Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες διαδηλώσεις και συλλήψεις στη Μολδαβία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και την περασμένη Κυριακή στη μολδαβική πρωτεύουσα, Κισινάου, απαιτώντας την παραίτηση της Προέδρου, Μάγια Σάντου, της πρωθυπουργού, Νατάλια Γκαβριλίτα, και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς εντείνονται οι αντιθέσεις στη χώρα για συμμαχία με τη Δύση ή τη Ρωσία με φόντο και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση την Ουκρανία.

Οι διαδηλώσεις - που πραγματοποιούνται από τον Ιούνη - οργανώνονται κυρίως από φιλορωσικά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το «Sor» και το «Κόμμα Κομμουνιστών Μολδαβίας», με τον λαό να βγαίνει στους δρόμους εξαιτίας της αύξησης των τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων, της συνολικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου. Η σημερινή φιλοδυτική κυβέρνηση, που έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία και έχει ενισχύσει τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, επικρίνεται από την αντιπολίτευση για απροθυμία να διαπραγματευτεί τις τιμές του φυσικού αερίου με τη Ρωσία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση κατά της αντιπολίτευσης και εντείνει την καταστολή των διαδηλώσεων. Την Κυριακή η αστυνομία του Κισινάου ανακοίνωσε τη σύλληψη 65 διαδηλωτών και τον εντοπισμό «πολλών ατόμων που υποκίνησαν ταραχές και δημιούργησαν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια» και προσπάθησαν να σπάσουν τους αστυνομικούς κλοιούς.

Βουλευτής του κόμματος «Sor» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι 38 μέλη του κόμματος έχουν τεθεί υπό κράτηση τις τελευταίες μέρες, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε και έρευνα στα γραφεία του κόμματος προχωρώντας σε συλλήψεις.

Στην ομιλία του μέσω βίντεο στη διαδήλωση ο Ilan Sor, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Sor», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και οδηγεί τη χώρα σε οικονομική και ενεργειακή κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ