Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο προσκήνιο και οι αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα

Η όξυνση της αντιπαράθεσης γύρω από την Ουκρανία αλλά και συνολικότερα για την Ανατολική Ευρώπη, πέρα από τη μεγάλη ένταση του ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας, φέρνει στο προσκήνιο και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, που επίσης τα τελευταία χρόνια μεγαλώνουν, με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης.

Η έτσι κι αλλιώς δύσκολη εξεύρεση συμβιβασμών στις αξιώσεις της Ρωσίας για μια «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη - που σε κάθε περίπτωση θα ήταν προσωρινοί και εύθραυστοι - φαίνεται πως «σκάλωσε» και σε αυτές τις αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία «βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής έντασης, και Ρωσία και ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να την επιλύσουν για να προχωρήσουμε στις σχέσεις μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κρεμλίνο.

Στο εσωτερικό της ΕΕ, τα τελευταία χρόνια είχε ενταθεί η συζήτηση για τη «σχέση» με τη Ρωσία, το «μείγμα» ανάμεσα σε μέτρα αποτροπής και περιορισμού της και στην επέκταση των επενδυτικών κι εμπορικών δεσμών, καθώς η ρωσική αγορά και οι πλουτοπαραγωγικές της πηγές δεν μπορούν να αγνοηθούν από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου (της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας κ.ά.) αναζητούσαν επέκταση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, ακόμη και πλήρη άρση των κυρώσεων. Σε αυτό το έδαφος διεξαγόταν και η συζήτηση για τον ρόλο της Ρωσίας σε μια «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο των αδυσώπητων ανταγωνισμών που διαπερνούν και τους «συμμάχους», ΗΠΑ και Βρετανία επιδιώκουν να περιορίσουν την ΕΕ, πρωτίστως τη Γερμανία και τη Γαλλία, και δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τις προσπάθειες για «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» σε καίριους τομείς, όπως Ασφάλεια - Αμυνα, νέες τεχνολογίες κ.ά. Η επέκταση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας - και λόγω γεωγραφικής εγγύτητας - θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, αντιφατικά προχωρούσαν και οι σχεδιασμοί για μείωση της μεγάλης εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, την ίδια ώρα που υπήρχαν σχέδια για «πράσινες» επενδύσεις ΕΕ - Ρωσίας σε διάφορους τομείς, όπως το «πράσινο υδρογόνο» που προέρχεται από επεξεργασία του φυσικού αερίου.

«Κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ ήταν ο αγωγός φυσικού αερίου «Νord Stream 2» μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, ο δεύτερος που συνδέει απευθείας τα δύο κράτη μέσω Βαλτικής. Ο αγωγός όχι μόνο μειώνει το ρωσικό αέριο που διακινείται μέσω Ουκρανίας, αλλά και τις παραδόσεις αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη. Η δε Γερμανία θα αναδεικνυόταν σημαντικός κόμβος Ενέργειας, με τη φτηνότερη Ενέργεια να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τους γερμανικούς ομίλους.

Τελικά, ενώ οι επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την κατασκευή του αγωγού είχαν πέσει στο κενό, μετά τη ρωσική εισβολή ο αγωγός δεν προβλέπεται να λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα... Το Βερολίνο, παρά τις αντιρρήσεις του προηγούμενου διαστήματος, αναγκάστηκε να συμφωνήσει στη συμπερίληψη του αγωγού στη λίστα των ευρωατλαντικών κυρώσεων. Γύρω από την ακριβή κατάρτιση των τελευταίων βέβαια συνεχίζονται σκληρά παζάρια, ανάλογα με τον «βαθμό έκθεσης» κάθε καπιταλιστικής οικονομίας στις μπίζνες με τη Ρωσία, με την ευρωπαϊκή πλευρά να φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει πιο έντονα τα «απόνερα».

Σημειώνεται εξάλλου ότι όλο το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας και τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία, έχουν αυξήσει σημαντικά τις παραδόσεις LNG στην Ευρώπη, ενώ η Ρωσία κατήγγειλε λίγες μέρες πριν από την εισβολή αμερικανικό σχέδιο να αποκοπεί η Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ