Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δηλώνει «παρών» στο γεωπολιτικό «παιχνίδι»

Δηλώνοντας «παρών» στο γεωπολιτικό «παιχνίδι» στην ευρύτερη περιοχή, η τουρκική κυβέρνηση απάντησε με ...γρίφους στο αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πλοία. Συγκεκριμένα, είπε ότι «όταν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη Σύμβαση του Μοντρέ (που ρυθμίζει τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελλίων), είπε για τον περιορισμό της διέλευσης των πλοίων από τα Στενά ότι «αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει» εάν «αποδεχτούμε νομικά την κατάσταση πολέμου». Πρόσθεσε ότι «οι ειδικοί μας εργάζονται» για να απαντήσουν «εάν η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί πόλεμος» αλλά και ότι «σε έναν πόλεμο στον οποίο η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν σχετικά με τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη», καταλήγοντας: «Οταν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά». Σημειωτέον, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως με βάση τη Σύμβαση του Μοντρέ «εάν ζητηθεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους τα πλοία των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στον πόλεμο, τότε πρέπει να επιτραπεί». Αλλά και ότι «ακόμα κι αν το απαγορεύουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα», σημειώνοντας ότι κατά την υπογραφή της Σύμβασης η Ρωσία - μία από τις χώρες που βρέχει η Μαύρη Θάλασσα - «είχε καταφέρει τη προσθήκη σχετικού άρθρου».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «αξιολογούμε πλήρως την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα (...) έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια για το πώς το Μοντρέ θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, πριν τη (διαδικτυακή) Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα. Η προσέγγιση της Ευρώπης δείχνει έλλειψη αποφασιστικότητας. Το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν συμβουλές και να λένε τις απόψεις τους στην Ουκρανία, χωρίς να της προσφέρουν πραγματική στήριξη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ