Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Χρέος μας η γνώση και η επαγρύπνηση

Σύντροφοι και συντρόφισσες, μελέτησα τις Θέσεις του Κόμματος για το Συνέδριο και συμφωνώ. Διακρίνω σταθερά βήματα προς τα εμπρός. Οι Θέσεις ασχολούνται με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο του μόχθου. Θέλω να εστιάσω σε ορισμένα από αυτά.

Στη σελίδα 37 αναφέρεται ότι ξεπερνιέται η αντίληψη πως ο Πολιτισμός είναι διακοσμητικό στοιχείο της πολιτικής δράσης του.

Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος ξεχώρισε απ' τα άλλα έμβια όντα με την εργασία του. Το γεγονός αυτό τον κατέστησε κυρίαρχο ως είδος στις σχέσεις με το περιβάλλον του.

Ως ανώτερο ον που είναι, αρχίζει σιγά σιγά να περιεργάζεται και τον ίδιο τον εαυτό του, να τον διαμορφώνει πρακτικά και σκόπιμα.

Αποκτά αισθητική συνείδηση.

Με τη βίαιη επιβολή της ατομικής ιδιοκτησίας του δυνατότερου στην κοινωνική παραγωγή περνάμε στη συσσώρευση όλων των αισθητικών αξιών, της ομορφιάς, σε λίγους, αφήνοντας την ασχήμια και τα βάσανα στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, σ' αυτούς που παράγουν τ' αγαθά.

Πολύ σωστά τονίζεται στη σελίδα 38 ότι απαιτείται να ενταθεί η μελετητική προσπάθεια για ζητήματα Τέχνης και Λογοτεχνίας.

Οτι δεν επιτρέπεται ν' αφεθεί στην τύχη.

Η μελέτη της Τέχνης πρέπει να συνδέεται με την Ιστορία των άλλων μορφών της κοινωνικής συνείδησης, το υλικό και τα συμπεράσματα των άλλων επιστημών.

Η Τέχνη πρέπει να εκφράζει τα πραγματικά ενδιαφέροντα, τις πραγματικές αισθητικές ανάγκες, πρώτα απ' όλα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Να είναι οδηγός για την πρακτική, κοινωνική διαπαιδαγώγηση των εργαζομένων.

Χρέος της να διαμορφώνει τους μαχητές της εργατικής τάξης, έτσι ώστε να «ανέβουν» ένα σκαλοπάτι παραπάνω, αποκτώντας όλοι αισθητική σκέψη, ολόπλευρα ανεπτυγμένη ατομική προσωπικότητα.

Να εναντιωθούν στην τυπική, μονόπλευρη αλλοτριωμένη συμμετοχή στην κοινωνία.

Η Τέχνη, η Λογοτεχνία οφείλουν να γίνουν ριζοσπαστικές στην κοινωνική δράση και λειτουργία τους. Οι άνθρωποι του Πολιτισμού οφείλουν με τα μηνύματά τους να δείξουν στους εργαζόμενους, στους ανέργους ότι τα δεινά τους οφείλονται στους καπιταλιστές, στο αστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Και κάποιοι «βολεμένοι» σ' αυτό ν' αντιληφθούν ότι Πολιτισμός είναι η φωτισμένη δημιουργία, που ψάχνει αδιάκοπα την αλήθεια, υπηρετεί το δίκιο και φέρνει στο προσκήνιο τις ανθρώπινες αξίες.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την τεράστια αξία του Πολιτισμού και να πιστέψουμε ότι η τύχη του βρίσκεται στα χέρια της πρωτοπορίας των εργατών.

Σύντροφοι, το Κόμμα μας δίνει επίσης μεγάλη σημασία στην αυτομόρφωση.

Πρέπει το βιβλίο να γίνει αχώριστος φίλος μας. Το βιβλίο είναι συνδεδεμένο με τους αγώνες για τη μόρφωση, τη διάδοση της γνώσης, τη δημοκρατία.

Πρέπει να θέλουμε να βλέπουμε τον κόσμο, να καλλιεργήσουμε τις πνευματικές μας ικανότητες, ν' αφομοιώσουμε τη γνώση της εποχής μας, να τοποθετηθούμε σωστά στη ζωή. Ποτέ να μην εφησυχάζουμε! Ολοι είμαστε ημιμαθείς, «εν οίδα ότι ουδέν οίδα», (Σωκράτης). Αυτός που φροντίζει για την αυτομόρφωσή του, αυτός έχει ιδανικά και ιδεολογία, την οποία εξυπηρετεί μ' αυτή του την πράξη. Η γνώση δεν είναι αυτοσκοπός.

Δεν μαθαίνουμε για να μάθουμε, αλλά για να ξέρουμε ν' απαντάμε στις προκλήσεις της ζωής.

«Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης. Είναι ζήτημα ζωής» (Δημήτρης Γληνός).

Το ιδεολογικό - πολιτικό οπλοστάσιο του καπιταλισμού επιφορτίζεται με το ιδιαίτερο καθήκον του ολοένα και μεγαλύτερου αποπροσανατολισμού του λαού. Ενα σημαντικό κομμάτι αυτού του καθήκοντος αναλαμβάνει να παίξει και η θρησκεία, το όπιο του λαού, που λειτουργεί αταξικά. Η θρησκεία εκφράζει την καθυστέρηση στη γνώση, την αξιοποίηση της καθυστέρησης για τη διαμόρφωση μιας μαζικής ψυχολογίας. Διευκολύνει την εξουσία της αστικής τάξης απέναντι στις μάζες.

«Πάσα ψυχή εξουσίας υπερεχούσης υποτασσέσθω. Ου γαρ εστίν εξουσία ει μη από θεού. Αι δε ούσαι εξουσία, υπό του θεού τεταγμέναι εισιν» (Παύλος - Προς Ρωμαίους Επιστολή).

Ο Ναζίμ Χικμέτ τονίζει με τους στίχους του: «Ούτε συγχώρεση, μήτε ευσπλαχνία μας έδωσε ο ουρανός. Και στους σκλάβους που ανυπόφορα μοχθούσαν, δεν έδωσαν ο Μωυσής, ο Ιησούς και ο Μωάμεθ, παρά μια μάταιη ευχή κι ένα ψευδόμενο λιβάνι, το δρόμο δείχνοντας μυθικών παραδείσων».

Και ο Αρθούρος Σοπενχάουερ: «Οι θρησκείες μοιάζουν με τις πυγολαμπίδες, που για να λάμπουν έχουν την ανάγκη του σκοταδιού».

Να εντείνουμε λοιπόν την αθεϊστική μας προπαγάνδα που είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. «Κατάργηση της θρησκείας, ως απατηλής ευτυχίας του λαού, σημαίνει απαίτηση της πραγματικής ευτυχίας» (Φρίντριχ Ενγκελς).

Με την επιστημονική γνώση, έχοντας ατράνταχτα επιχειρήματα που βασίζονται στην υλιστική μας αντίληψη, να παλέψουμε για τον κόσμο που ονειρευόμαστε.

Μακριά απ' τη θρησκεία και την ψευτοηθική της.

Σαν μεγάλη κατάκτηση της κοινωνικής σκέψης πρέπει να φυλάξουμε όλες εκείνες τις γνώσεις για την κοινωνία και την ταξική πάλη, για τους νόμους της ιστορικής εξέλιξης, για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τους δρόμους για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που μας έχουν δοθεί από τους Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν.

Μόνιμη επιδίωξη του Κόμματός μας πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση των συντρόφων στο πνεύμα του κομμουνισμού, την πίστη στο Κόμμα και στη δραστήρια εφαρμογή της κομματικής πολιτικής στη ζωή.

Οι νέοι μας πρέπει να μάθουν για την προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες. Να γυρίσουν την πλάτη στον ρατσισμό, στον εθνικισμό και σ' όλες τις αντιδραστικές θεωρίες «του τέλους των ιδεολογιών και της Ιστορίας». Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός δεν είναι ουτοπία, αλλά θα οικοδομηθεί.

Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό.

Ο σοσιαλισμός είναι το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Θα πούμε το μεγάλο αντίο στο απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα:

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΙΟ

Πώς θρηνεί η ζωή, που μας στερούν τα κτήνη! / Της καρδιάς μας τα πολύτιμα λουλούδια, / πώς τα σκεπάζει το μοβ του πένθους! / Ιαχές, άχρωμοι στίχοι και μαύρα νέφη του δειλινού τους, / κουρέλι κάνουν τη χαραυγή. / Πέτρωσε το άγιο δάκρυ μας. / Την τρομερή ετούτη νύχτα, / στήσαν χορό τ' αγάλματα, / με πλάτη γυρισμένη στις Ερινύες. / Και τους ανθρώπους παριστάνουν. / Ξεδιάντροπα παρελαύνουν οι ορδές τους. / Αρνούνται πεισματικά να γεννηθούν τα βρέφη. / Τους νεκρούς του ναυαγίου θρηνεί η βροχή. / Χάθηκε στους πάγους του έρωτα η ανάσα. / Του Ανθρώπου την κόκκινη στολή, / σκίζουν αυτά τα κτήνη. / Τη στάχτη απ' τα χειρόγραφα των Ποιητών / σκορπίζουν στην αρένα. / Με αίμα ποτίζουν την Ιστορία. / Κι αυτή θα εκδικηθεί με αίμα. / Οι εραστές του ήλιου, οι μεθυσμένοι ΚΟΚΚΙΝΟΙ, / με μοβ λουλούδια προϊστορικά, / τον τάφο τους θα στολίσουν. / Και τ' όνειρο που δραπέτευσε απ' τον ύπνο, / με δάκρυα απ' τα βάθη των αιώνων θα ποτίσουν!! / - Θα ηχήσουν τότε, εκκωφαντικά τα σήμαντρα. / Εκτυφλωτικό το φως, από πύρινες ρομφαίες. / Ο πλανήτης, κόκκινος από ντροπή. / Σταυροί αιμάτινοι θα πέσουν απ' τους ώμους. / Μέγας σεισμός των ταπεινών! / Σκόρπιες οι στάχτες, νέα γη. / Τρέμε κόλαση! / Τρέμε κισσέ! / Του δειλινού τα χρώματα μουντά. / Μοναδικό τραγούδι απ' τα σήμαντρα: / ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ!!!

Καλή επιτυχία στο Συνέδριό μας.


Βούλα Χομόνδοσλη
Κομματική Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ