Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Με τεράστια προβλήματα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αμεσα αιτήματα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

«

Ασύγχρονη» είναι η επαφή του υπουργείου Παιδείας με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπου χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γονείς προσπαθούν να δημιουργήσουν λογαριασμό, όμως το σύστημα του υπουργείου «πέφτει» συνεχώς και τους «πετάει έξω» ή «σέρνεται»...

Το υπουργείο «πανηγυρίζει» από την Παρασκευή για τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στο εν λόγω διαδικτυακό σύστημα, όμως η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ομολόγησε την Κυριακή ότι οι 62.000 μαθητές που είχαν εγγραφεί έως τότε στην πλατφόρμα είναι ένα μικρό ποσοστό, αφού το σύνολο των μαθητών της Γ' Λυκείου (από όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα) ξεπερνούν τους 100.000, ενώ το σύνολο των μαθητών όλων των τάξεων στη χώρα ξεπερνούν κατά πολύ τους 1.000.000. Τα προβλήματα στην ταχύτητα και τις αντοχές (σε όγκο επισκεπτών) του συστήματος είχαν αρχίσει να φαίνονται και είχαν επισημανθεί από την προηγούμενη βδομάδα, ωστόσο χτες, με την επέκταση του προγράμματος στους νομούς Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.α. και στα Γυμνάσια εκτός από τα Λύκεια, τα προβλήματα ήταν πολύ μεγάλα. Και αυτό αφορά μόνο τη δημιουργία λογαριασμού - όταν εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να ανεβάσουν υλικό για την ασύγχρονη διδασκαλία δεν μπορούν, τα προβλήματα γίνονται πλέον εκρηκτικά και δεν μπορεί καν να γίνει λόγος για συγχρονισμένη διδασκαλία...

Ταυτόχρονα, κουβέντα δεν γίνεται από το υπουργείο για τους μαθητές που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλέφωνο, γρήγορο internet, ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet κ.ά.), ή για τους εκπαιδευτικούς που στερούνται τον αναγκαίο εξοπλισμό στο σπίτι. Αλλά και γι' αυτούς που διαθέτουν σύνδεση και υπολογιστή με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, είναι ερώτημα πώς θα μπορούν π.χ. γονείς με τηλεργασία και μαθητές με τηλεκπαίδευση να τα βγάζουν πέρα στο σπίτι με έναν υπολογιστή...

Τι πρέπει να γίνει

Στο πνεύμα προτάσεων που έχουν γίνει και από δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών, δασκάλους και καθηγητές που θέλουν να στηρίξουν τους μαθητές τους, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ «φωνάζει» για αυτήν την κατάσταση:

«Αν ακούει κάποιος στο υπουργείο, επαναλαμβάνουμε ότι εδώ και τώρα χρειάζεται:

  • Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.
  • Δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας, στελεχωμένης με όλο το αναγκαίο προσωπικό, που θα λειτουργεί μέσω διαδικτύου ή με δωρεάν τηλεφωνική γραμμή και θα στηρίζει τους εκπαιδευτικούς σε σταθερή βάση.
  • Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και η οποία θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.
  • Λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών και θα περιλαμβάνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχετίζονται με τα σχολικά αντικείμενα και με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
  • Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, και με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, να προβάλλονται καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές με την παρουσία εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ώστε να στηριχθούν οι γονείς στη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά.
  • Να δοθεί ξεκάθαρη οδηγία από το υπουργείο, με βάση τα παραπάνω προβλήματα, ότι εναλλακτικά και βοηθητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα, π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδες σχολικών μονάδων κ.ά., στην προσπάθεια των συναδέλφων να στηρίξουν τους μαθητές.
  • Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, όλα τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Οχι άλλα ευχολόγια

Η κυβέρνηση και το υπουργείο να σταματήσει να δίνει "ευχολόγια" για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να σταματήσει, στο όνομα της "ατομικής ευθύνης", να φορτώνει τα προβλήματα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και τους μαθητές. Την ίδια στιγμή που στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της πανδημίας δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, απαξιώνει προκλητικά το δημόσιο σχολείο, τις υποδομές και τους εκπαιδευτικούς.

Για μια ακόμα φορά, το μεγάλο βάρος της υπεράσπισης του μορφωτικού αγαθού, της στήριξης των μαθητών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, το σηκώνει ο μάχιμος εκπαιδευτικός κόσμος. Χιλιάδες συνάδελφοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να διατηρήσουν την επαφή με τους μαθητές μέσω τηλεφώνου, με mail, με πρωτότυπα δίκτυα επικοινωνίας, με άλλα μέσα.

Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα, αξιοποιούμε τα πάντα, και ταυτόχρονα:

Απαιτούμε από το υπουργείο να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών. Ακόμα και στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, συνεχίζουμε να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε με γνώμονα τις ανάγκες των μαθητών μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org