Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θήραμα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία προσφέρονται για πολλά διδάγματα, ανάμεσά τους και το εξής: Η χώρα φιλοξενεί στο έδαφός της ένα τεράστιο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και παίζει ρόλο - «κλειδί» στη μεταφορά του από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Αντίστροφα, αποτελεί κόμβο για τα εμπορεύματα της Δύσης που προορίζονται για τη ρωσική αγορά. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, με μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική θέση. Ολα αυτά τα «προσόντα», όμως, δεν τις εξασφάλισαν καμία σιγουριά, ούτε εγγυήθηκαν την ασφάλεια του λαού της, όπως δείχνουν οι εξελίξεις. Αντίθετα, αποτέλεσαν την αιτία να βρεθεί η Ουκρανία στο μάτι του κυκλώνα, όχι μόνο τώρα, με την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, με τις «πορτοκαλί επαναστάσεις» (κάτι ξέρει γι' αυτές ο πρέσβης Πάιατ), τα γεγονότα της πλατείας Μεϊντάν κ.ά. Οσο για τη φτώχεια, αυτή είναι μόνιμη ...συντροφιά για μεγάλο κομμάτι του λαού της, που δεν μπορούσε να γευτεί τα «καλά» από τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο ούτε και πριν την επέμβαση. Ας τα σκεφτεί καλά όλα αυτά ο λαός στην Ελλάδα, που διαθέτει πλέον την πείρα να δει καθαρά ότι κανένα συμφέρον δεν έχει να στοιχίζεται πίσω από τους στόχους και τα οράματα της αστικής τάξης και ότι αντίθετα, στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους μέσα στο δάσος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αυτός είναι το θήραμα.

Αρματωσιές

Γεμάτος ενθουσιασμό, ένας «στρατηγικός αναλυτής» σε τηλεοπτικό πάνελ ανέλυε τις προάλλες με νούμερα και στοιχεία τον «κομβικό ρόλο» της χώρας στις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία. Είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε στην Πολωνία (αμερικανικά) F-15 που συνεκπαιδευόντουσαν με ελληνικά F-16, ελικόπτερα Apache που πριν από δυο βδομάδες συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με ελληνικά Apache και είναι αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία». Είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ «διαθέτουν και ετοιμοπόλεμες μονάδες, 2-4 γιγάντιες μεραρχίες, οι οποίες πολλές φορές τις έχουμε δει κομμάτια τους να έρχονται στην Αλεξανδρούπολη. Τα γιγάντια αυτά πλοία έρχονται, ξεφορτώνουν 100 ελικόπτερα και 500 τεθωρακισμένα, είναι το υλικό αυτών των μονάδων. Αυτά πήγαιναν μέχρι τη Ρουμάνια, έκαναν ας το πούμε μια δοκιμή, και ξαναγύριζαν πίσω». Μετά απ' αυτά, ο υφυπουργός Εξωτερικών που καθόταν δίπλα του βρήκε το θράσος να ψελλίσει: «Μην μπαίνουμε απευθείας στην πολεμική εμπλοκή. Μην καλλιεργούμε την εντύπωση ότι αύριο το πρωί θα αρματωθούμε και θα πάμε να πολεμήσουμε, είμαστε πολύ μακριά». Η «εμπλοκή» δηλαδή - σύμφωνα με την κυβέρνηση - είναι μόνο «να αρματωθούμε», θέλοντας να κρύψει ότι η Ελλάδα είναι χωμένη μέχρι τον λαιμό στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και αναλαμβάνει ρόλους διακομιστή και συνεκπαιδευτή των στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην περικύκλωση της Ρωσίας. Αν αυτό δεν είναι εμπλοκή με κεφαλαία γράμματα, τότε τι είναι; Οσο για τις «αρματωσιές», έρχεται δεύτερος ο υφυπουργός. Τον πρόλαβε ο προϊστάμενός του, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι όπως στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον ο ελληνικός στρατός «είναι έτοιμος να χύσει το αίμα του» μαζί με τους Αμερικανούς...

Απ' τον ουρανό

Είναι αστείο να ακούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βγάζουν «φιλιππικούς» για την ειρήνη, χωρίς βέβαια να λένε κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες του πολέμου! Ενας απ' αυτούς, ο Νίκος Φίλης, έκανε έκκληση για ένα «νέο κίνημα ειρήνης». Σαν ο πόλεμος να πέφτει από τον ουρανό και η ειρήνη να φυτρώνει στο χώμα! Λες και δεν έχουν οι ίδιοι βάλει πλάτη για την ιμπεριαλιστική πολιτική που γεννάει τον πόλεμο μέσα από την ειρήνη της, όπως η μάνα το παιδί. Μήπως αλήθεια, αυτοί ως κυβέρνηση δεν απογείωσαν την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στη ΝΔ; Την ίδια αμερικανοΝΑΤΟική πολιτική, που βάζει μπουρλότο στην περιοχή και σέρνει σε μεγάλους κινδύνους τον λαό, υποστηρίζουν και σήμερα, διεκδικώντας μάλιστα την πατρότητα εμβληματικών ΝΑΤΟικών συμφωνιών, όπως αυτή των Πρεσπών, ή του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ για τις βάσεις. Μια πολιτική δηλαδή που έχει αντικειμενικό στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας. Για να μην υπάρχουν μάλιστα αμφιβολίες για το πού το πάει, δεν δίστασε - σε έναν ύπουλο αντικομμουνισμό - να κάνει κι έναν ανιστόρητο αχταρμά ...την Τσεχοσλοβακία το 1968 και το Αφγανιστάν το 1979 (τη στρατιωτική βοήθεια δηλαδή της ΕΣΣΔ σε αυτές τις χώρες σε συνθήκες αντεπανάστασης και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων) με τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στο Ιράκ το 2003 και στη Λιβύη το 2011. Ετσι, για να μην παρεξηγηθεί και ο Πάιατ, να είναι ήσυχος ότι τα παιδιά είναι εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου!

Εντός γηπέδου

Η νέα εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας, μετά και τις ρωσικές «προειδοποιήσεις» ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξευτούν μετά το «πάγωμα» του αγωγού «Nord Stream», και οι ανησυχίες για το αν εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας ακόμα και για 10 μέρες (!) σε περίπτωση μεγαλύτερης όξυνσης του ανταγωνισμού, δείχνουν για άλλη μια φορά τα «καλά» της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού, που διαμόρφωσαν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις με τους νόμους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Η προτεραιότητα στις εξαγωγές, στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, το χρηματιστήριο Ενέργειας, η αναγωγή του φυσικού αερίου σε βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο, η πριμοδότηση των πανάκριβων ΑΠΕ, που δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών σε Ενέργεια, η «απολιγνιτοποίηση» με τα «πράσινα» χαράτσια, αποτελούν στοιχεία του «παζλ» που μετατρέπει την Ενέργεια σε πανάκριβο για τον λαό εμπόρευμα. Η «απελευθερωμένη» και «εξωστρεφής» αγορά ηλεκτρισμού είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους διακυμάνσεις των ανταγωνισμών, με τον λογαριασμό να καταλήγει πάντα στον λαό. Γι' αυτό και κάθε άλλο παρά «εξωγενείς» είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το ράλι τιμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα, είναι οι «ενδογενείς» παράγοντες στη λειτουργία του συστήματος και της στρατηγικής του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα, αυτοί που διαμορφώνουν συνθήκες όλο και μεγαλύτερης ασφυξίας για τα λαϊκά στρώματα. Με αυτήν τη στρατηγική πρέπει να συγκρουστεί ο λαός, για να ανασάνει και να ανοίξει τον δρόμο για ενεργειακό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 26 Φλεβάρη

1802 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

1896 Γεννιέται ο επαναστάτης μπολσεβίκος Αντρέι Ζντάνοφ.

1942 Δραπετεύει από τις φυλακές της Τρίπολης ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας.

1980 Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αποκαθιστούν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Τίθεται τέρμα στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών, η οποία διήρκεσε 30 χρόνια.

1986 Πεθαίνει η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1993 Συγκλονίζεται από έκρηξη βόμβας το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Από την έκρηξη χάνουν τη ζωή τους πέντε άτομα και δεκάδες τραυματίζονται.

Κυριακή 27 Φλεβάρη

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Εργα του τα «Σταφύλια της Οργής», «Ανθρωποι και Ποντίκια» κ.ά.

1933 Τη νύχτα της 26ης προς 27 Φλεβάρη οι ναζί προχωρούν στην προβοκάτσια κατά των κομμουνιστών με τον εμπρησμό του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ).

1939 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θέτει εκτός νόμου τις καθιστικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων στις απεργίες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων.

1939 Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας αναγνωρίζουν τη φασιστική κυβέρνηση του Φράνκο.

1943 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

1948 Ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις στη Μακρόνησο, κατά τις οποίες σκοτώνονται 17 φαντάροι και τραυματίζονται 61. Αλλοι 250 παραπέμπονται στο στρατοδικείο.

1952 Πεθαίνει ο τέως δικτάτορας και στρατιωτικός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, που οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου. Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, ως προϊόν ενδοκαπιταλιστικών συμβιβασμών, με την παρουσία των βρετανικών βάσεων, στρατευμάτων τριών κρατών και τον διαχωρισμό στα τοπικά όργανα των Ελληνοκυπρίων από τους Τουρκοκύπριους, ουσιαστικά υπονόμευε από την αρχή την ενότητα της Κύπρου, δημιουργούσε δηλαδή προϋποθέσεις διχοτόμησης, ακόμα και διπλής ένωσης. Ετσι, μετά από μια ολιγόχρονη ανάπαυλα, ακολούθησε νέα φάση όξυνσης των εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων στην Κύπρο.

1991 Η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» εναντίον του Ιράκ θα συνεχιστεί «μέχρις εσχάτων», δηλώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org