιμές της Ενέργειας στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ακριβές απ' ό,τι στις ΗΠΑ. Αυτή η διπλή πίεση ενδέχεται να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια για την ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σε μονοπώλια των νέων τεχνολογιών

Στο μεταξύ, με φόντο τις προβλέψεις για νέα καπιταλιστική κρίση, τεράστια τεχνολογικά μονοπώλια επιδίδονται σε μπαράζ απολύσεων με θύματα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της εξασφάλισης της υψηλής κερδοφορίας των ομίλων.

Μετά το Twitter, που την Παρασκευή ξεκίνησε απολύσεις περίπου στο 50% των 7.500 υπαλλήλων του, χτες και ο όμιλος Meta (Facebook, Instagram) του Μαρκ Ζάκερμπεργκ φάνηκε ότι σχεδιάζει τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων μέσα στις επόμενες μέρες. Ο όμιλος Meta απασχολούσε κάπου 87.000 εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» επισημαίνει ότι και άλλες εταιρείες τεχνολογίας διώχνουν μέρος του προσωπικού τους, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Την περασμένη Πέμπτη άλλες δύο εταιρείες τεχνολογίας, η «Stripe» και η «Lyft», ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις ευρείας κλίμακας. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μονοπώλιο διεθνώς στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο κολοσσός των λιανικών απολύσεων «Amazon», πάγωσε τις προσλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ