Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σε πλήρη εξέλιξη το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Αγκυρα

Με την υπογραφή της κυβέρνησης και η επέκταση της ιμπεριαλιστικής αποστολής στο Μάλι, όπως και η νέα αποστολή στα ανοιχτά της Λιβύης

Από τις πρόσφατες συναντήσεις Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ

INTIME NEWS

Από τις πρόσφατες συναντήσεις Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι της ΕΕ με την Αγκυρα. Το θέμα των διμερών σχέσεων ήταν στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης χτες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων), ενώ θα εξεταστεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο χτες συζητήθηκαν η κατάσταση στα τουρκο-συριακά σύνορα και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υποστήριζε μετά τη σύσκεψη ότι «συζητήθηκε η συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, ώστε να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη».

Ωστόσο ο προεδρεύων, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, τα έλεγε κάπως διαφορετικά... Είπε συγκεκριμένα ότι τα αρμόδια στελέχη της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, όπου προΐσταται, και του τουρκικού ΥΠΕΞ διεξάγουν «συνομιλίες» για την κατάσταση στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας. Οτι «η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι καλύτερη σήμερα απ' ό,τι πριν μερικές βδομάδες και σίγουρα δεν επιδεινώνεται» (!), όπως και ότι στις συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ σημειώνεται «πρόοδος» στην εφαρμογή της μεταξύ τους Κοινής Δήλωσης του 2016, της κατάπτυστης συμφωνίας εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, με τον Μπορέλ να διαβεβαιώνει ουσιαστικά, δημόσια, την Αγκυρα ότι λαμβάνει υπόψη τις «παρατηρήσεις» της για κομμάτια της συμφωνίας που δεν τηρήθηκαν από πλευράς των ευρωενωσιακών και που, όπως τόνισε, δεν αφορούν μόνο τα οικονομικά ανταλλάγματα στην Αγκυρα. Παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, όπου, όπως είπε, θα υπάρχει μια πληρέστερη εκτίμηση των διμερών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Δεν περνά απαρατήρητη εδώ η ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή της κατάπτυστης συμφωνίας που εγκλωβίζει εδώ χιλιάδες ψυχές. Ελεγε σχετικά ο Ν. Δένδιας πως «επαναλάβαμε την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του Μαρτίου 2016, προτού συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική βοήθεια. Επίσης, ενημερωθήκαμε σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την ανάγκη όπως αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κρίσης, προκειμένου να αποφευχθούν νέες τραγωδίες και, μαζί με αυτές, νέες προσφυγικές ροές», επί της ουσίας επιβεβαιώνοντας πως η ΕΕ και μέσα εκεί και η ελληνική κυβέρνηση «ζεσταίνουν την πλάτη» της Τουρκίας στην επέμβασή της στη Συρία.

«Σοβαρή» συνεργασία με την ΕΕ ζητάει ο Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, τους όρους και τις προτεραιότητες της Τουρκίας στο εν λόγω παζάρι απηύθυνε η Αγκυρα, που μέσω άρθρο του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στους «Financial Times» ζητά «σοβαρή συνεργασία» των δύο πλευρών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικρίνει την Ελλάδα για τη συμπεριφορά της απέναντι στους πρόσφυγες και χαρακτηρίζει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα «ντροπή για την ΕΕ και λεκέ για την ανθρώπινη συνείδηση». Υποστηρίζει ότι «η αλληλεγγύη με ένα παρανομούν μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα, δεν μπορεί επίσης να είναι υγιής πολιτική» και δείχνοντας ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι αφορά τα πάντα από τη Μ. Ανατολή έως την Ανατ. Μεσόγειο, επισημαίνει ότι «η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Εάν η ΕΕ προσπαθεί πραγματικά να είναι μια γεωπολιτική ένωση, έτσι θα μπορούσε να γίνει».

Καταλήγει δε ότι «κατά το έτος του Brexit, η αποξένωση της μοναδικής μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που εξακολουθεί να φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ - όταν μάλιστα εκείνη προχωρά τη συζήτηση ως υπεύθυνος παίκτης - είναι η μεγαλύτερη τρέλα της πολιτικής εδώ και γενιές» και ζητά επιτάχυνση ειδικά για τη «διαδικασία ένταξης της Τουρκίας» στην Ευρωένωση.

Στον αφρό αντιθέσεις και επικίνδυνα σχέδια

Παράλληλα, στη χτεσινή ατζέντα του Συμβουλίου, πέρα από τα παζάρια με την Τουρκία βρέθηκαν και τα υπόλοιπα επικίνδυνα σχέδια της ιμπεριαλιστικής ένωσης στην περιοχή.

Ετσι, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενέκρινε ομόφωνα την επέκταση της λεγόμενης εντολής της ευρωενωσιακής στρατιωτικής αποστολής στο Μάλι, ώστε πέρα από «εκπαίδευση» να παράσχει και «στρατιωτική βοήθεια» («military assistance») στο στρατιωτικό σχήμα «G5 Sahel Joint Force» και τους εθνικούς στρατούς των χωρών που συγκροτούν την κοινή αυτή δύναμη μέσω «στρατιωτικών συμβούλων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης» (military advice, training and mentoring). Θυμίζουμε, στην ευρύτερη Κεντροαφρικανική Ζώνη η ΕΕ έχει αναπτύξει τις αποστολές της «EUTM Mali» (με 640 άτομα προσωπικό), «EUCAP Sahel Mali» (με 157) και «EUCAP Sahel Niger» (με 174). Μέχρι την άνοιξη φέτος αναμένεται η ανάπτυξη και της «EUAM CAR» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Με καπέλο ΟΗΕ επιχειρούν επίσης στην περιοχή του Σαχέλ η «G5 Sahel Force» (με 5.000 άνδρες από Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρα) και η επιχείρηση των Γάλλων «Operation Barkhane» (με 4.500 άνδρες).

Υπό το φως όλων των παραπάνω, γεννάνε κάτι παραπάνω από ανησυχία οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς τη Γαλλία ότι εξετάζει το «αίτημα» που υπέβαλε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν στον Κυρ. Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι, για αποστολή μάχιμου τμήματος στο Μάλι, με τον υπουργό Αμυνας σε πρόσφατη απάντηση του στη βουλή να αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για όλα τα ενδεχόμενα.

Τέλος, συζητήθηκε η πορεία σύστασης και ανάπτυξης της νέας Ναυτικής Επιχείρησης της ΕΕ στη Μεσόγειο με το πρόσχημα της επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που θα ονομαστεί «Irini». Ο Μπορέλ παραδέχτηκε ότι δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις, γιατί κάποιοι εταίροι (κυρίως η Ιταλία) θέλουν να διευκρινιστεί πού θα πηγαίνουν μετανάστες που θα περισυλλέγουν στη θάλασσα, μη θέλοντας να δεχτούν ένα τέτοιο «φορτίο» στις χώρες τους και εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξουν άμεσα σε κάποιον συμβιβασμό ώστε η επιχείρηση να αναπτυχθεί έως τα τέλη του Μάρτη.

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ν. Δένδιας τόνισε ξανά «την ανάγκη η νέα επιχείρηση να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την ετοιμότητά μας να συνεισφέρουμε τόσο με πλωτά, όσο και με εναέρια μέσα».

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στη «γεωπολιτική κατάσταση»

Βασικό θέμα στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν και η αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπου σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, μεταξύ άλλων εξετάστηκαν και «οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και την Ευρώπη».

Ενδεικτικά πάντως είναι όσα είπε από την πλευρά του ο Ζ. Μπορέλ, που τόνιζε ότι χρειάζεται συνεργασία όλων των χωρών για την αντιμετώπιση του ιού. Κάλεσε δε να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί όπως «κινέζικος ιός» που συνηθίζει ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ βοήθησε την Κίνα στο ξέσπασμα της επιδημίας εκεί, και τώρα δέχεται σε ανταπόδοση βοήθεια, χαρακτηρίζοντας και εκείνη από Ρωσία και Κούβα «ευπρόσδεκτη».

Παραπέρα, χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στο Ιράν και ανέλαβε δέσμευση η ΕΕ να στηρίξει το αίτημα της Τεχεράνης αλλά και της Βενεζουέλας να λάβουν έκτακτη «βοήθεια» από το ΔΝΤ, γιατί όπως τόνισε λόγω του αμερικανικού εμπάργκο δεν μπορούν να πουλήσουν το πετρέλαιό τους και χρειάζονται πόρους. Επέμεινε ειδικά για το Ιράν, ότι του αμερικανικού εμπάργκο πρέπει να εξαιρούνται όλα τα προϊόντα που μπορεί να χαρακτηριστούν ανθρωπιστική βοήθεια και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα «προσπαθήσει» να το «επικοινωνήσει» αυτό στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Τέλος, για το θέμα, ο Μπορέλ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Αφρική, λέγοντας ότι μπορεί να βγει «εκτός ελέγχου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τα Βαλκάνια και την Κύπρο ως το Σαχέλ με επικίνδυνη «πυξίδα»(2021-11-16 00:00:00.0)
Εντείνονται διεργασίες για «διάλογο», «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης(2020-08-19 00:00:00.0)
Στη «δίνη» των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών(2020-07-04 00:00:00.0)
«Διαμεσολαβητής» επικίνδυνων διευθετήσεων και σχεδίων συνεκμετάλλευσης η ΕΕ(2020-06-25 00:00:00.0)
Νέα «αποκαλυπτήρια» για την πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2020-06-02 00:00:00.0)
Συνεχίζει το άθλιο παζάρι με «όχημα» το Μεταναστευτικό(2020-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ