Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με παρελθόν και πολλές προεκτάσεις, χωρίς «αθώες περιστερές»

Το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν εδώ και χρόνια στην περιοχή - Οι νέες εξελίξεις επιδρούν στους συνολικότερους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς

Η όξυνση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τη στρατιωτική εισβολή μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης η Ρωσία, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».

Οσο και αν δίνουν και παίρνουν «έγκριτες» αναλύσεις για... τον «ψυχισμό» του Πούτιν, για... το «ξάφνιασμα» και την «αφέλεια της Ευρώπης» ή για... το πόσο μέσα έπεσαν αυτήν τη φορά οι προβλέψεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όσα προσχήματα και αν χρησιμοποιεί το κάθε στρατόπεδο, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία και Ρωσία από την άλλη, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια ιμπεριαλιστική πολεμική σύγκρουση, το εύφλεκτο υλικό για το ξέσπασμα της οποίας συσσωρευόταν εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Οπως τόνισε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ' όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά - πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς».

Βασικές πλευρές του υπόβαθρου αυτών των ανταγωνισμών που έχουν πάντα στο στόχαστρο τους λαούς, παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», μεταξύ άλλων για τη μεγάλη βαρύτητα της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, τη συνεχή προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, την προσπάθεια της καπιταλιστικής Ρωσίας μέσα από ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς να ανακτήσει «χαμένο έδαφος», αλλά και την άμεση σύνδεση της σημερινής πολεμικής σύγκρουσης με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς Δύσης - Ρωσίας - Κίνας, όπως και με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ