Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Καύσιμο» κερδοφορίας το κρατικό χρήμα και η ένταση της εκμετάλλευσης

308 εκατομμύρια στους «επενδυτές» στο «Ελ. Βενιζέλος» την ώρα που ξεσαλώνουν σε βάρος των εργαζομένων

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία έχει περάσει η διεργασία επικύρωσης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και άλλων κυβερνήσεων στην ΕΕ, ζήτημα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν που συνεδριάζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών, όπου αναμένεται να επικυρωθεί και η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, με την επιβράβευση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, νέο δώρο ύψους 307,9 εκατ. ευρώ χορήγησε η κυβέρνηση στους ιδιώτες - επενδυτές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, σε συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων στήριξης των υπόλοιπων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου «Oικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 για το έτος 2020», που κατατέθηκε την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να αξιοποιήσει όρο της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη γερμανική «Fraport», διασφαλίζοντας τα κέρδη των επενδυτών, με το υπουργείο Οικονομικών να μιλάει προκλητικά για «δίκαιη και αναλογική αρωγή τους στις κομβικής σημασίας υποδομές της χώρας».

Συγκεκριμένα, η «Fraport - Greece» θα ωφεληθεί με ποσό ύψους 177,9 εκατ. ευρώ μέσω απαλλαγών από τα ετήσια τιμήματα που καταβάλλει στο Δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή το αεροδρόμιο της Αθήνας θα λάβει άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 130 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αποζημίωση μόνο για το 2020, αφού τις ζημιές που υπέστησαν οι δύο εταιρείες διαχείρισης των εγχώριων αεροδρομίων φέτος θα τις πληρωθούν όταν ολοκληρωθεί η σεζόν. Η αποζημίωση καταβάλλεται βάσει σχετικής ρήτρας που περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης και ορίζει συγκεκριμένους όγκους επιβατικής κίνησης, κάτω από τους οποίους το Δημόσιο πληρώνει τη «διαφορά», κατ' αναλογία με τις ρήτρες που υπάρχουν στις συμβάσεις παραχώρησης των Εθνικών οδών για τα έσοδα από τα διόδια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org