Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΥΣΗΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ
Με «μαζικές συνέπειες» απειλεί τη Ρωσία το G7

Αξιώσεις για «μη επέκταση του ΝΑΤΟ» στα ανατολικά δημοσίευσε το ρωσικό ΥΠΕΞ

Η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του G7 «προειδοποίησε» τη Μόσχα με «μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος»

AFP OR LICENSORS

Η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του G7 «προειδοποίησε» τη Μόσχα με «μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος»
Σε νέες «προειδοποιήσεις» και απειλές κατά της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία προχώρησαν οι ΥΠΕΞ του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία), ενώ παράλληλα κάλεσαν σε «διπλωματία» και «αποκλιμάκωση».

Οι ΥΠΕΞ του G7 συναντήθηκαν το Σάββατο στο Λίβερπουλ, λίγες μέρες μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας και ενώ η Μόσχα ζητά γραπτές νομικές εγγυήσεις για μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε «εξειδικεύσει» τις ρωσικές προτάσεις, καλώντας το ΝΑΤΟ να ακυρώσει τις δεσμεύσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου το 2008 για ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Επίσης, ζητά μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για μη ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που απειλούν τη Ρωσία από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, σε γειτονικές χώρες, μέλη ή μη μέλη του ΝΑΤΟ, και να μην αναπτύξουν οι ΗΠΑ πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Η Ρωσία επαναφέρει και προηγούμενες προτάσεις της, όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις των δύο πλευρών να γίνονται σε συμφωνημένη απόσταση από τη γραμμή επαφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας, να οριστεί πλησιέστερο σημείο προσέγγισης πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και επανέναρξη του τακτικού διαλόγου μεταξύ των υπουργείων Αμυνας στο σχήμα Ρωσία - ΗΠΑ και Ρωσία - ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα μέσω της διπλωματικής οδού θα επιδώσει αυτήν τη βδομάδα στις ΗΠΑ τις προτάσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι ΥΠΕΞ του G7 δεν σχολίασαν δημόσια τις προτάσεις αυτές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως θα έχουν επαφές με ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» ώστε να συζητηθούν οι «ρωσικές ανησυχίες».

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος», αναφέρεται στην τελική δήλωση των ΥΠΕΞ, οι οποίοι καταδίκασαν τη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε πως υπάρχει ακόμη ο δρόμος της διπλωματίας για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία.

«Αν επιλέξει να μην ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα υπάρξουν μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος», ανέφερε, ενώ ο τρόπος αντίδρασης του G7 «έχει σχεδιαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή πολύ πολύ γρήγορα».

Εξάλλου, οι ΥΠΕΞ του G7 επικαλούνται το «δικαίωμα οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους να καθορίσει το μέλλον του», χωρίς να αναφέρονται ρητά σε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στις προειδοποιήσεις του G7, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριάμπκοφ, προανήγγειλε στρατιωτικά μέτρα σε περίπτωση που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας.

Πιο ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, εκμεταλλευόμενες και την αδράνεια του σχήματος της Νορμανδίας, στο οποίο συμμετέχουν οι Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία.

Χτες, η Αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, ξεκίνησε περιοδεία σε Κίεβο και Μόσχα, ενώ αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τη διπλωματική πρόοδο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Ντονμπάς με εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

Σε αυτό το φόντο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε την «πιθανότητα» ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Β. Ταράν εξέφρασε τις ανησυχίες του Κιέβου, γράφοντας πως «αν κρίνουμε από τη ρητορική και τις ενέργειες» μετά τις συνομιλίες Πούτιν - Μπάιντεν και Μπάιντεν - Ζελένσκι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα Ρωσία και ΗΠΑ να έχουν συμφωνήσει «να πιέσουν από κοινού την Ουκρανία να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ», οι οποίες προβλέπουν σε πολιτικό επίπεδο κάποια αυτονομία του Ντονμπάς.

Το Κίεβο φέρεται να ανησυχεί ότι οι ηγέτες Ρωσίας - ΗΠΑ συμφώνησαν για την αυτονομία των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, με «αντάλλαγμα» τη μείωση της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας.

Αυτήν τη βδομάδα, προγραμματίζεται συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ουκρανού Προέδρου και του Γάλλου ομολόγου του, Εμ. Μακρόν, μαζί με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς.

Συνεχίζεται ο εξοπλισμός της Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε ότι «η περιοχή, η ίδια η Ουκρανία, τροφοδοτείται με εξοπλισμούς» από τις χώρες του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «απευθείας παραδόσεις και για συμβόλαια για το μέλλον, μάλιστα πρόκειται για συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων και πολλών δισ. δολαρίων συνολικά».

Η ίδια ανέφερε ότι στην Ουκρανία αναπτύσσονται ένοπλοι μαχητές του ΝΑΤΟ «υπό την ιδιότητα των εκπαιδευτών».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαιτέρως για την πιθανή ανάπτυξη στην Ουκρανία στρατιωτικών μονάδων από δυτικές χώρες, μια κατάσταση «που αναγκάζει τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της».

Ο Πούτιν, ενώ είναι ανοιχτός σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι αισιόδοξος μετά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σοβαρές διαφορές αντίληψης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, σημείωσε ο Πεσκόφ.

Σταθερά στο «κάδρο» ο αγωγός «Nord Stream 2»

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως ο γερμανο-ρωσικός αγωγός «Nord Stream 2» δεν θα λάβει άδεια λειτουργίας σε περίπτωση νέας «κλιμάκωσης» στην Ουκρανία, όπως προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ - Γερμανίας, επί καγκελαρίας Αγκ. Μέρκελ.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε πως η παραβίαση των συνόρων μιας ευρωπαϊκής χώρας θα παρέμενε χωρίς συνέπειες», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, από την Πολωνία, αποφεύγοντας να κατονομάσει τον αγωγό.

Ο Σολτς επανέλαβε πως η Γερμανία παραμένει «δεσμευμένη στη διασφάλιση του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικής διαδρομής αερίου στην Ευρώπη».

«Θα βοηθήσουμε επίσης την Ουκρανία να είναι μια χώρα που θα είναι σημαντική πηγή ανανεώσιμης Ενέργειας και της απαραίτητης παραγωγής που προέρχεται από αυτήν», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, καθώς Γερμανία και ΗΠΑ επιδιώκουν να σπρώξουν «πράσινες» επενδύσεις για μονοπωλιακούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ