Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπουγάδα

«Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα». Με αυτόν τον καρμπόν τίτλο κυκλοφόρησαν χτες σε ουκ ολίγα ΜΜΕ τα σχετικά αποσπάσματα του Αμερικανού πρέσβη από τηλεοπτική του εμφάνιση. Σε αντίθεση βέβαια με τον «πολλά υποσχόμενο» τίτλο που διάλεξαν οι Ευρωατλαντικοί υποβολείς, ο Αμερικανός πρέσβης έριξε άλλο ένα «πανηγυρικό» άδειασμα στην αστική προπαγάνδα, λέγοντας πως... «θα εξακολουθήσουμε να παροτρύνουμε και τους δυο ΝΑΤΟικούς μας συμμάχους να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους», αφού, όπως σημείωσε σε άλλο σημείο, «η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ». Τσάμπα και η μπουγάδα, τσάμπα και το ξέβγαλμα, τσάμπα και οι γραφικότητες με τους Αμερικανούς - «ελληνόπουλα»: Τα λερωμένα τα άπλυτα της εμπλοκής δεν ξεβγάζονται με τίποτα. Και «τα πολλά που διακυβεύονται» για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και για την αστική τάξη, όχι μόνο δεν αποτελούν εγγύηση ασφάλειας, αλλά οδηγούν τον λαό ολοταχώς σε μεγάλους κινδύνους και τα κυριαρχικά δικαιώματα καταπάνω στο τραπέζι των «επώδυνων διευθετήσεων».

Παράδειγμα

Πάνω από τριάντα πλοία φορτωμένα με LNG βρίσκονται «αρόδο» τις μέρες αυτές ανοιχτά της Ιβηρικής Χερσονήσου, με την αξία του χρυσοφόρου φορτίου στα αμπάρια τους να υπολογίζεται σε πάνω από 2 δισ. δολάρια. Η αιτία όμως που δεν ξεφορτώνουν - σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times» - δεν είναι μόνο η έλλειψη υποδομών, όπως λέγεται, αλλά το γεγονός ότι η τιμή του LNG έπεσε το τελευταίο διάστημα, εν μέρει εξαιτίας και του καλού καιρού στην Ευρώπη. Περιμένουν δηλαδή να κρυώσει ο καιρός, να αυξηθεί η ζήτηση, άρα και οι τιμές, για να πουλήσουν με μεγαλύτερο κέρδος. Είναι κι αυτό ένα παράδειγμα για το τι σημαίνουν τα «μεγαλεπήβολα» λόγια περί «πλαφόν» και άλλα παρόμοια, που παρουσιάζουν η ΕΕ, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί, περίπου ως το «μαγικό ραβδί» που θα ρίξει τις τιμές της Ενέργειας, την ώρα που άθικτες θα παραμένουν όλες οι αιτίες της ενεργειακής φτώχειας: Η «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας και οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της ενεργειακής πίτας. Αποτυπώνουν ταυτόχρονα και τι αξία πρέπει να δίνει ο λαός σε όσα λένε τα αστικά επιτελεία, παρουσιάζοντας τις υποδομές επαναεριοποίησης LNG που έχει η Ελλάδα και όσες ακόμα σχεδιάζεται να δημιουργηθούν για να υπηρετήσουν τους στόχους της αστικής τάξης, ως υποδομές που θα διασφαλίσουν τάχα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Αυτήν, αντίθετα, όπως και συνολικά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε φτηνή Ενέργεια, μπορεί να τη διασφαλίσει μόνο μια άλλη εξουσία, που θα έχει στην καρδιά της τα συμφέροντα του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ευαισθησίες...

Τα τελευταία χρόνια, πριν το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες διατράνωναν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη «απεξάρτησης» όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και των λοιπών κρατών της Ευρώπης, από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Η "Gazprom", δηλαδή το Κρεμλίνο, είναι ένα ξίφος στον λαιμό των συμμάχων και των συνεργατών των ΗΠΑ», είχε δηλώσει πέρυσι από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Κερτ Ντόνελι. Παράλληλα, ακόμα πιο έντονα διατυπωνόταν η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, στο όνομα της οποίας προωθήθηκαν η «πράσινη μετάβαση» και μαζί της η απολιγνιτοποίηση και η επιλογή του φυσικού αερίου ως «στρατηγικού καυσίμου». Πού βρίσκεται η Ευρώπη πλέον; Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν φέτος κατά 60% συνολικά σε σχέση με πέρυσι, προκειμένου να καλυφθεί το κενό του ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς. Το κενό καλύφθηκε με - ακριβότερο - LNG από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ακόμα και τη Ρωσία (!) και την Κίνα, που για πρώτη φορά έγινε εξαγωγέας LNG, καθώς εισάγει πλέον μεγαλύτερες και φτηνότερες ποσότητες αερίου από τη Ρωσία.

... και κερδισμένοι

Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες φυσικά είναι το πρόσχημα, καθώς μόνο η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG στα 50 bcm ετησίως στην ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται - σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Food & Water Action Europe - πως θα αυξήσει τις εκπομπές ρύπων σε 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως, «που ισοδυναμεί περίπου με 100 εργοστάσια άνθρακα». Με λίγα λόγια δηλαδή, ο μετασχηματισμός του «ενεργειακού χάρτη» στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε αύξηση όχι μόνο των τιμολογίων του ρεύματος και της θέρμανσης για τον λαό, αλλά και των εκπομπών ρύπων, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η «πράσινη μετάβαση». Κερδισμένο βγαίνει το μεγάλο κεφάλαιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της «Total Energies», η οποία αγοράζει και πουλάει τόσο αμερικανικό όσο και ρωσικό LNG στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ανακοινώνει για το πρώτο εξάμηνο του 2022 καθαρά κέρδη 5,7 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 86% σε σχέση με πέρσι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1656 Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1895 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου.

1901 Βίαιες συγκρούσεις με 8 νεκρούς σημειώνονται στην Αθήνα ανάμεσα στους υποστηρικτές της καθαρεύουσας και τους δημοτικιστές, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

1904 Ο Θίοντορ Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1917 Το Β' Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ κηρύσσει το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ψηφίζει το διάταγμα για την ειρήνη, τη γη και εκλέγει την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού, με Πρόεδρο τον Β. Ι. Λένιν.

1918 Η επαναστατική ομάδα «Σπάρτακος» απευθύνει έκκληση προς τους εργάτες και τους στρατιώτες να αγωνιστούν για να γκρεμίσουν τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσουν τη σοσιαλιστική δημοκρατία.

1923 Οι ναζί πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπιραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του. Η αστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιεικής προς τους πραξικοπηματίες: Ο στρατάρχης Ε. Λούντεντορφ αθωώθηκε πλήρως, ενώ ο Α. Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή, από τα οποία εξέτισε μόλις 8 μήνες, κι αυτούς σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης.

1944 Καταφτάνει εσπευσμένα από την Ιταλία στην Αθήνα η Ορεινή Ταξιαρχία, προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Τεύκρος Ανθίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου από το 1930 και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ το 1941.

1970 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει τον Στρατή Τσαμπή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ, μαζί με άλλους κομμουνιστές.

1973 Από τις 8 έως τις 12 Νοέμβρη οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εντείνονται στην Ιατρική, στη Γεωπονική, στην Οδοντιατρική, στο Πάντειο, στη Σχολή Υπομηχανικών, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων κ.α.

1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από τον σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX - EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γιόζεφ Λουνς, να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις «πολιτικά ευαίσθητες περιοχές».

1986 Πεθαίνει ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, Σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος.

2005 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

2006 Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.

...και σαν χτες

1867 Γεννιέται η πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).

1913 Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος.

1917 Στις 10 το πρωί η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσιεύει διάγγελμα του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με το οποίο αναγγέλλει τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το ίδιο πρωί ο Λένιν μιλάει στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης και δηλώνει πως η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε.

1921 Ιδρύεται το Ιταλικό Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.

1932 Ο Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1943 Γεννιέται η Καναδή τραγουδοποιός Τζόνι Μίτσελ (πραγματικό όνομα Τζόαν Αντερσον).

1980 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Στιβ ΜακΚουίν.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ