Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΙΝΑ
«Εμπόδια» στην επικύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας

«Είναι σαφές ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, με τις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στην Κίνα και τις κινεζικές αντι-κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ, που αφορούν και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, δεν συμβάλλει στην επικύρωση της συμφωνίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στην επενδυτική συμφωνία που Πεκίνο και Βρυξέλλες είχαν καταλήξει «επί της αρχής» τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικές για το «πόσο ευρύτερα θα εξελιχθούν οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας».

Οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις έγιναν με φόντο την αύξηση των τριβών μεταξύ των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο του εντεινόμενου ανταγωνισμού Δύσης - Κίνας. Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι «τώρα η συμφωνία χρειάζεται να επανεξεταστεί από νομικής σκοπιάς και να μεταφραστεί πριν παρουσιαστεί προς υιοθέτηση και επικύρωση», συμπληρώνοντας ότι «η διαδικασία έγκρισής της δεν μπορεί να διαχωριστεί από το πώς αναπτύσσεται η δυναμική της σχέσης ΕΕ - Κίνας».

Στο μεταξύ, χτες, η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση νέου κανονισμού «για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που προκαλούνται από ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά». Αν και δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα η Κίνα και οι κινεζικές εταιρείες, η πρόταση θεωρείται ότι αποτελεί «προειδοποίηση» κυρίως προς το Πεκίνο. Σε ανάρτησή της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι η πιο ανοικτή αγορά στον κόσμο. Αλλά αυτή η ανοικτή στάση πάει μαζί με τη δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ