Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Προσαρμογή στις επιδιώξεις των «συμμάχων» για την προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης

Η ικανότητα του Κόμματος να μελετά και να ερμηνεύει μια εξαιρετικά σύνθετη και περίπλοκη κατάσταση στο πεδίο των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, καθώς και τις συνθήκες στις οποίες καλείται να δράσει, βασίζεται στην κοσμοθεωρία, στο Πρόγραμμα και στην κατακτημένη μαρξιστική μεθοδολογία του.

Οι τρέχουσες εξελίξεις και η πρόσφατη ιστορία ενισχύουν την εκτίμηση του Κόμματος για την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στην υλοποίηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, που αποτυπώνονται τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

Στη Β. Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί βασική πύλη και κέντρο εφόρμησης για στρατιωτικά και άλλα σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, το Γ' ΣΣ έχει προοδευτικά μετατραπεί σε έδρα του ΝΑΤΟ. Εχει χαρακτηριστεί «NATO Rapid Deployable Corps - GR», ένα ΝΑΤΟικό στρατηγείο ταχείας επέμβασης, που επιχειρεί ανά τον κόσμο, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών συμμάχων μας. Ως εκ τούτου η ένταξη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η παραχώρηση όλων των υποδομών του ελληνικού κράτους, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, και γενικά ό,τι στηρίζει την οικονομική λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας, μπορούν κάθε στιγμή να διατεθούν για την εξυπηρέτηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «συμμάχων» μας.

Στην ουσία πραγματοποιείται η οργανική ενσωμάτωση της Ελλάδας στους σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής για την ευρύτερη περιοχή, επιλογή που στηρίζει την προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης και διαπερνά την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή.

Στο οικονομικό πεδίο, η Θεσσαλονίκη «ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές της επιδόσεις», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της «Cisco», συγκεντρώνει το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που θα στηρίξει τις επενδύσεις για τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό. Π.χ. η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων από τη «Cisco» τον Ιούνιο του 2020 επιβεβαιώνει άλλο ένα πεδίο όπου αμερικανικά κεφάλαια βλέπουν μεγάλες «ευκαιρίες» κερδοφορίας, αλλά και πεδίο σύγκρουσης με τα κινεζικά μονοπώλια.

Ετσι, στο πλαίσιο της καινοτομίας και της προώθησης του ψηφιακού πολιτισμού, το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, για την εύρεση τεχνολογικών λύσεων που απασχολούν τον ελληνικό δημόσιο τομέα, τη Τοπική Διοίκηση αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα φιλοξενεί στον χώρο επιχειρήσεις startup και θα «συνεργάζεται» με τα τοπικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι και στον συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα προχωράει ακόμα περισσότερο η εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στην Ερευνα και στα πανεπιστήμια, και μάλιστα με γεωπολιτικό άρωμα...

Ανάλογη κινητικότητα εντοπίζεται και στον χώρο των θεωρητικών επιστημών, όπως των πολιτικών επιστημών. Πρόκειται για έναν χώρο ιστορικής, ιδεολογικής και πολιτικής παραγωγής και αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας, και κατ' επέκταση της κοινωνικής συνείδησης, ως μέσου ενσωμάτωσης της νεολαίας. Στη βάση αυτή, η προώθηση της έρευνας πραγματοποιείται με στόχο το περιεχόμενο και την εξυπηρέτηση των μελλοντικών στοχεύσεων της άρχουσας τάξης. Για την επίτευξη των στόχων, τον έλεγχο και τον προσανατολισμό της επιστημονικής έρευνας, χρηματοδοτείται και προσανατολίζεται με συγκεκριμένα προγράμματα, όρους και προϋποθέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ο έλεγχος της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων γίνεται μέσα από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), παίρνοντας στον έλεγχό του ψηφιακό αρχείο, βιβλιοθήκες κ.ά., ενώ στην ουσία βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των μονοπωλίων ή των κυβερνήσεων.

Η προώθηση και η αποδοχή της αστικής δημοκρατίας ως μορφής διακυβέρνησης, και κατ' επέκταση της πολιτικής, εισχωρεί με διάφορους τρόπους στον χώρο των πανεπιστημίων.

Μέρος αυτής της πολιτικής είναι η ενίσχυση της συμμαχίας Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια χρηματοδότησης για τον εορτασμό της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, με σκοπό την απενοχοποίηση του κράτους - δολοφόνου στις συνειδήσεις των φοιτητών. Στην ίδια υπηρεσία εντάσσονται η διάλεξη του Αμερικανού πρόξενου και το μνημόνιο συνεργασίας του Γ' ΣΣ - ΝΑΤΟικού Στρατηγείου με το ΑΠΘ. Μια συνεργασία με όρους και προϋποθέσεις πλήρως εναρμονισμένες στις επιταγές του ΝΑΤΟ. Στον ίδιο εμφανή χώρο, η αμερικανική διείσδυση στην περιοχή, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, συνδέεται με τη δημιουργία της «αμερικανικής γωνιάς» σε μια σειρά πανεπιστήμια, όπως με την ίδρυση σχολών, των Βαλκανικών Σπουδών, τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών κ.λπ.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα προγράμματα σπουδών. Η λειτουργία των πανεπιστημίων ως επιχειρηματικών μονάδων εντείνει την πίεση, ιδιαίτερα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα μαθήματα να διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα, με σκοπό να μεγαλώσει η πελατεία. Μια λογική που εντάσσεται στη διασύνδεση των Ιδρυμάτων με την αγορά και στην εναρμόνιση της έρευνας με την καινοτομία.

Ωστόσο η καινοτομία στον χώρο των θεωρητικών επιστημών έχει έναν άλλο χαρακτήρα, διαφορετικό. Τέτοιου είδους είναι η χρήση νέων μεθοδολογικών εργαλείων για την παραχάραξη της Ιστορίας, τα οποία έχει επινοήσει το επιστημονικό δυναμικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον γνωστό καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η προσπάθεια ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα σπουδών μαθημάτων όπως οι ολοκληρωτικές θεωρίες, ώστε να διδάσκεται και επίσημα η εξομοίωση κομμουνισμού - φασισμού, ή η παρουσίαση του ΝΑΤΟ ως διεθνούς οργανισμού και όχι ως ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, είναι μερικές από τις πλευρές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση αποφοίτων με ιδεολογικές συγχύσεις ή ακόμα και πλήρως ενσωματωμένων στην ιδεολογία και τους στόχους της αστικής τάξης.

Φυσικά δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις συνθήκες και τον χώρο στον οποίο δρούμε ως ΚΝΕ και Κόμμα. Ομως από την πλευρά μας μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πρωτοπόρο κομμουνιστικό επιστημονικό δυναμικό, που θα συμβάλει στη διαπάλη με την αντίπαλη ιδεολογία αλλά και στην ενίσχυση του ιδεολογικoύ μας οπλοστασίου απέναντι στον αντίπαλο.


Σταυρούλα Τσιολάκη
ΚΟΒ ΝΟΠΕ ΑΠΘ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πάτρας και η δική μας παρέμβαση(2021-06-30 00:00:00.0)
Προνόμια και χρήμα για τους επενδυτές της «ψηφιακής ανάπτυξης»(2020-09-23 00:00:00.0)
Η Θεσσαλονίκη «βασική πύλη» των σχεδίων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια(2020-07-10 00:00:00.0)
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...(2018-05-08 00:00:00.0)
Επεκτείνονται οι μπίζνες...(2008-10-21 00:00:00.0)
Τα επιστημονικά πεδία - ομαδοποίηση των Τμημάτων(1998-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ