Χτες αναμενόταν να φτάσει στην Ουκρανία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με επίκεντρο την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στην περιοχή του Ντονμπάς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, μετέβη χτες στην Ουκρανία για να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη τον Ιούνη, δηλώνοντας ότι «εργαζόμαστε γι' αυτό». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα κάνει το πρώτο του διεθνές ταξίδι στα μέσα Ιούνη, στη Βρετανία και στο Βέλγιο, για τις Συνόδους Κορυφής του G7 και του ΝΑΤΟ, ενώ θα συμμετάσχει και σε Σύνοδο Κορυφής με την ΕΕ. Το Κρεμλίνο, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει ότι η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή, έχει δηλώσει ότι «εξετάζονται συγκεκριμένες ημερομηνίες». Ο Α. Μπλίνκεν επανέλαβε σε συνέντευξή του ότι μια «προσωπική συνάντηση» των δύο ηγετών θα «είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές», καθώς «υπάρχουν και τομείς όπου είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαστούμε».
Αυτή η... «αναζήτηση συνεργασίας», βέβαια, γίνεται ενώ προχωρά το σχέδιο για συγκέντρωση περισσότερων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Η ΕΕ θα διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή δρόμων και γεφυρών για να διευκολυνθεί η μετακίνηση στρατευμάτων κατά μήκος της Ευρώπης, κάτι που το ΝΑΤΟ θεωρεί ζωτικής σημασίας σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ αναμένεται στη σημερινή σύνοδό τους να εγκρίνουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Νορβηγίας και του Καναδά στο πρόγραμμα Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για τη Στρατιωτική Κινητικότητα, προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στη μετακίνηση στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη. Θα είναι επίσης οι πρώτες χώρες εκτός ΕΕ που θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της PESCO της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια.
Από το 2017, που ιδρύθηκε η PESCO, και έως το 2028 προβλέπονται περίπου 1,7 δισ. από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό για βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας που θα υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, με βελτίωση των υποδομών, της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών της ΕΕ, μείωση της γραφειοκρατίας στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης των τελωνειακών κανόνων που επιτρέπουν την ταχεία ανάπτυξη και την ευκολότερη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
Στο μεταξύ, στην Ουκρανία, έχουν σκαφτεί αντιαρματικά χαρακώματα 400 χλμ. στα σύνορα με τη Ρωσία, στο πλαίσιο ενός έργου (Project Wall), που περιλαμβάνει επίσης 330 χλμ. παράλληλων δρόμων, 70 χλμ. συρματοπλέγματος και έναν χαλύβδινο φράχτη 100 χλμ. «Οι εργασίες οχύρωσης πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους στην περιοχή Χάρκοβο και βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Τσέρνιγκοφ», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής συνοριοφυλακής.
Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί της Δύσης με Κίνα και Ρωσία, και σε αυτό το φόντο οι εξελίξεις σε Αφγανιστάν, Συρία, Ουκρανία, Μιανμάρ κ.α., η «διπλωματία των εμβολίων» και οι εμπορικοί ανταγωνισμοί συζητήθηκαν εκτενώς και χτες, στην ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του G7, των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών (HΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και Καναδάς), στο Λονδίνο. Παράλληλα συζητήθηκε η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του G7 στην Κορνουάλη, στις 11 - 13 Ιούνη.
Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι ΥΠΕΞ από Ινδία, Ν. Κορέα, Αυστραλία και Ν. Αφρική.
Ο Αντ. Μπλίνκεν επανέλαβε, μεταξύ άλλων, πως η αντιμετώπιση της Κίνας από θέση ισχύος «σημαίνει συνεργασία με συμμάχους και εταίρους» και όχι τον παραγκωνισμό τους. Ο δε Βρετανός ομόλογός του, Ντ. Ράαμπ, ανέφερε πως οι «εντεινόμενα επιθετικές» συμπεριφορές από Ρωσία, Κίνα και Ιράν «θέτουν πρόκληση για τις δημοκρατικές κοινωνίες και τη διεθνή έννομη τάξη».
Τη σύνοδο απασχόλησε και η αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας στη λεγόμενη «διπλωματία των εμβολίων» (βλ. περισσότερα στη σελ. 15), ενώ η πανδημία επηρέασε και τις ίδιες τις διαδικασίες της συνόδου, καθώς τα μέλη της ινδικής αντιπροσωπείας μπήκαν σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό δύο θετικών κρουσμάτων ανάμεσά τους.
Στο περιθώριο της συνόδου αξιωματούχοι από Βρετανία και Ινδία ανακοίνωσαν την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων από το ερχόμενο φθινόπωρο με στόχο την επίτευξη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.