Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζεται η λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στη φονική κρατική καταστολή

31 νεκροί διαδηλωτές, εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες

Η καταστολή δεν κάμπτει τις λαϊκές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη

Copyright 2021 The Associated

Η καταστολή δεν κάμπτει τις λαϊκές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη
Συνεχίστηκαν και χτες σε πολλές πόλεις της Κολομβίας οι μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες, παρά τη φονική κρατική καταστολή.

Οκτώ μέρες μετά την έναρξη της απεργίας στις 28/4 από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, συντονιστικό που συγκροτείται από εκατοντάδες συνδικάτα, ενάντια στην αντιλαϊκή φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις οι νεκροί διαδηλωτές από πυρά του στρατού και της αστυνομίας έχουν φτάσει τους 31. Πάνω από 270 είναι οι τραυματίες, 87 οι αγνοούμενοι, 814 οι συλληφθέντες, ενώ καταγράφονται πάνω από 1.440 καταγγελίες για αστυνομική βαρβαρότητα.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ιβάν Ντούκε αναγκάστηκε να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο και υπόσχεται ένα νέο με «πολιτική συναίνεση», υποτίθεται για να αντιμετωπιστεί με «δίκαιο τρόπο» η οικονομική κρίση, που οξύνθηκε από την πανδημία. Ταυτόχρονα, οδηγήθηκε σε παραίτηση ο υπουργός Οικονομικών Α. Κασκαρίγια. Επίσης, η κυβέρνηση ζητά συναντήσεις αρχικά με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και στις 10/5 με την Εθνική Επιτροπή Απεργίας.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν να σταματήσει η κρατική καταστολή, να διαλυθούν οι φονικές ειδικές μονάδες της αστυνομίας, ESMAD, να παρθούν πίσω τα νομοσχέδια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και για τις συντάξεις, να παρθούν μέτρα για την προστασία του λαού από την πανδημία.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον κολομβιανό λαό πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Κολομβίας από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του «εκφράζει την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας στο λαό και τους εργαζόμενους της Κολομβίας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 28/4 ενάντια στο αντιλαϊκό φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης Ντούκε. Η κυβέρνηση Ντούκε, κάτω από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων, προχωρά με ελιγμούς αλλά και καταστολή. Από τη μια μιλά για απόσυρση του νομοσχεδίου, από την άλλη οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται με βία στις λαϊκές - εργατικές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό νεκρών, εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες. Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό του λαού και των εργαζομένων της Κολομβίας, στον συνεχιζόμενο αγώνα τους ενάντια στη φτώχεια, στην κρατική καταστολή, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ