Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, η μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών!

Χιλιάδες διαδήλωσαν την Παρασκευή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Αθήνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, διεκδικώντας να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας, ενώ διεμήνυσαν ότι «δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, η μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών».

Τον συναγερμό σε όλες τις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά σήμανε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενδεικτική και της μεγάλης ανησυχίας για τις εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ:

Εργαζόμενοι από τα εργοστάσια, το μέταλλο, την οικοδομή, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, γυναίκες, με τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας να ξεχωρίζει, έσπευσαν να στείλουν ηχηρό το μήνυμα της οργάνωσης της πάλης για να μη συρθούν η εργατική τάξη και τα παιδιά της για τα συμφέροντα της αστικής τάξης στο σφαγείο των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη μοιρασιά της λείας. Για να μην πληρώσει ο λαός και τις συνέπειες από την όξυνση των ανταγωνισμών και με τις αυξήσεις, το βάθεμα της ενεργειακής φτώχειας, τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα, στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής. Εκαναν καθαρό ότι επιλέγουν το στρατόπεδο των λαών.

Ολο αυτό το πλήθος κόσμου που όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, πλημμύρισε αρχικά την περιοχή γύρω από τη ρωσική πρεσβεία στο Ψυχικό, που να σημειωθεί ότι ήταν αστυνομοκρατούμενη από τις δυνάμεις καταστολής που είχαν σταλεί από την κυβέρνηση.

Στη ρώσικη πρεσβεία
Στη ρώσικη πρεσβεία
Τα συνθήματα «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράσσουν», «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, ζήτω η ενωμένη πάλη των λαών», που δονούσαν διαρκώς την ατμόσφαιρα, ξεσήκωσαν όλη την περιοχή.

Τη μεγάλη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Τάτσης, από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

«Το ΚΚΕ είναι εδώ και δίνει αγωνιστική απάντηση στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο», σημείωσε μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι «όλες τις προηγούμενες μέρες και ιδιαίτερα από χτες που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας βρεθήκαμε σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σε χώρους νεολαίας. Συζητήσαμε με χιλιάδες ανθρώπους και στείλαμε το μήνυμα: Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Τόνισε μεταξύ άλλων: «Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, η Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σούδα, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης που θέλει μερίδιο από το πλιάτσικο και την αναδιανομή της πίτας που γίνεται σε βάρος των λαών, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο, αλλά και σε μαγνήτη αντιποίνων, όπως έχει ομολογήσει η Ρωσία. Ο λαός μας από αυτές τις εξελίξεις, ήδη πληρώνει βαρύ οικονομικό φόρο με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς. Εκτός των άλλων ανοίγει και η όρεξη της τουρκικής αστικής τάξης με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό».

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Στη συνέχεια σημείωσε: «Το συμφέρον του ελληνικού λαού, των λαών συνολικά, είναι στη δική τους πάλη ενάντια στον πόλεμο και όχι να διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

Η μεγάλη συγκέντρωση ξετυλίχτηκε σε μια τεράστια κόκκινη διαδήλωση, με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία: «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Διέξοδο στον πόλεμο θα δώσει ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός», «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούγονταν ξανά και ξανά.

Κόκκινα βεγγαλικά που άναψαν οι διαδηλωτές ηλέκτρισαν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, ενώ ήταν χαρακτηριστικές οι εικόνες οδηγών αυτοκινήτων και μηχανών που διέρχονταν από το άλλο ρεύμα της λεωφόρου Κηφισίας να χαιρετούν τη διαδήλωση με ρυθμικά κορναρίσματα ή με υψωμένες γροθιές, τα θερμά χειροκροτήματα από πεζούς στα πεζοδρόμια.


Φτάνοντας στην αμερικάνικη πρεσβεία, ακόμα πιο δυνατά ακούστηκαν τα συνθήματα για καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις, απεμπλοκή από τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, με το κάλεσμα να δίνει τον τόνο για τη συνέχεια, ακόμα πιο δυναμικά, για την ενημέρωση των εργαζομένων σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά, για τις εξελίξεις, για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Ο ιμπεριαλισμός δολοφονεί - στον πόλεμο καμία συμμετοχή!»

«Ο ιμπεριαλισμός δολοφονεί - στον πόλεμο καμία συμμετοχή», βροντοφώναξαν το βράδυ της Παρασκευής ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με μαζική και μαχητική συμμετοχή στην αντιπολεμική κινητοποίηση που οργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία, αρχικά προς το ρωσικό προξενείο και στη συνέχεια προς το αμερικάνικο, με το κεντρικό πανό να αναγράφει «Συναγερμός! Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Εξω η Ελλάδα από το σφαγείο».

Στη συγκέντρωση μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία αναφερόμενη στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία τόνισε ότι αυτές είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Στην αμερικάνικη πρεσβεία
Στην αμερικάνικη πρεσβεία
Παρουσίασε ποιοι συγκρούονται στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ο θάνατος και η καταστροφή που προκαλεί ξεπηδούν αναπόφευκτα μέσα από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Ανέδειξε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο και την αναδιανομή της «πίτας», που γίνεται με νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών.

Επίσης ανέδειξε τις ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που δρομολόγησαν την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης, που έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Συνολικά τη μετατροπή όλης της Βόρειας Ελλάδας σε «πύλη εισόδου» επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών προς τα Βαλκάνια και ευρύτερα.

Στάθηκε στο γεγονός ότι έτσι η χώρα μας γίνεται «θύτης» άλλων λαών, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και «θύμα», αφού αυτόματα γίνεται στόχος πιθανών αντιποίνων, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις.

Κάλεσε τον λαό της περιοχής να επαγρυπνεί. Διαμήνυσε ότι «όπως και στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία το 1999, θα αντιδράσουμε σε κάθε προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της, η Κεντρική Μακεδονία να μετατραπούν και σε αυτήν τη φάση σε κόμβο προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς τις εμπόλεμες περιοχές εκτός συνόρων». Και θύμισε ότι έτσι κι αλλιώς στη Θεσσαλονίκη εδρεύει ΝΑΤΟικό στρατηγείο, με συγκεκριμένο καταμερισμό στην προώθηση επιθετικών σχεδίων.

Τέλος, σημείωσε ότι απάντηση στην εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα, στη φτώχεια και τους πολέμους είναι η πάλη των λαών για μια ριζικά διαφορετική προοπτική, τον σοσιαλισμό, που θα μας απαλλάξει από τις αιτίες που γεννούν τα βάσανα, στις κρίσεις, οδηγούν στον όλεθρο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε, λαός και νεολαία κατήγγειλαν ότι «Για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς, οι ιμπεριαλιστές ματώνουν τους λαούς», «ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Απαίτησαν «Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή, έξω απ' την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», «Εξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις». Διαδήλωσαν «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και διαμήνυσαν ότι «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Εξω από το ρωσικό και το αμερικάνικο προξενείο βροντοφώναξαν «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών» και «Διέξοδο στον πόλεμο θα δώσει ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ