Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπρος γκρεμός

Τη διαπίστωση ότι οι εντάσεις με την Κίνα αποτελούν «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κόσμο όλο» επανέλαβε ο 97χρονος σήμερα Χένρι Κίσινγκερ, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Μακέιν, προσθέτοντας ότι «αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το θέμα, τότε ο κίνδυνος είναι σε όλο τον κόσμο να αναπτυχθεί ένα είδος ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας». Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην «τεράστια οικονομική ισχύ» που έχει η Κίνα σήμερα «πέρα από τη μεγάλη στρατιωτική της ισχύ». «Συμβούλεψε» μάλιστα τις ΗΠΑ να απαιτούν σεβασμό από την Κίνα αλλά σε καμία περίπτωση να μην κλείσουν οι δίαυλοι του διαλόγου, συμπληρώνοντας ότι η αντιμετώπιση της Κίνας είναι «σύνθετη αποστολή», που «κανείς μέχρι τώρα δεν την έχει φέρει σε πέρας με πλήρη επιτυχία». Τα λόγια αυτά έχουν τη σημασία τους όταν ακούγονται από ένα «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας, με «ειδίκευση» μάλιστα στις σινοαμερικανικές σχέσεις, αφού είχε πρωτοστατήσει προσωπικά στην «αποκατάστασή» τους τη δεκαετία του 1970, σε κατεύθυνση αντιπαράθεσης με την ΕΣΣΔ. Πέρα όμως από τις διαπιστώσεις, που επιβεβαιώνουν ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα οξύνεται και επιδρά καταλυτικά στις σχέσεις και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς την ανησυχία του Κίσινγκερ για την ορμητική άνοδο της Κίνας και το ενδεχόμενο να χρειαστεί οι ΗΠΑ να την αντιμετωπίσουν και στρατιωτικά. Εξ ου και το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» που περιγράφει με τα δικά του λόγια, καλώντας τις ΗΠΑ να επιβεβαιώνουν με κάθε αφορμή την πυγμή τους, αλλά σε καμία περίπτωση να μην «κόψουν γέφυρες» με την Κίνα...

Κράχτες της...

Μεγάλες αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προκάλεσε η ανάρτηση ενός ανεπάγγελτου τηλεμαϊντανού που έδινε συμβουλές σε άνεργους νέους για το πώς να βρουν και να στεριώσουν σε μια δουλειά. Ανάμεσα σε άλλα, είπε πως «ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πιάσουν δουλειά (...) Τα πάντα... Και αυτό σημαίνει κάποιος να δουλέψει δωρεάν, χωρίς μισθό, για μια εταιρεία. Ολοι νομίζουν ότι θα τους εκμεταλλευτεί ο επαγγελματίας, ότι θα τους θέλουν για δωρεάν εργασία και μετά θα με ξεζουμίσουν και θα φύγουν... Μην κοιτάτε αυτό, κοιτάτε τι θα αποκομίσετε από την τριβή με την εργασία, από τον κύκλο που θα διευρύνετε. Να δείτε πώς δουλεύει μία εταιρία. Από τις γνωριμίες που θα κάνετε μπορεί να βρεθεί μια άλλη ευκαιρία». Ο διαφημιστής της τζάμπα εργασίας δεν είναι βέβαια ανόητος για να μην ξέρει τι λέει. Και μόνο το γεγονός ότι διοργανώνει κατά καιρούς - όπως ο ίδιος είπε - «Μέρες καριέρας» για τους «ακολούθους» του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δείχνει ότι μόνο αυθόρμητο δεν ήταν το λιβάνισμα στ' αφεντικά που περιμένουν πώς και πώς να τους χτυπήσει κάποιος την πόρτα και να δηλώσει διαθέσιμος για δουλειά χωρίς αμοιβή, χάριν της ...τριβής, των γνωριμιών και της εμπειρίας. Θυμίζουμε ότι «Μέρες καριέρας» διοργανώνουν από τον ΟΑΕΔ και τα «γραφεία διασύνδεσης» των πανεπιστημίων μέχρι «δουλεμπορικά» γραφεία ευρέσεως εργασίας, άμεσα δικτυωμένα με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που αναζητούν προσωπικό.

... τζάμπα εργασίας

Οι οδηγίες που δίνουν στους ανέργους όλοι αυτοί οι «διαμεσολαβητές» στην αγορά εργασίας, ξεκινάνε από τη σωστή συμπλήρωση ενός βιογραφικού και φτάνουν μέχρι τις «φιλικές» συμβουλές στον υποψήφιο εργαζόμενο να μη ζητάει πολλά πολλά, να αποδέχεται όσα του λέει ο εργοδότης, κι αν χρειαστεί να δουλέψει και λίγο τζάμπα, δεν χάθηκε ο κόσμος... Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρώτος «κράχτης» της τζάμπα εργασίας είναι το ίδιο το κράτος, με τους νόμους που φτιάχνει για την εργοδοσία. Τι είναι, για παράδειγμα, ο νόμος για τη δεκάωρη δουλειά που ετοιμάζει τώρα το υπουργείο Εργασίας, αυξάνοντας με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ακόμα περισσότερο τον απλήρωτο χρόνο της δουλειάς; Τι είναι οι νόμοι για την πρακτική άσκηση, που υποκρύπτει κανονική εργασία, σε κλάδους όπως ο Τουρισμός, με τους νέους να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, αλλά να αμείβονται με ψίχουλα, εξασφαλίζοντας στην εργοδοσία κυριολεκτικά τζάμπα εργασία στο όνομα της «απόκτησης εμπειρίας»; Τι είναι οι εκβιασμοί της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους να παίρνουν δουλειά στο σπίτι, ή στην τηλεργασία να δουλεύουν ακανόνιστα, χωρίς ωράριο, παραμένοντας στη διάθεση του εργοδότη 24ωρες στο 24ωρο; Μέσα σ' αυτή τη ζούγκλα και κάτω από την πίεση της ανεργίας, βρίσκουν το θράσος διάφοροι περιθωριακοί να πουν φωναχτά αυτά που λέει ψιθυριστά η εργοδοσία και το κράτος της, φτάνοντας στο σημείο να ενοχοποιούν για την ανεργία την ίδιο τον άνεργο (!) επειδή δεν δέχεται να δουλέψει τζάμπα!

Πες πες

Με τη γνωστή συνταγή «πες - πες, στο τέλος κάτι θα μείνει...» συνεχίζει να πορεύεται η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να καμουφλάρει το βαθιά αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά που έχει στα σκαριά. Δείγμα μιας τέτοιας κοπής προπαγάνδας είναι και το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη για την Πρωτομαγιά. Τόσα ψέματα μέσα σε τόσο λίγες λέξεις! Η επιβολή της 10ωρης απλήρωτης δουλειάς εμφανίζεται από τον πρωθυπουργό ως «προστασία του χρόνου εργασίας» με την ψηφιακή κάρτα. Η κατάργηση του 8ωρου ως «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», που θα ωφελήσει τάχα τον ίδιο τον εργαζόμενο. Η ενίσχυση της τηλεργασίας και όλων των βάναυσων συνεπειών της ως «δικαίωμα στην αποσύνδεση»! Οσο κι αν προσπαθεί όμως η κυβέρνηση να ρετουσάρει τις «ανατροπές του αιώνα», όση μαύρη προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσει, τη διαψεύδει η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι, δουλεύοντας στη ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει με τους νόμους τους όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Σ' αυτές λοιπόν και στην εργοδοσία απευθύνεται το μήνυμα της σημερινής απεργίας. Και να είναι όλοι τους σίγουροι ότι θα ακουστεί δυνατά!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων.

1856 Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.

1913 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Σχινάς, που στις 5 Μάρτη 1913 δολοφόνησε τον βασιλιά Γεώργιο Α' στη Θεσσαλονίκη.

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων της ΕΣΣΔ για επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς ξένα στρατεύματα και έξω από κάθε είδους συμμαχίες και στρατιωτικούς συνασπισμούς (βλ. «Μνημόνιο Στάλιν», 10/3/1952 κ.ά.). Οι προτάσεις της ΕΣΣΔ απορρίφθηκαν, ενώ η ένταξη της ΟΔ της Γερμανίας στον επιθετικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ αποτέλεσε σημαντικό χτύπημα στην υπόθεση της επανένωσης της Γερμανίας.

1976 Καταστρεπτικός σεισμός 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Φριούλι της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 989 νεκρούς, 2.400 τραυματίες και 157.000 άστεγους.

1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρλέν Ντίτριχ.

...και σαν χτες

1818 Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ.

1821 Πεθαίνει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, αιχμάλωτος των Βρετανών, ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1893 Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η καπιταλιστική κρίση στις ΗΠΑ οξύνεται και βαθαίνει.

1912 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Πράβντα», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των Μπολσεβίκων. Η 5η Μάη καθιερώνεται ως Μέρα του Επαναστατικού Τύπου.

1936 Ο Ιταλός στρατηγός Μπαντόλιο καταλαμβάνει την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αβησσυνίας (της σημερινής Αιθιοπίας), που πλέον καθίστατο αποικία της φασιστικής Ιταλίας.

1946 Η αστυνομία κλείνει τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης.

1955 Η ΟΔ της Γερμανίας γίνεται κυρίαρχο κράτος καθώς τερματίζεται και επίσημα η συμμαχική κατοχή. Την ίδια μέρα, η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

1961 Ο Αλαν Μπάρτλετ Σέπαρντ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός κοσμοναύτης που ταξιδεύει στο Διάστημα (δεύτερος στον κόσμο, μετά τον Σοβιετικό Γιούρι Γκαγκάριν).

1965 Πεθαίνει ο τραγουδιστής Νίκος Γούναρης.

1999 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

2010 Εκατοντάδες χιλιάδες λαού απεργούν και διαδηλώνουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Με στόχο την ανακοπή της λαϊκής ανάτασης και τη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, προβοκάτορες επιτίθενται και πυρπολούν υποκατάστημα της «Μαρφίν», δολοφονώντας τρεις ανθρώπους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org