Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G7
Με τη «σφραγίδα» της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με Κίνα - Ρωσία

Καταγράφηκαν και αυτήν τη φορά οι αντιθέσεις εντός του μπλοκ

Από τις εργασίες της Συνόδου στην Κορνουάλη
Από τις εργασίες της Συνόδου στην Κορνουάλη
Με τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ιδιαίτερα απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία, να βρίσκονται - λιγότερο ή περισσότερο φανερά - πίσω από όλα τα κείμενα και τις αποφάσεις, τα ζητήματα και τους στόχους που τέθηκαν, τις συζητήσεις και τις επαφές, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Κορνουάλη της Αγγλίας οι τριήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του G7, της «Ομάδας των 7» ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Στο ίδιο πλαίσιο, στις εργασίες της Συνόδου προσκλήθηκαν και συμμετείχαν η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική, αντανακλώντας την προσπάθεια για «διεύρυνση» των συμμαχιών απέναντι στο Πεκίνο.

Παράλληλα, καταγράφηκαν και αυτήν τη φορά οι αντιθέσεις και εντός του μπλοκ, μεταξύ άλλων για το «μείγμα» στην ανοιχτή κόντρα, τον ανταγωνισμό και τις μπίζνες με την Κίνα (με Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία να εμφανίζονται πιο «προσεκτικές»), αλλά και στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας του Brexit σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, σε ό,τι αφορά την Κίνα γίνεται λόγος για συλλογική αντιμετώπιση «πολιτικών και πρακτικών που υπονομεύουν τη δίκαιη και διαφανή λειτουργία της διεθνούς οικονομίας» και επαναλαμβάνονται οι εκκλήσεις για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των στοιχειωδών ελευθεριών» στην επαρχία Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ. Αντίστοιχα, επισημαίνεται η «σημασία διατήρησης ενός ανοιχτού και ελεύθερου Ινδο-Ειρηνικού (...) ειρήνης και σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν», ενώ διατυπώνεται «σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση σε Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα» και «σθεναρή αντίσταση σε μονομερείς ενέργειες για την αλλαγή του στάτους κβο». Στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο εντάσσεται και η στήριξη σε μια «διαφανή» δεύτερη έρευνα και στην Κίνα για την προέλευση του κορονοϊού.

Αντιδρώντας σε όλα τα παραπάνω, το Πεκίνο, μέσω της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι μέρες κατά τις οποίες οι παγκόσμιες αποφάσεις υπαγορεύονταν από μια μικρή ομάδα χωρών έχουν παρέλθει (...) Κανείς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, η φήμη της Κίνας δεν θα πρέπει να αμαυρώνεται και τα συμφέροντά της να παραβιάζονται».

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, επαναλαμβάνεται μεν το «ενδιαφέρον» για «σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις» και για συνεργασία «όπου υπάρχουν τομείς αμοιβαίου συμφέροντος», την ίδια στιγμή ωστόσο καταγγέλλεται η Μόσχα για «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και κακόβουλες δραστηριότητες», για «παρέμβαση σε δημοκρατικά συστήματα άλλων χωρών» κ.ά., ενώ καλείται η Ρωσία να πάρει μέτρα εναντίον κυβερνοεπιθέσεων που διεξάγονται από την επικράτειά της.

Ενταση του ανταγωνισμού σε όλα τα μέτωπα

Ο ίδιος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, πρώτα από όλα απέναντι στην Κίνα, διαπερνά συνολικά την πλειάδα τομέων και μετώπων τα οποία καλύπτει το πολυσέλιδο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Μεταξύ άλλων:

  • Οι ηγέτες του G7, των χωρών που πρωτοστατούν στον «εθνικισμό» και τη «διπλωματία» των εμβολίων, διαβεβαιώνουν πως είναι έτοιμοι να τερματίσουν την πανδημία «έως το 2022», με «δωρεές» 1 δισ. δόσεων εμβολίων «τους επόμενους 12 μήνες» (βλ. περισσότερα στη σελ. 25). Γίνεται επίσης λόγος περί προετοιμασίας για «μελλοντικές προκλήσεις» Υγείας, με αύξηση της παραγωγής εμβολίων και σημαντική μείωση του χρόνου για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και τεστ.
  • Επιδιώκουν την «αναζωογόνηση των οικονομιών», προωθώντας σχέδια ανάκαμψης μεγέθους 12 τρισ. δολαρίων από την αρχή της πανδημίας. Αναφέρουν πως θα συνεχίσουν τη στήριξη των οικονομιών τους «όσο χρειαστεί», προωθώντας σχέδια για επενδύσεις σε υποδομές, καινοτομία κ.ά., στηρίζοντας δηλαδή νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται και τα περί «πράσινης επανάστασης», «πράσινης ανάπτυξης» κ.λπ., που αναφέρονται στο κείμενο.
  • Αναφέρονται σε «μελλοντική ευημερία» με υποτιθέμενο «δικαιότερο εμπόριο, σε ένα μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, με πιο ανθεκτική διεθνή οικονομία, πιο δίκαιο διεθνές φορολογικό σύστημα» (το ζήτημα της «μεταρρύθμισης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι από τα βασικά μέτωπα στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο). Κάνουν επίσης λόγο περί «ιστορικής» απόφασης των υπουργών Οικονομικών του G7 για τη θέσπιση ενός ελάχιστου διεθνούς εταιρικού φόρου ύψους 15% και αναφέρουν ότι θα ληφθεί αντίστοιχη απόφαση κατά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 και του ΟΟΣΑ τον Ιούλη.
  • Επιδιώκουν ενίσχυση των «συνεργασιών» τους σε όλο τον πλανήτη, με επενδύσεις στις υποδομές και ένα «new deal» με την Αφρική, πεδίο στο οποίο συγκρούονται με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς του Πεκίνου.
Σε υψηλούς τόνους η κόντρα ΕΕ - Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Στις πολλές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου, ξεχώρισε η συνέχιση της κόντρας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας γύρω από το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον το Σάββατο απείλησε με ενεργοποίηση του άρθρου 16 της συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ, που σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίνει τη δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη να παύσουν ορισμένες διατάξεις της. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν ακολουθεί «ρεαλιστική και σώφρονα πολιτική» στο θέμα των κανονισμών που απορρέουν από τη διμερή συμφωνία για τη μετά Brexit περίοδο. Με αφορμή την κόντρα για την ροή εμπορευμάτων μεταξύ της Ιρλανδίας (χώρα ΕΕ), της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, κάλεσε την ΕΕ να αντιληφθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι μία χώρα».

Πληροφορίες της εφημερίδας «Telegraph» ανέφεραν και κόντρα μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με αφορμή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε αυτό το φόντο καταγράφονται διεργασίες και στην πολιτική σκηνή της Βόρειας Ιρλανδίας, με τελευταίο επεισόδιο την κόντρα ανάμεσα στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της «πρώτης υπουργού» της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ - η οποία παραιτήθηκε επισήμως χτες - και στο «Σιν Φέιν», με αφορμή ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ιρλανδικής γλώσσας. Εάν οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων δεν επιλυθούν έως τις 26 Ιούνη και δεν αναλάβει μέχρι τότε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας ο προτεινόμενος Πολ Γκίβαν, τότε οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται η πιθανότερη εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ