Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Αδιανόητο»

«

Το αδιανόητο συνέβη». Μ' αυτήν τη βαρύγδουπη φράση ξεκινούσε το άρθρο του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου στην «Αυγή» της Παρασκευής - όπου αδιανόητο για τον ΣΥΡΙΖΑ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και πού να «διανοηθεί» τέτοιες εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέβαζε σε νέα επίπεδα την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όταν εγκαινίαζε τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και τον «διαβολικά καλό» Ντ. Τραμπ, όταν έδινε «έτοιμες προς υπογραφή» στην κυβέρνηση της ΝΔ τις Συμφωνίες για τις βάσεις; Αλλωστε, όπως έλεγε τις προάλλες ο πρόεδρός του στη Βουλή, «ήταν πάγια θέση μας η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, όχι όμως να ενταχθεί στις αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας (...) και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα». Μα πού ακούστηκαν τέτοια πράγματα; Αδιανόητο...

Πού να προσέξει και τις δεκάδες αποφάσεις του ΝΑΤΟ που υπέγραψε, για την ευρωατλαντική περικύκλωση της Ρωσίας; Ερήμην του - αν και με πρόσκληση της κυβέρνησής του - εγκαταστάθηκε επί ημερών του η ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο για να παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών πλοίων. Και τα ελληνικά αεροπλάνα για τα οποία κάθε τρεις και λίγο περηφανεύεται ότι επί ημερών του, με βάση τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία απέλαυνε Ρώσους διπλωμάτες, τώρα «επιτηρούν» τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, βρίσκονται εκεί για να το προστατεύουν από τα αποδημητικά πουλιά ίσως.

Εκεί βέβαια που ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεπερνάει εαυτόν» είναι όταν μαζί με την κυβέρνηση κλαίνε με «μαύρο δάκρυ» για την «απουσία της ΕΕ». Κανένα βέβαια από τα 21 κράτη - μέλη της ΕΕ που είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ δεν απουσίασε από τις παραπάνω αποφάσεις, από τους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της λείας στην περιοχή. Και, αλήθεια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να διαβάσει τα ντοκουμέντα της ΕΕ για τις χώρες της λεγόμενης Ανατολικής Γειτονίας, θέμα που δεν έλειπε τα τελευταία χρόνια από καμία σχεδόν Σύνοδο και έληγε πάντα με αποφάσεις που έριχναν λάδι στη φωτιά που σιγόκαιγε, δεν είδε τους αξιωματούχους της αγκαζέ με τον Πάιατ και την Νούλαντ στην πλατεία Μεϊντάν;

Τα ξέρει καλά όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα προσυπέγραψε και τα προσυπογράφει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, και μάλιστα κάνοντας ό,τι περνούσε απ' το χέρι του για να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις την εμπλοκή αυτή, φτάνοντας να βαφτίζει... αντιιμπεριαλισμό τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις και την προώθησή τους.

Αποκαλύπτεται απλά ξανά το πόσο επικίνδυνη παραμένει για το εργατικό - λαϊκό κίνημα η σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ: Που ενώ διέπρεψε ως σημαιοφόρος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ψηφίδα των οποίων είναι τα όσα εκτυλίσσονται σήμερα στην Ουκρανία, έχει το θράσος να ζητά «να κλείσουν τώρα οι πόρτες του φρενοκομείου», όπως ονομάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που είναι η άλλη όψη της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», η συνέχιση της πολιτικής τους με βίαια μέσα.

Που προσπαθεί να «ξεπλύνει» την ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ, να παρουσιάσει ότι τα συμφέροντα των λαών μπορούν «κάπως και κάποτε», με μια δήθεν «άλλη αρχιτεκτονική ασφάλειας», να βρεθούν κάτω από την ίδια σημαία με αυτά των λαών.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, έχουν πείρα για να αποβάλουν το δηλητήριο αυτό, για να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν.


Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ