Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ»
Χέρι χέρι οι αντιδραστικές αντιλήψεις και οι κερδοφόρες μπίζνες

Την ακύρωση του λεγόμενου «Συνεδρίου Γονιμότητας» ανακοίνωσαν χτες οι διοργανωτές του, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που δικαιολογημένα προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ του, στο οποίο αναπαράγονται αναχρονιστικές αντιλήψεις που θεωρούν πρωταρχικό - αν όχι και σχεδόν αποκλειστικό - ρόλο της γυναίκας τη γέννηση παιδιών και τη δημιουργία οικογένειας.

Το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Ορια και Επιλογές» ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιούλη στα Γιάννενα. Με χτεσινή της ανακοίνωση η οργανωτική του επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίων και μεγαλοκλινικάρχες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ανακοίνωσε την ακύρωσή του «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε».

Το μήνυμα ωστόσο του διαφημιστικού σποτ δεν αφήνει πολλά περιθώρια ...παρερμηνείας. Σε αυτό, μια γυναίκα που μπαίνει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της επιδίδεται σε έναν «απολογισμό» «όχι γι' αυτά που έκανες, αλλά γι' αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει», όπως λέει. «Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Επιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα», αναφέρει. «Τι έχω κάνει λάθος;», αναρωτιέται και προτρέπει τις γυναίκες: «Αν ονειρεύεσαι να κάνεις τη δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα». Ενδεικτική για το στίγμα της διοργάνωσης ήταν επίσης η συμμετοχή πολλών εκπροσώπων της Εκκλησίας στο πρόγραμμα, την οποία οι διοργανωτές απέδωσαν στον στόχο της «ευρύτερης διάδοσης του μηνύματος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής, το τηλεοπτικό μήνυμα είχε σκοπό να παρουσιάσει «την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα» και να ενημερώσει για «τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη» ώστε οι γυναίκες να «μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς». Μετά το κύμα αντιδράσεων που εκδηλώθηκε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της Προεδρίας, ορισμένοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης που είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα απέσυραν τη συμμετοχή τους, ενώ τελικά η όλη διοργάνωση ακυρώθηκε. Ωστόσο, τα παραπάνω φέρνουν στο επίκεντρο τις ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της άμβλωσης.

Μέτωπο στην πολιτική που μας στερεί κάθε δυνατότητα ελεύθερης επιλογής σε κάθε πλευρά της ζωής μας

Το νέο «επεισόδιο» της επίθεσης «στη μητρότητα και στο δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας να αποφασίσει η ίδια πότε και αν θα φέρει στον κόσμο ένα ή περισσότερα παιδιά» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σχολιάζοντας τους στόχους του συνεδρίου, επισημαίνει πως «πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να πλασάρουν τα αντιδραστικά τους σχέδια για κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζόμενων γυναικών, αλλά και για νέες επενδύσεις και κέρδη στον τομέα της αναπαραγωγικής διαδικασίας, υπό τις ευλογίες μάλιστα και της Εκκλησίας».

Η ΟΓΕ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το βίντεο που «αναπαράγει όλες τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας στην αναπαραγωγική διαδικασία». Παράλληλα, σχολιάζει το δίπολο που στήθηκε «ανάμεσα στην κυβέρνηση από τη μια μεριά, και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλες δυνάμεις από την άλλη, που προβάλλονται ως αντίπαλο δέος στον σκοταδισμό και υπέρμαχοι της "αυτοδιάθεσης του σώματος"». «Ο ψευτοπροοδευτισμός τους», τονίζει, «δεν μπορεί να ξεπλύνει τη βάρβαρη πολιτική τους. Αυτήν την πολιτική που καθορίζει τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αποτρέπουν σήμερα μια νέα γυναίκα να αποφασίσει να γίνει μητέρα, τις συνθήκες που την αναγκάζουν να αναβάλει επ' αόριστον, ίσως και να ματαιώσει οριστικά αυτήν την απόφασή της».

«Αντίδραση και ψευτοπροοδευτισμός αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Γι' αυτό κυβέρνηση και κόμματα που κινούνται στις ράγες της ΕΕ δεν έβγαλαν άχνα για το περιεχόμενο του συνεδρίου: Για τα σχέδια προώθησης της κρυοσυντήρησης των ωαρίων των γυναικών, που ο ίδιος ο διοργανωτής του συνεδρίου, γυναικολόγος μεγαλοκλινικάρχης, ομολόγησε ως ζητούμενο. Για την πρόθεση των επιχειρηματικών ομίλων να προωθήσουν την υπόθεση αυτή προκειμένου απερίσπαστοι όπου, όσο και όπως θέλουν να μπορούν να εκμεταλλεύονται τη γυναικεία εργατική δύναμη. Για την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, της ΙΥΑ, της άμβλωσης, συνολικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για τα δάνεια που ετοιμάζουν οι τράπεζες για τις νέες γυναίκες, προσδοκώντας νέα κέρδη, επενδύοντας στην επιθυμία τους να γίνουν μητέρες», τονίζει η ΟΓΕ.

«Σήμερα τον 21ο αιώνα, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της γυναίκας στη σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, με μέτρα προστασίας της μητρότητας και ολόπλευρη στήριξη της οικογένειας με δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες», υπογραμμίζει. «Γι' αυτό δεν δεχόμαστε να ζούμε με μισθούς πείνας, να έχουμε ωράρια - λάστιχο που κάνουν τη ζωή μας λάστιχο, να μπαίνει η μητρότητα στο απόσπασμα γιατί θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος, να εμπορευματοποιείται η Υγεία και η Πρόνοια, και να αναγκαζόμαστε να ακριβοπληρώνουμε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τοκετό, τις διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις με βάση τις ιδιαίτερες βιολογικές μας ανάγκες (...) Γι' αυτό δίνουμε μαχητική απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας και επιβάλλει νέους σκληρούς οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς, που μας στερούν κάθε δυνατότητα ελεύθερης επιλογής σε κάθε πλευρά της ζωής μας, ακόμα και στην απόφασή μας αν και πότε θα γίνουμε μητέρες», καταλήγει.

Η ΟΓΕ διεκδικεί: Σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, χωρίς προϋποθέσεις. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και οικογενειακού προγραμματισμού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org