Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με μπούσουλα διευθετήσεις του κεφαλαίου και «παραινέσεις» ΗΠΑ για «διάλογο»

Την ώρα που οι ΗΠΑ έσπευδαν ξανά μέσα στο Σαββατοκύριακο να τονίσουν πως «Ελλάδα και ΗΠΑ είναι δύο πολύτιμοι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι» και υπεράνω όλων βρίσκεται η ευρωατλαντική συνοχή στην περιοχή (βλέπε και δίπλα θέμα), η τουρκική κυβέρνηση πρόσθετε έναν ακόμα κρίκο στις προκλήσεις της, με τις αρχές της γείτονος να αρνούνται την είσοδο στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος ταξίδεψε ακτοπλοϊκώς στη Σμύρνη, από τη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM.

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», ο Απ. Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη λόγω «τεχνικού προβλήματος», καθώς υπήρξε ομοιότητα του ονόματός του με άτομο στο οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας «απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου» του περιφερειάρχη. «Αυτή η πράξη δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», είπε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.

«Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει» και «ο παραλογισμός έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο», υπογράμμισε χτες στην Αθήνα ο Ν. Δένδιας σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ι. Κασουλίδη, ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κύπρου, στην προσπάθεια για αποφυγή νέων τετελεσμένων», αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν εξάλλου και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τον Ελληνα υπουργό να λέει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, κατατάσσοντας στις «θετικές εξελίξεις» την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. «Αποτελεί παράδειγμα για το πώς να λύνονται οι διαφορές μεταξύ των κρατών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η συμφωνία καθώς αποτελεί συμφωνία μεταξύ κρατών που το ένα δεν αναγνωρίζει το άλλο», σημείωσε, παρακάμπτοντας ότι πρόκειται για συμφωνία με καραμπινάτη σφραγίδα των ΗΠΑ και των μονοπωλίων της Ενέργειας, η οποία μόνο τον ασκό του Αιόλου ανοίγει για τους λαούς της περιοχής.

Σήματα «διευθετήσεων» με φόντο τον ενεργειακό πλούτο

Τον δρόμο των επικίνδυνων «διευθετήσεων» με ευρωατλαντική σφραγίδα έδειχναν άλλωστε και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα με τοποθετήσεις τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, απ' το βήμα εκδήλωσης Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Κύπρου επανέλαβε τη θέση για επέκταση των χωρικών υδάτων στη ΝΑ Μεσόγειο στα 12 ν.μ., σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Ελλάδα και Κύπρος μπορούμε και πρέπει να επιδιώξουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», ταυτόχρονα με την επιδίωξη μέσω άσκησης πίεσης η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. «Ενα τραπέζι που μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα επιμέρους διαπραγματευτικά σχήματα και συνθέσεις, αλλά θα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας και την ως τώρα νομολογία», όπως είπε.

Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», σημείωσε ότι «η επέκταση στα 12 μίλια νότια της Κρήτης έχει λογική εφόσον συνδυαστεί με μία πρωτοβουλία και με μία συμφωνημένη διαδικασία που θα καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχει νόημα να την αξιολογήσουμε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα μπορούσαμε να πάρουμε», ζητώντας «η Ελλάδα να πρωτοστατήσει για μία άλλη, διαφορετική περιφερειακή αρχιτεκτονική (...) Προς αυτή την κατεύθυνση να ζητήσουμε τη συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ».

Ο δε πρ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας κι εκείνος στην προαναφερθείσα εκδήλωση των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας - Κύπρου, κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπάθησε να δημιουργήσει «τετελεσμένα», επιμένοντας ότι γι' αυτό δεν έχει νόημα πια ο «διάλογος» μαζί της και υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση», «χωρίς μόνιμο κατευνασμό - χωρίς ανακύκλωση φοβικών ανακλαστικών».

Στο μεταξύ, χτες, ο όμιλος «Energean» ανακοίνωσε νέα, 4η κατά σειρά ανακάλυψη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «οικόπεδο» 12. Πρόκειται για το «Ζευς», που εκτιμάται σε 13,3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου. Σημειωτέον, εκτιμήσεις αναβάθμισαν και τα δυνητικά αποθέματα στο κοίτασμα «Αθηνά» (στα 11,75 bcm από 8 bcm, προηγουμένως), που βρίσκεται κι αυτό στο «12», μαζί και με το κοίτασμα «Καρίς».

Στην Αγκυρα ο Σουηδός πρωθυπουργός

Ολα αυτά ενώ ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, είπε την Παρασκευή ότι «δεν συγκρινόμαστε με την Ελλάδα» και ότι η Αθήνα πρέπει «να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα». Απευθυνόμενος δε σε ΗΠΑ και όλη την Δύση είπε ότι «δεν μπορείτε να συγκρίνετε την Ελλάδα με την Τουρκία σε επίπεδο ισχύος. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα και στα πλαίσια της δικής της ισχύος να έχει την δική της πολιτική και στρατηγικό όραμα και να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία».

Στο μεταξύ, στην τουρκική πρωτεύουσα αναμενόταν χτες και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, στο πλαίσιο των σχεδίων για αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας και «κατά της τρομοκρατίας», εν αναμονή και της οριστικοποίησης της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αλλά και στο πλαίσιο των παζαριών για τον ρόλο της Αγκυρας στην αναβάθμιση της λυκοσυμμαχίας. Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η επίσκεψη δείχνει πως η Σουηδία «κατανοεί τις νόμιμες ανησυχίες μας» και εκφράζει «βούληση να μην υποκύψει στις απαιτήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σημειωτέον, το Σαββατοκύριακο, ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Τομπάιας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι «υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση» ανάμεσα στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG - οργάνωση Κούρδων Συρίας) και αυτό «δεν είναι καλό για τη σχέση μας με την Τουρκία», τονίζοντας ότι «ο πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ