Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
Καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους φοιτητές!

Τηλεφωνική παρέμβαση του ΚΚΕ στον υφυπουργό Παιδείας

Αναστάτωση προκάλεσε στους οικότροφους των φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα η απόφαση της κυβέρνησης (συμπεριλήφθηκε στην ΚΥΑ για την παράταση του κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων) να κλείσει όλες τις φοιτητικές εστίες από τις 25 Μάρτη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο ένας μετά τον άλλο, δεκάδες σύλλογοι φοιτητών και σύλλογοι οικοτρόφων κινητοποιούνταν στις διοικήσεις και έπαιρναν αποφάσεις να μην κλείσουν οι εστίες για τους φοιτητές που έχουν ανάγκη να παραμείνουν σε αυτές και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας (απολυμάνσεις, καθαριότητα, αντισηπτικά, σίτιση με συσκευασμένες μερίδες κ.λπ.).

Οπως επισήμαναν οι σύλλογοι στις αποφάσεις τους, στις εστίες διαμένουν αλλοδαποί και άλλοι φοιτητές που δεν έχουν άλλο σπίτι να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς και εργαζόμενοι φοιτητές, και μάλιστα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες (π.χ. «ντελιβεράδες»). Υπάρχουν επίσης φοιτητές που οι οικογένειές τους είναι σε καραντίνα ή έχουν άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και οι οποίοι δεν θέλουν να ρισκάρουν να μεταδώσουν τον ιό μετακινούμενοι από πόλη σε πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης παρέμειναν χτες περίπου 70 φοιτητές, άλλοι 30 έμειναν στις εστίες της Κομοτηνής μετά την ανακοίνωση για εκκένωση, ενώ πάνω από 180 υπολογίζονται και οι εστιακοί φοιτητές που παραμένουν στις εστίες του ΑΠΘ.

Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε μετανάστες φοιτητές καθώς και σε φοιτητές εργαζόμενους, των οποίων η εργασία συνεχίζεται, χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη και του ζήτησε να υπάρξει άμεση κρατική πρόνοια στέγασης για αυτές τις κατηγορίες φοιτητών, οι οποίοι μένουν άστεγοι εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος το ταχύτερο δυνατό. Ακολούθησαν το απόγευμα οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με ορφανούς, αλλοδαπούς και άλλους φοιτητές που αποδεδειγμένα δεν έχουν άλλο σπίτι στη χώρα πέρα από το δωμάτιο της εστίας τους. Αυτοί μπορούν σήμερα το πρωί να κάνουν αίτηση στις πρυτανικές αρχές, προκειμένου να στεγαστούν σε τουριστικά καταλύματα που θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η απόφαση όμως για εκκένωση των εστιών παραμένει, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους φοιτητές, που με αυτή την απόφαση μένουν, εκτός από άστεγοι, πιθανότατα και άνεργοι!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για τα προβλήματα στις εστίες(2021-11-23 00:00:00.0)
Δυνατότητα να παραμείνουν φοιτητές «για εξαιρετικούς λόγους»(2020-03-31 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη σίτιση και τη στέγαση(2020-03-07 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις για συμμετοχή στα συλλαλητήρια την 1η Νοέμβρη(2018-10-18 00:00:00.0)
«Ολοι μαζί σαν μια γροθιά για τη φοιτητική μέριμνα που έχουμε ανάγκη!»(2017-11-15 00:00:00.0)
«Οχι στα νοίκια και τις εργολαβίες»(2008-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ