Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΙΝΑ
Προτείνει «ισορροπημένο μηχανισμό για την ασφάλεια στην Ευρώπη»

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, επισημαίνοντας - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - πως το Πεκίνο στηρίζει τη Μόσχα για την επίλυση του Ουκρανικού μέσω διαπραγμάτευσης με το Κίεβο.

Σε συνέχεια των πρώτων δηλώσεων της Κίνας ότι «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», αλλά και ότι «βλέπει το σύνθετο και μοναδικό ιστορικό πλαίσιο στο ζήτημα της Ουκρανίας», ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε πως η χώρα του διαμορφώνει τις θέσεις της βασισμένη σε συμπεράσματα από το ίδιο το ουκρανικό ζήτημα και κάλεσε «σε απόρριψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας, σε απόδοση σημασίας και σεβασμού στις νόμιμες ανησυχίες που έχουν διάφορες χώρες για την ασφάλεια, σε διαμόρφωση - μέσα από διαπραγματεύσεις - ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου μηχανισμού για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ο Σι πρόσθεσε - σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ΜΜΕ - ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να καταβάλλει τις δικές της προσπάθειες για την προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης αλλά και ότι η προσέγγιση της Κίνας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση των ΗΠΑ που επιδιώκουν να δημιουργήσουν κρίση και να ωφεληθούν από αυτή». Κατέληξε δε ότι «η Ιστορία θα δείξει ποια προσέγγιση είναι πιο ευνοϊκή για την ασφάλεια και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι ο Βλ. Πούτιν ενημέρωσε τον Κινέζο Πρόεδρο για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως και για την ετοιμότητα της Μόσχας να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργού Εξωτερικών, ο Πούτιν επανέλαβε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και έχουν κατ' επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους, συνεχίζουν να προωθούνται ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Πέμπτη το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυτικές αντιδράσεις για τη συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ(2023-03-23 00:00:00.0)
Νέες «ωφέλιμες συζητήσεις» για «μια στρατηγική εταιρική σχέση»(2022-12-22 00:00:00.0)
Νέα ενίσχυση στρατιωτικών δαπανών και «ανησυχία» για τις κυρώσεις στη Ρωσία(2022-03-09 00:00:00.0)
Ενέργεια και Ανατολική Ευρώπη στο επίκεντρο της επίσκεψης Πούτιν στο Πεκίνο(2022-02-03 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο όλα τα κρίσιμα ζητήματα της «διεθνούς ατζέντας»(2021-12-16 00:00:00.0)
Σύνοδος Κορυφής της ισχυρής καπιταλιστικής ένωσης(2018-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ