Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτη προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης των στρατευμένων

Κυβερνητικά επιτελεία και Διοίκηση του 6ου ΕΤΕΘ επιτίθενται σε στρατευμένο για τις φιλειρηνικές απόψεις του!

Eurokinissi

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθοδευμένη επίθεση των κυβερνητικών επιτελείων και της διοίκησης του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου σε βάρος του αθώου από κάθε άποψη στρατευμένου», που εξέφρασε την αντίθεσή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν, τονίζει σε ανακοίνωση η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων.

Επίσης, ζητά «να ανακαλέσουν αμέσως την αβάσιμη, ανυπόστατη και σκόπιμη προσπάθειά τους για ποινικοποίηση της κατοχυρωμένης ελεύθερης έκφρασης και άποψης των στρατευμένων».

Αναλυτικά:

«Καθημερινά η πλειοψηφία του λαού μας με κάθε τρόπο εκφράζει την αντίθεσή της στον συνεχώς εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας, στην κάθε μορφής εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν και στις συνέπειές του, συνειδητοποιεί και αποδεικνύει τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο από την αρχή του πολέμου, όπως έχουν το ελεύθερο και απαράβατο δικαίωμα, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι στρατευμένοι της χώρας μας που εκφράζονται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν. Είναι μια περήφανη, αισιόδοξη και νόμιμη στάση που μόνο επαίνους δημιουργεί και μας γεμίζει όλους με αίσθημα αισιοδοξίας και πραγματικού πατριωτισμού.

Μια τέτοια στάση, που μας έκανε περήφανους και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, είναι η στάση στρατευμένου στο 6ο ΕΤΕΘ Ρόδου, που εξέφρασε όπως εδικαιούτο τον περασμένο Ιούλη 2022 την αντίθεσή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν.

Η στάση αυτή του στρατευμένου, όπως και πολλές άλλες όμοιες, ενόχλησαν και αναστάτωσαν τα κυβερνητικά επιτελεία και τις διοικήσεις των στρατιωτικών μονάδων, καθόσον εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ασκούμενη πολιτική και τις επικίνδυνες για τον λαό μας στρατιωτικές επιλογές.

Προκειμένου έτσι να αποτραπούν τέτοιες ελεύθερες εκφράσεις και στάσεις στρατευμένων, τα κυβερνητικά επιτελεία για μια ακόμη φορά κατέφυγαν στην απαράδεκτη και καταδικαστέα μέθοδο της καταστολής και της τιμωρίας, με σκοπό τον εκφοβισμό των στρατευμένων και την αποτροπή τέτοιων ελεύθερων εκφράσεων.

Στο παραπάνω πλαίσιο, με ανυπόστατες, αβάσιμες, προσχηματικές και υποκριτικές αιτιάσεις, η διοίκηση του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου διεξήγαγε ΕΔΕ σε βάρος του στρατευμένου και του επέβαλε όλως αβάσιμα, άκριτα και απαράδεκτα τιμωρία (ποινή φυλάκισης), τη στιγμή που με τα ισχύοντα και τους κανόνες της κοινής λογικής τίποτα από όσα αβάσιμα, προσχηματικά και ανυπόστατα του αποδίδοντο, δεν στοιχειοθετείται. Η τιμωρία δεν έχει καμία νομική βάση, απλά επιβλήθηκε γιατί δεν άρεσαν οι φιλειρηνικές απόψεις του στρατευμένου ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν.

Ομως αυτός ο κατήφορος των κυβερνητικών επιτελείων δεν σταματά στην καταδικαστέα παραπάνω τιμωρία του στρατευμένου. Τα κυβερνητικά επιτελεία κλιμακώνουν την αυταρχική, εκδικητική και κατασταλτική στάση τους απέναντι στην κατοχυρωμένη νομικά ελεύθερη έκφραση άποψης των στρατευμένων και οδηγούνται με τρόπο απαράδεκτο και ενάντιο σε κάθε έννοια δικαίου στην ποινικοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο στρατευμένος στο 6ο ΕΤΕΘ Ρόδου καλείται κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, άκουσον - άκουσον, για όσα παραπάνω τον Ιούλη 2022 νόμιμα εξέφρασε.

Η επιδιωκόμενη προσπάθεια σε βάρος του στρατευμένου είναι απαράδεκτη, καταδικαστέα, αυταρχική και προφανώς σκόπιμη. Είναι νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη και ανυπόστατη, κατάφωρα αντίθετη στο Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και όσα το Δίκαιο και οι κανόνες λογικής ορίζουν. Είναι μια σκοπιμότητα που θα πέσει στο κενό νομικά και που δεν πρόκειται να εκφοβίσει και να σταματήσει τους στρατευμένους στο να εκφράζουν ελεύθερα, περήφανα και με πραγματικό πατριωτισμό τις απόψεις τους.

Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθοδευμένη επίθεση των κυβερνητικών επιτελείων και της διοίκησης του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου σε βάρος του αθώου από κάθε άποψη στρατευμένου και τους καλούμε να σταματήσουν αμέσως και να ανακαλέσουν την αβάσιμη, ανυπόστατη, σκόπιμη και αχαρακτήριστη προσπάθειά τους για ποινικοποίηση της κατοχυρωμένης ελεύθερης έκφρασης και άποψης των στρατευμένων. Να μην εμποδιστεί ο στρατευμένος στην άσκηση όλων των κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τον ΣΠΚ δικαιωμάτων του.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον στρατευμένο και σε όλους τους στρατευμένους νέους της χώρας μας και χαιρετίζουμε την αξιοπρεπή και περήφανη στάση τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν. Δηλώνουμε την αρωγή και συμπαράστασή μας σε κάθε στρατευμένο».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Απαράδεκτη είναι η προσπάθεια ποινικοποίησης της κατοχυρωμένης ελεύθερης έκφρασης στρατευμένου, τονίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος και Θανάσης Παφίλης.

Ζητούν να σταματήσει κάθε μορφής δίωξη σε βάρος του στρατιώτη που εξέφρασε φιλειρηνικές απόψεις του ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας.

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής: «Στρατευμένος που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο 6ο Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής (6ο ΕΤΕΘ) στη Ρόδο εξέφρασε, όπως είχε κάθε δικαίωμα, τον Ιούλη 2022, τις φιλειρηνικές απόψεις του ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας.

Το δικαίωμα αυτό του στρατευμένου προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, με συνέπεια τη διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στο 6ο ΕΤΕΘ Ρόδου. Ο στρατευμένος τιμωρήθηκε αδίκως με ποινή φυλάκισης.

Η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε στην ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον στρατευμένο. Εδωσε συνέχεια κλιμακώνοντας την αυταρχική, εκδικητική και κατασταλτική της πολιτική, επιδιώκοντας την τρομοκράτηση των στρατευμένων, με σκοπό το χτύπημα της κατοχυρωμένης νομικά ελεύθερης έκφρασής τους.

Στα πλαίσια αυτά ο στρατευμένος στο 6ο ΕΤΕΘ Ρόδου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών, κλήθηκε για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα νόμιμα εξέφρασε για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Ιούλη 2022.

Οι παραπάνω ενέργειες της κυβέρνησης είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και όσα το Δίκαιο και οι κανόνες της λογικής ορίζουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει κάθε μορφής δίωξη σε βάρος του στρατιώτη, ο οποίος άσκησε νόμιμα δικαιώματά του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ