Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενεργοποιήθηκε η «Δύναμη Απόκρισης» του ΝΑΤΟ

Την ενεργοποίηση - ήδη από την Πέμπτη - των λεγόμενων Σχεδίων Αμυνας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (σε τηλεδιάσκεψη) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με αντικείμενο την «κατάσταση ασφαλείας εντός και γύρω από την Ουκρανία». Μετείχαν επίσης οι εκπρόσωποι Φινλανδίας, Σουηδίας και ΕΕ.

Οπως είπε, ενεργοποιούν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της λεγόμενης Συλλογικής Αμυνας, τη NATO Response Force (NRF - Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ, θεωρητικά αριθμεί 40.000 στρατιώτες), με ανάπτυξη στοιχείων της σε γη, θάλασσα και αέρα. Μίλησε άλλωστε για μετακίνηση χιλιάδων στρατιωτών στα ανατολικά του ΝΑΤΟ, διασπορά άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών σε πάνω από 30 τοποθεσίες και ανάπτυξη άνω των 120 πλοίων από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο.

Επέμεινε ότι αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων έρχεται ως «εγγύηση ασφάλειας» για τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και προκειμένου «να μη διασπαρεί και παραπέρα η σύγκρουση στην Ουκρανία».

Θυμίζουμε ότι, ήδη από την Τρίτη, είχαν θέσει σε ετοιμότητα τον πυρήνα της NRF, δηλαδή τη Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF - Very High Joint Readiness Task Force), μπροστά στο ενδεχόμενο - ακόμα τότε - μιας ρωσικής επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά της Ουκρανίας.

Η VJTF στήθηκε το 2014, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ως «Αιχμή του Δόρατος» της NRF, μπορεί να αναπτύσσεται και να επιχειρεί εντός 2 - 3 ημερών, αποτελείται από έναν πυρήνα 5.000 ανδρών με υποστήριξη από εναέρια και θαλάσσια μέσα μαζί με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, ενώ τη διοίκησή του αναλαμβάνουν εκ περιτροπής Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία και Βρετανία.

Καθώς είναι το πιο ετοιμοπόλεμο στοιχείο της NRF, ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη σύνοδο, πού θα στείλουν την VJTF. «Δεν λέω ότι αναπτύσσουμε όλη τη δύναμη της NRF, αλλά στοιχεία της, και εναπόκειται στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Ευρώπης να ορίσει πού θα πάνε», απάντησε, αποφεύγοντας να δώσει διευκρινίσεις. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, έσπευσε να τονίσει ότι δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο το ουκρανικό αίτημα η Τουρκία να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά, έταξε «περισσότερη υποστήριξη» όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στις Γεωργία, Μολδαβία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να τονίζει στην τηλεδιάσκεψη ότι «η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη - μέλη της ΕΕ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους».

Αλλωστε, η κυβέρνηση μπορεί να καυχάται ότι έχει ήδη έτοιμες δομές προς διάθεση στο ΝΑΤΟ. Π.χ. πρόσφατα το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι το Γ' Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC -GR), από τις 18 Δεκέμβρη βρίσκεται σε κατάσταση «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» ως Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command - MC LCC), «δυνάμενο πλέον να αναλάβει τη Διοίκηση έως 5 Χερσαίων Σχηματισμών επιπέδου Σώματος Στρατού (ΣΣ)».

«Το NRDC - GR είναι το πρώτο Στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με "Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα" διεύθυνσης χερσαίων επιχειρήσεων πολλαπλών ΣΣ υπό τη διοίκηση μίας Διακλαδικής Διοίκησης της Συμμαχίας (JFC)», υπογράμμισε τότε το ΓΕΕΘΑ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον λαό μας αυτό σε συνθήκες όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ