Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η λογοτέχνης Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Εφυγε» την Κυριακή από τη ζωή η λογοτέχνης Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου.

Η τελετή αποχαιρετισμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιούνη στις 2 το μεσημέρι στο Κοιμητήριο Ζωγράφου (αίθουσα κάτω από τη μικρή εκκλησία).

Ανθρώπινη, τρυφερή και ανθρωποκεντρική η γραφή της. Την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα την έκανε το 1962, με την ποιητική συλλογή «Σταγόνες από φως». Εκτοτε εξέδωσε περισσότερα από 20 βιβλία. Εργα της μάλιστα έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.

Ακόμα, επιμελήθηκε και την έκδοση του βιβλίου του πατέρα της, Κούλη Ζαμπαθά, «Νίκος Μπελογιάννης - Νίκος Πλουμπίδης. Κουβέντες και σκέψεις που κάναμε μαζί στα στερνά της ζωής τους». Η οικία Ζαμπαθά ήταν τόπος «φιλόξενος» για τους παράνομους και κυνηγημένους κομμουνιστές. Εκεί είχαν βρει «καταφύγιο» και τα δύο στελέχη του Κόμματος. «Εσκυψα ευλαβικά πάνω στις χειρόγραφες σελίδες του, που ακολουθούν και που δείχνουν όλη την απλότητα και το μεγαλείο του ανθρώπου», σημείωνε η Φ. Ζαμπαθά - Παγουλάτου στον πρόλογο του βιβλίου.

Το 1964 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, την οποία υπηρέτησε και μέσα από τη θέση του γενικού γραμματέα. Πήρε μέρος σε πολλά λογοτεχνικά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και συμμετείχε σε πολλές διαλέξεις.

Υπήρξε και συνεργάτης του «Ριζοσπάστη», κυρίως μέσα από τη στήλη βιβλιοκριτικής, όπου έγραφε. Στη μακρά δημιουργική της πορεία έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Ανακοίνωση για τον θάνατο της Φ. Ζαμπαθά - Παγουλάτου εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρει τα εξής:

«Παιδί της φασιστικής Κατοχής και των διώξεων του αστικού κράτους ενάντια στους κομμουνιστές και τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, η Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου, κόρη του λογοτέχνη Κούλη Ζαμπαθά, γραμματέα, για ένα διάστημα, του ΕΑΜ Λογοτεχνών, γεννήθηκε στην Αθήνα. Το όνομά της το χρωστάει στους Μενέλαο Λουντέμη και Γιάννη Σκαρίμπα.

Στο σπίτι της οικογένειας της Φαίδρας φιλοξενήθηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης και Νίκος Πλουμπίδης, καθώς και άλλοι αγωνιστές, ενώ η ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της την περίοδο εκείνη "αποτυπώθηκαν" στην ταινία του Νίκου Τζήμα "Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο".

Σπούδασε Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Από το 1975 έως το 1982 εκλεγόταν Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και αποσύρθηκε μετά το 1983.

Πήρε μέρος στα κοινά μέσα από τις οργανώσεις ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ.

Η Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου έχει εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία, ποιητικά, δοκίμια και μεταφράσεις. Εχει, επίσης, συνεργαστεί με περιοδικά και εφημερίδες. Εχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και έχουν ανθολογηθεί ποιήματά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».

  • Παράκληση των οικείων της, αντί στεφάνων να ενισχυθεί το «Σπίτι του Αγωνιστή», είτε με κατάθεση στους λογαριασμούς GR09 0172 0230 0050 2304 8023 175 (Τράπεζα Πειραιώς) και GR4001100400000004076801473 (Εθνική Τράπεζα), είτε στον χώρο της τελετής, όπου θα υπάρχει σχετική μέριμνα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για την Ελλη Παπαδημητρίου(15/3/2014)
ΑΤΙΤΛΟ(8/1/2011)
ΑΤΙΤΛΟ(4/7/2009)
ΑΤΙΤΛΟ(13/12/2000)
"Κραδασμοί Σιωπής"(15/7/1999)
"Η Αποκάλυψη"(21/1/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org