Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΗΠΑ - ΕΕ
Νέες πιέσεις κατά του «Nord Stream 2» μετά το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα

Κογκρέσο και Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζουν τη «ρωσική επιθετικότητα» και ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ακυρώσουν το ρωσικό αγωγό

Ο «Nord Stream 2» θα μπορεί να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη μέσω Γερμανίας
Ο «Nord Stream 2» θα μπορεί να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη μέσω Γερμανίας
Το περιστατικό στον πορθμό του Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα, έδωσε - μεταξύ άλλων - ένα ακόμη «πάτημα» στις ΗΠΑ για να εντείνουν την πίεση κατά της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ο οποίος μέσω της Βαλτικής θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία.

Στην κατασκευή του αγωγού αντιτίθενται οι ΗΠΑ επειδή το έργο θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη, αντί να προωθείται η ενεργειακή της απεξάρτηση και διαφοροποίηση από το ρωσικό αέριο, ενώ μπαίνουν εμπόδια και για την είσοδο του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Γερμανία, αντίθετα, προωθεί με επιμονή τον αγωγό, προκειμένου να διασφαλίσει φτηνή και επαρκή Ενέργεια για την οικονομία της, χωρίς τη διαμεσολάβηση της Ουκρανίας, και να αναδειχτεί ταυτόχρονα σε σημαντική πύλη εισόδου του ρωσικού αερίου στην ΕΕ. Στη βάση αυτή, οξύνεται η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ, με δυνάμεις που δεν βλέπουν με καλό μάτι την παραπέρα ενίσχυση της Γερμανίας. Στην κατασκευή του «Nord Stream 2» αντιτίθενται η Κομισιόν και άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ (Πολωνία, Δανία κ.ά.).

Ετσι, λίγες μόλις μέρες μετά το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα (25 Νοέμβρη), η ουκρανική κυβέρνηση, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βγήκαν πιο επιθετικά, ζητώντας την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού. Την προηγούμενη βδομάδα (12/12/2018) δύο (μη δεσμευτικά) ψηφίσματα - του αμερικανικού Κογκρέσου και του Ευρωκοινοβουλίου - καλούσαν σε ακύρωση του «Nord Stream 2».

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα ψηφίσματα καταδίκης της «ρωσικής επιθετικότητας» απέναντι στην Ουκρανία στα Στενά Κερτς αλλά και κατά της ολοκλήρωσης του «Nord Stream 2», καλώντας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (βασικά Γερμανία, Αυστρία) να εγκαταλείψουν αυτόν τον αγωγό.

Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2», λέγοντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό σχέδιο (και όχι οικονομικό, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Ρωσίας) που απειλεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ακύρωση του σχεδίου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε τη θέση της ρωσικής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ «προσπαθούν να εμποδίσουν την εφαρμογή ενός καθαρά επιχειρηματικού έργου, το οποίο δεν ανταποκρίνεται μόνο στα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά και των καταναλωτών, πρώτα και κύρια της Γερμανίας, ως χώρας της ΕΕ». Χαρακτήρισε το επεισόδιο στο Κερτς «μια σχεδιασμένη πρόκληση από την Ουκρανία και μια σοβαρή παραβίαση των ρωσικών συνόρων, που συνεπάγεται τις κατάλληλες συνέπειες για τους εισβολείς».

Απειλή για τις ΗΠΑ και τους «συμμάχους» τους

Το ψήφισμα του Κογκρέσου υπογραμμίζει την έντονη αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης και αμερικανικών ομίλων παραγωγής LNG στο νέο ρωσικό αγωγό, τον οποίο υποστηρίζουν η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ στην κατασκευή του εμπλέκονται και ευρωπαϊκά μονοπώλια («Engie», «Uniper», OMV, «Shell» και «Wintershall»).

Στο ψήφισμα για τον «Nord Stream 2» υπογραμμίζονται τα εξής: Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 40% του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο και 11 ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύψουν τουλάχιστον το 75% των ετήσιων αναγκών τους. Ο «Nord Stream 2» θα αυξήσει τον ρωσικό έλεγχο στην ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας. Επικαλείται δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι ο «Nord Stream 2» «δεν θα βοηθήσει στην (ενεργειακή) διαφοροποίηση ούτε θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο».

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά στην Ουκρανία, που είναι «σταθερός και αξιόπιστος διαμετακομιστικός κόμβος» για το ρωσικό αέριο που διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω των ουκρανικών αγωγών. Η Ουκρανία αναμένεται να απαξιωθεί ως χώρα διέλευσης ρωσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2», παρά τις «προσπάθειες» της γερμανικής κυβέρνησης να πείσει για το αντίθετο.

Ταυτόχρονα, επιχειρηματολογεί το Κογκρέσο, οι αγωγοί της Ουκρανίας έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ετησίως έως και 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικό φυσικό αέριο, όση υπολογίζεται να είναι η χωρητικότητα του «Nord Stream 2». Επομένως, το γεωπολιτικό συμφέρον της Ρωσίας δεν είναι να αυξήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, αλλά να λειτουργήσει σαν σφήνα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και να μειώσει δραστικά τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, σημειώνει το Κογκρέσο.

Δηλώνεται ότι εδώ και καιρό οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης, όπως π.χ. μέσω του «Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου» («Southern Gas Corridor»), με ενεργειακούς πόρους της Κασπίας Θάλασσας (Αζερμπαϊτζάν) προς τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη. Ο αγωγός μέσω Γεωργίας, Τουρκίας (ΤΑΝΑΡ), βόρειας Ελλάδας και Αλβανίας θα καταλήγει στην Ιταλία (ΤΑΡ).

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο «Νord Stream 2» αποτελεί κίνδυνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και απειλεί την εθνική ασφάλεια, καταλήγει το Κογκρέσο, καλώντας «τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απορρίψουν το έργο» και τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, «να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια», όπως επιβολή κυρώσεων.

«Νότιος Διάδρομος» και Ανατολική Μεσόγειος

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, ο οποίος περιόδευσε την προηγούμενη βδομάδα σε Τσεχία, Κροατία και Ουγγαρία (νωρίτερα φέτος είχε επισκεφθεί Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ελλάδα): «Η συνεργασία για τον "Nord Stream 2" δεν συνάδει με τις κοινές διατλαντικές αξίες», είπε απευθυνόμενος βασικά στη Γερμανία και χαρακτήρισε τους αγωγούς «Nord Stream 2» και «Turkish Stream» «πολιτικά εργαλεία», μέσω των οποίων η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στη Δύση και να απομακρύνει την Ουκρανία από την Ευρώπη.

Υπογράμμισε πως «με δεδομένη την επιθετικότητα της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, καθίσταται επίκαιρη η πολιτική προτεραιότητα για ενεργειακή ασφάλεια». Καταδίκασε τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Αζοφική Θάλασσα, λέγοντας πως το κλείσιμο των Στενών του Κερτς «αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Αυτές οι κινήσεις της Ρωσίας «ενισχύουν την διεθνή πεποίθηση ότι ο αγωγός "Nord Stream 2" αποτελεί άμεση προσβολή για τον διατλαντικό στόχο της ενεργειακής ασφάλειας», είπε και προειδοποίησε ότι «οι εταιρείες που συνεργάζονται με τον τομέα των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών και των αγωγών, δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που ενέχει σημαντικό ρίσκο κυρώσεων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε κι αυτός στη στήριξη των ΗΠΑ στο «Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου», ένα έργο αξίας 40 δισ. δολαρίων, στο οποίο δεν υπάρχει αμερικανική επένδυση, όπως υπογράμμισε ο Φάνον. Στο μεταξύ, το παζάρι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (BP, η ιταλική «Snam», η ισπανική «Enagas», η αζέρικη SOCAR, η βελγική «Fluxys» και η ελβετική «Axpo») για την κατασκευή του ΤΑΡ (σ.σ. τμήμα του Νότιου Διαδρόμου), όχι μόνο δεν έχουν αποκλείσει, αντίθετα επιδιώκουν την εμπορική εκμετάλλευση του αγωγού με αέριο από τη Ρωσία, εκτός από τις ποσότητες από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Φάνον χρησιμοποίησε, τέλος, ως δέλεαρ τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της Ευρώπης, λέγοντας: «Θέλω να επισημάνω ότι αυτήν την περίοδο ενεργοποιούνται νέες πηγές αερίου. Στην Ανατ. Μεσόγειο όπου βρέθηκα λίγες εβδομάδες πριν (σ.σ. είχε επισκεφτεί την Κύπρο), υπάρχουν σημαντικοί όγκοι φυσικού αερίου και η ανάπτυξη της περιοχής θα επιτρέψει οι ποσότητες αυτές να βρουν το δρόμο τους στις παγκόσμιες αγορές και βέβαια στην Ευρώπη»...


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ